Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Introdans-ryhmän dramaattinen teos oli Lappeenrannan balettigaalan helmi

Hans van Manenin suurelle ryhmälle tanssijoita tekemä koreografia vaatii tanssijoilta paljon

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Arto Forsblom
Kansainvälisen huippuryhmän Introdansen dramaattinen ja graafinen esitys on tanssijoille vaativa.
Kansainvälisen huippuryhmän Introdansen dramaattinen ja graafinen esitys on tanssijoille vaativa. Kuva: Arto Forsblom
Arvio: tanssi
Lappeenrannan Balettigaala 2015 Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Kuudennen kerran järjestetty Lappeenrannan balettigaala sai kunnian olla kaupunginteatterin viimeinen esitys ennen rakennuksen sulkemista. Ja miten se tekikään sen! Ei ainakaan huono maku jäänyt suuhun taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren jälleen kokoaman timanttiohjelmiston jälkeen. Harvalla on tällaisia tähtiä tarjota.

Avausnumero oli varman päälle. Alena Škatula tanssi Mihail Fokinin Anna Pavlovalle tehdyn Kuolevan joutsenen. Se muistetaan myös hiljan edesmenneen Maija Plisetskajan herkästä tulkinnasta ja lukuisista nykyversioista. Škatula tanssi kauniisti, mutta ei ehkä tuonut paljon lisää tulkintaan.

Bostonin baletin Ashley Ellis ja Paulo Arrais tanssivat koreografian supertähdeksi nousevan Liam Scarlettin tekemän Promenade Sentimentale. Nimi kuvaa hyvin teosta. Musiikki on Debussyn iki-ihana Clair de Lune. Mies ja nainen perinteisissä rooleissaan, ja kuutamo. Pateettista, mutta niin kaunista ja herkkää.

Täydellinen tanssipari oli myös Talisman pas de deux'n Alexandra Kozmér ja István Simon. Suloisia kuin karkit. Varsinkin Simon häikäisi ilmaisullaan, lavasäteilyllään ja täydellisen elastisilla käsillään. Harvoin pas de deux -numeroissa mies on se, joka nousee loistavampaan asemaan. Perään nähty Viron kansallisbaletin esitys kärsi ehkä järjestyksestä. Hieno sekin, mutta naismiesduetto dueton perään järsii tehoja.

Sitten räjähti, kun lavalle tuli maailman huippuryhmän Introdansen Polish Pieces. Kuuluisan Hans van Manenin suurelle ryhmälle tanssijoita tekemä koreografia on dramaattinen, graafinen ja tanssijoilta paljon vaativa. Tämä ryhmä kykenee vastaamaan vaatimuksiin. Unisonot ovat supertäsmällisiä – he ovat kuin merivuokko tai silliparvi. Jokainen yksilösuoritus järisyttää jäntevyydellään.

Jo viime vuonna gaalassa esiintynyt Davit Galstyan ei pettänyt nytkään. Jacques Brel saattaa olla vähän kliseinen musiikkivalinta, mutta Galstyan tanssi sydämeen käyvästi yhdistäen huipputanssitekniikkaa, miimiä ja täydellistä presenssiä ja lavakarismaa.

Bostonin baletin Mikko Nissinen on saanut tuunattua Marius Petipan Joutsenlammen mustan joutsenen pas de deux'hen sellaista säihkettä ja sähinää, että ilma sähköistyy. Upeissa Ashley Ellisissä ja Paulo Arraisissa on mustanpuhuvaa särmää ja tyyliä, ja myös sulavuutta ja suloa.

Parempaa lopetusta gaalalle ei olisi voinut olla kuin Maraschino Cherries, jonka Gayetano Soto on tehnyt Introdanselle. Miehet minihamosissaan liikkuvat ja käyttävät kehoaan hiusmartoa myöten. Tätä energiaa pursuavaa tanssia eivät voi tehdä kuin äärimmäisen trimmatut huipputanssijat, joilla on myös musikaalisuutta.

Soton teos on hengästyttävää yltäkylläisyyttä ja huumoriakin. Lopuksi tulee vähän kaikuja Pina Bauschista. Espanjalainen pateettinen musiikki assosioituu elokuvaohjaaja Pedro Almódovariin.

Olipa kokemus. Hyvästi kaupunginteatteri, nähdään uudessa talossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat