Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Flamencohurmuri Liñán kopisteli yleisön sydämeen

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Manuel Celia de Coca
Yleisö rakastaa flamencotähti Manuel Liñánia.
Yleisö rakastaa flamencotähti Manuel Liñánia. Kuva: Manuel Celia de Coca
Arvio: tanssi
Tampereen XX Flamencoviikko. Companía Manuel Liñán: Sinergia. Ohjaus, koreografia ja tanssi Manuel Liñán, laulu Miguel Ortega ja David Carpio, musiikki ja kitara Victor Márquez "Tomate", valot David Pérez, äänisuunnittelu Kike Cabanas. Tampereen Tullikamarin Pakkahuone.

 

Enemmän on enemmän. Niin voi sanoa Manuel Liñánin esityksestä Sinergia Tampereen flamencoviikon päätöskonsertissa. Tolkuton energia hengästyttää katsojan. Pitäisi varoa, mitä näppikseltään päästää, mutta olen ehkä nyt nähnyt huikeimman miesflamencotanssijan.

Sinergian idea on pitkälti Liñánin, mutta teos on tanssijan, laulajien, kitaristin, valojen ja ohjauksen vuorovaikutuksen juhlaa. Gesamtkunstwerk, kokonaistaideteos, sanoisi Wagner.

Sinergia

Esittäjä: Manuel Linán

Musiikki: Victor Márques "Tomate"

Koreografia: Manuel Linán

Paikka: Tampereen Tullikamarin Pakkahuon

Flamencossa nämä elementit ovat aina yhtä tärkeässä roolissa, mutta tässä erityisesti. Perinteisiä esityskäytäntöjä rikotaan iloisesti. Kitaristi Victor Márques "Tomate" soittaa selin yleisöön, tanssija pyllähtää istumaan laulajan syliin. Eihän näin voi tehdä – paitsi että voi.

Manuel Liñán selittää, että Sinergia on enemmän kuin osiensa summa. On todellakin. Tanssija kuvittaa kehollaan musiikkia ja rytmiä. Tanssijana Liñán on flamencotaivaasta.

Androgyyni hahmo, joka hakkaa jalkojaan aggressiivisen maskuliinisesti, käyttää käsiään kauniimmin kuin kukaan ja keinuttaa lantiotaan viettelevän feminiinisti. Kaikkea yhdessä pakkauksessa. Perinteitä kunnioittava uudistaja ja rajojen rikkoja.

Kaiken rymistelyn keskellä tehdään myös pienesti. Kitaristin soolo on kuin pulppuileva keidas kaiken keskellä. Se luo kontrastin itkettävän kauniisti, silti makeilematta. Laulajat ovat mustissa puvuissaan kuin vakavat hautausurakoitsijat. Melismoja ja volyymejä ei säästellä, mutta äänilaadultaan miehet ovat hieman erilaisia ja täydentävät toisiaan.

Teoksen rytmi on hiottu hienosti. Liñánin hauska tanssisoolo toistuu monta kertaa, aina yhtä riemukkaana kekseliäine liikkeineen. Vasta lopussa siihen yhtyvät laulajat ja kitara, ja se saavuttaa loppupisteensä ja selityksensä. Kehä kiertyy umpeen.

Liñánissa on sopivassa suhteessa showmiestä ja diivaa. Ei siis mikään tyypillinen macho flamencokukko, vaikka raivoa on kosolti. Tasoja ja ulottuvuuksia löytyy yksinään ja yhdessä muusikoiden kanssa. Tanssijan ja laulajan viha–rakkaus-kaksintaistelu on kaikkia aisteja hivelevää tunteiden myllerrystä. Vihaa, hellyyttä ja intohimoa.

Sinergia tutkii flamencon olemusta, mutta samalla tanssijan itsensä olemus pakenee kaikkia flamencon määritelmiä. Siellä ne ovat, mutta mies nauraa niille iloisesti koreografiallaan ja ennen kaikkea lavakarismallaan, joka täyttäisi suuremmatkin tilat kuin Pakkahuoneen.

Täydellinen uuden ajan flamencotähti, jota suomalaisyleisökin tuntui rakastavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat