Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

P*lluralli-teos on omistettu Pyhäjärven autoissa istuville nuorille – "Tästä on tullut viikon mittaiset bileet"

Täydenkuun tanssien P*llurallissa katsojat pääsivät autojen kyytiin

Kulttuuri
 
P*lluralli innosti katsojat mukaan Täydenkuun tansseilla
P*lluralli innosti katsojat mukaan Täydenkuun tansseilla
Yleisön varsin innokas osallistuminen yllätti loppuunmyydyn P*lluralli-teoksen tekijät Täydenkuun tanssit -festivaalilla. Katsojat tuunattuihin autoihin ja osaksi teoksen maailmaa nappaava teos syntyi kajaanilaisen Routa Companyn, kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin, Täydenkuun tanssien ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyönä. Haastateltavina festivaalin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula sekä esiintyjät Kira Riikonen, Laura Rämä ja Samuli Nordberg. Toimittaja: Hannele Jyrkkä, kuvaus ja leikkaus: Vesa Ranta
Arvio: tanssi
Täydenkuun tanssit -festivaali. Tanssiteatteri Minimi ja Routa Company: P*lluralli. Esiintyjät Tuomas Juntunen, Antti Lahti, Samuli Nordberg, Kira Riikonen, Anna Riski, Laura Rämä ja Esko Vatula.
Valtteri Raekallio: Novelleja unohdetuista huoneista, esiintyjät Auri Ahola, Mirva Mäkinen, Inka Tiitinen, Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio, lavastus Aino Koski, projisointi Thomas Freundlich, runot Eino Santanen.

Täydenkuun tanssien P*lluralli-teoksesta tuli sitä, mistä taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula haaveili. Ja enemmänkin: lähes viikon mittaiset bileet, joissa katsojat ovat heittäytyneet kolmetuntisen esityksen käänteisiin ilta toisen jälkeen.

Katsojat ovat osa paikkasidonnaista esitystä. Väki ohjataan yhdeksän auton kyytiin, nokka kohden Pyhäjärven katuja, parkkipaikkoja, joutomaita ja järven rantaa. Heti katsojien sonnustautuessa työryhmän tarjolle ripustamiin lippiksiin, peruukkeihin ja ruutupaitoihin on selvää, että liveroolipelimäiseen hetkeen kuljettava esittävä taide on saanut uusia ystäviä.

Helppoa onkin heittäytyä menoon, jossa kollektiivinen, vaikkakin nelikymppisen ajoittain kalpeaksi saava kurvailu sulautuu paikkakunnan nuorison todelliseen ralliin ja jokaisen nuoruusmuistoihin – tai kuten matkan aikana todetaan, taiasta "jolle ei ollut sanoja ja joka piti joka viikonloppu elää uudestaan".

Paljon mahtuu matkan varrelle. Esiintyjät kaahottavat suosituimmalla rallireitillä, hyppäävät kyytiin vuodattamaan pettymyksiään rakkaudessa ja utelemaan katsojien rallikokemuksia.

On herkullinen autonpesukohtaus, jossa vesi roiskuu Whitney Houstonin I will always love you -biisin tahtiin. Katsojat saavat lasin läpi intensiivisen suudelman esiintyjä-pesijöiden kasvojen litistyessä vasten autojen ikkunoita. Kaikki tämä näyttää nostavan hymyn myös paikallisten nuorten miesten huulille.

Vesa Ranta
P*llurallin tuunattuja autoja pesevät etualalla tanssijat Samuli Nordberg ja Laura Rämä sekä taaempana Kira Riikonen.
P*llurallin tuunattuja autoja pesevät etualalla tanssijat Samuli Nordberg ja Laura Rämä sekä taaempana Kira Riikonen.

Katsojatkin ohjeistetaan luonnollisesti joraamaan, hoilaamaan Aikuista naista, kuvaamaan kännykkävideoita ja kehittelemään tarinan alkuja, jotka nivoutuvat osaksi tapahtuman päätteeksi esitettävää P*lluralli-elokuvaa.

Autoissa kuullaan myös nauhoitettua tarinaa, minkä myötä niin ralli, suomalainen nuorisokulttuuri kuin itse esityskin saavat moniin tunnelmiin johdattelevia määritelmiä. Ja tietysti ralli on "itse tehtyä elämää, pääomaa, joka pitäisi saada Unescon immateriaalisen kulttuurin maailmanperintöluetteloon".

Niin nuoruuteen kuin festivaalirälläykseen suunnataan kaiken aikaa kahta valokeilaa: meno on yhtä aikaa päättymätöntä vauhdin hurmaa ja samana toistuvaa toisen etsimistä, totta ja kuvitelmaa, rutiinia ja leikkiä, kaunista ja kolhuista. Niin kuin nyt tai kymmeniä vuosia sitten koettu nuoruus on.

Festivaalilla kantaesitetty Valtteri Raekallion Novelleja unohdetuista huoneista tempaa sekin katsojat osaksi teosta. Työssä seikkaillaan Lamminahon sikalassa ja pihapiirissä.

Pelimaailmasta esittäviin taiteisiin omaksuttu immersiivisyyden käsite tarkoittaa Raekalliolle pitkälti työkaluja, joilla katsojan kokemus on manipuloitavissa. Itse hän kutsuu töitään fyysisen mielen teatteriksi. Fyysisesti varsin väkevissä, esittäviä taidemuotoja fuusioivissa töissä kun pyritään vaikuttamaan vahvasti katsojankin mielenmaisemaan.

Nostalgisen maalaistalon salissa ja aitoissa kuvitteellinen mennyt maailma ja nykyhetki kohtaavat kaikkia aisteja puhutellen. Aino Kosken luomat tilat menneen ajan rekvisiittoineen, yleisön kuljettaminen halki katosta roikkuvan filminauhaviidakon, Eino Santasen runot sekä tietysti Auri Aholan, Mirva Mäkisen, Inka Tiitisen ja Eero Vesterisen taidokkaan raivokkaasta hauraan etsiväksi muuntuva tanssi ovat samaa komeaa sarjaa Raekallion aiempien töiden kanssa.

Tunnin käydessä loppua kohti salin takkatulen lämmössä, loputtoman keksitarjoilun keskellä huomaa, että sukelluksesta menneeseen maailmaan ja omien tulkintojen sivupoluilta yhteisessä hetkessä ei ihan heti viitsisi päästää irti.

P*lluralli siirtyy Kuopioon 11.–15. elokuuta.

Laura Rämä tunnelmoi P*llurallissa.
Laura Rämä tunnelmoi P*llurallissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat