Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolitoista vuosisataa baletin historiaa

Wienin valtionbaletti toi gaalassaan laajan ja tasokkaan teoskirjon Tampereelle

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Michale Poehn
Kiyoka Hashimoto ja Masayu Kimoto kuuluivat gaalan esiintyjiin.
Kiyoka Hashimoto ja Masayu Kimoto kuuluivat gaalan esiintyjiin. Kuva: Michale Poehn
Arvio: tanssi
Wienin valtionbaletin gaala Tampere-talossa

Balettigaalat voivat aiheuttaa katsojalle tanssiähkyn. Niin kävi minulle Wienin valtionbaletin gaalassa Tampere-talossa. Esitystä voi verrata aarioista rakentuvaan oopperakonserttiin, jossa yhteydestään irrotetut, suunnilleen samanmittaiset emotionaaliset ja tekniset huippuhetket seuraavat toisiaan ilman hengähdystaukoja.

Gaala oli teknisesti hyvinkin tasokas. Se myös kattoi baletin kehityskaarta 1800-luvun romantiikasta aina oman aikamme nykybalettiin. Harmillista sen sijaan oli, että nauhamusiikin äänentoisto oli lattea, mikä luonnollisesti verotti kokonaisuuden tehoa.

Varhaisinta ohjelmistoa edusti Marius Petipan ikoninen duetto baletista Merirosvo. Tämän, muun muassa balettikilpailuista tutun virtuoosisen dueton esittivät rautaisella tekniikalla Liudmila Konovalova ja Denys Cherevychko.

Esittäjä: Wienin valtionbaletti

Rooleissa: Wienin valtionbaletti

Paikka: Tampere-talo

Jännittävästi siihen vertautui Wienin valtionbaletin nykyisen johtajan, Manuel Legris'n uusvanha Donizetti pas de deux. Se on keveä, elegantti duetto, jonka esittivät elohopeamaisen eloisasti mainiot Kiyoka Hashimoto ja Davide Dato. Legris todella tuntee balettiperinteen, muuten tällainen tyylisitaatti tuskin olisi mahdollinen.

Illan aloitti Rudolf Nurejevin versio Joutsenlammen syntymäpäiväkohtauksesta. Se edustaa Nurejeville tyypillistä turbobalettia, jossa miesten osuutta on kasvatettu. Liikettä piisaa niin että silmissä vilistää. Tanssijaviisikko toteutti numeron hieman epätasaisesti.

Illan päätti neoklassisen baletin pioneerin George Balanchinen kahdeksan tanssijan teos Allegro Brillante Tšaikovskin musiikiin. Se tarjosi hienosti tulkitun esimerkin Balanchinen kristallisesta koreografisesta taiteesta. Abstraktia neoklassismia mukaan toi myös brittiläisen David Dawsonin A Million Kisses to My Skin. Ylipuuhakas koreografia yrittää rikastaa uusklassista balettia erilaisin tyylilainoin.

Neoklassismista kasvaa myös ranskalaisen Thierry Malandainen Mozartin kestohittien varaan rakennettu kolmen kaksintanssin sarja Mozart á 2. Se lisää mukaan hipun ekspressionismia ja aimo annoksen kliseistä parisuhdepsykologiaa.
Hans van Manen
puolestaan liikkuu lattaritanssien maailmassa Stravinskyn musiikkiin valmistamassaan pikku duetossa Black Cake pas de deux. Se leikittelee pikkuhauskasti mekaanisen nukkemaisilla liikkeillä.

Sotien jälkeistä ranskalaista balettia tarjosi Roland Petit'n Lepakko Johann Straussin musiikkiin. Mitään tekemistä sillä ei ole Lepakko-operetin kanssa. Se piirtää oudon kuvan miespuolisesta lepakkokeijusta, joka nyt menettää siipensä ryhmän tähtitanssijan Olga Esinan saksiin.

Illan tuoreinta nykybalettia edusti Jiri Bubenicekin kolmelle miehelle valmistama trio Le souffle de l'ésprit Johann Pachelbelin musiikkiin. Rakenteeltaan ekonomisen monumentaalisen teoksen juju piilee monipuolisissa käsieleissä.

Gaala antoi kuvan wieniläisten solistikunnasta tasosta. Valtaryhmä on venäläisen koulukunnan jopa loistokkaita taitajia.

Ohjelmistossaan gaala ei kuitenkaan tuottanut yllätyksiä. Ryhmän johtaja, Pariisin oopperan kasvatti Manuel Legris on tuonut ranskalaisuutta, ja luonnollisesti tradition laahuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat