Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestarit lavalla

Entiset taiteelliset johtajat kohottivat lavatanssin sfääreihin

Kulttuuri
 
Mari Pääkkönen
Reijo Kela (vas.), Alpo Aaltokoski, Ervi Sirén ja Marjo Kuusela hurmasivat yleisönsä Hiljaisten tunteiden kantaesityksessä.
Reijo Kela (vas.), Alpo Aaltokoski, Ervi Sirén ja Marjo Kuusela hurmasivat yleisönsä Hiljaisten tunteiden kantaesityksessä. Kuva: Mari Pääkkönen
Arvio: tanssi
Täydenkuun tanssit. Hiljaiset tunteet Pyhäsalmen suurlavalla. Koreografia Reetta-Kaisa Iles, tanssi Alpo Aaltokoski, Reijo Kela, Marjo Kuusela ja Ervi Sirén, musiikki Eero Grundström ja Taito Hoffrén, valot ja lavastus William Iles, puvut Jaana Kurttila.
Poroporo Keskuskoululla. Koreografia ja tanssi Milla Virtanen, media- ja animaatiotaide Leevi Lehtinen, sävellys ja äänisuunnittelu Anssi Laiho, valot Jari Haavikko.

 

Estradi kipunoi väkevää läsnäoloa ja herkkävireistä tulkintaa, kun nykytanssin mestarit Alpo Aaltokoski, Reijo Kela, Marjo Kuusela ja Ervi Sirén esiintyvät Pyhäsalmen suurlavalla Hiljaisten tunteiden kantaesityksessä.

On mielenkiintoista seurata, miten moninaisin tavoin nykytanssikonkarit ottavat haltuun lavatanssikulttuurin ja paritanssikuviot, jotka sekoittuvat koreografi Reetta-Kaisa Ilesille tyypillisesti nykytanssimaiseen liikearsenaaliin. No suvereenisti!

Kaksintansseihin limittyvät kaiken aikaa vahvoina juonteina myös jokaisen komea, vuosikymmenien ajan kasvanut kokemus tanssimisesta ja kehoon vahvimmin jääneistä ilmaisun kielistä.

Illan koskettavimmat hetket eletään jokaisen hienossa soolossa sekä mieskaksikon päät vastakkain etenevässä duetossa. Katsojaa liki kurkottava, vuoroin kipunoiva, vuoroin vähäeleinen ilmaisu liikutti runsasta yleisöä.

Kaikki taiteilijat ovat entuudestaan tuttuja pyhäjärvisellekin yleisölle, ja Aaltokoski ja akateemikko Kuusela ovat myös festivaalin entisiä taiteellisia johtajia.

Helmeksi nousee niin ikään muusikoiden, Taito Hoffrénin ja Eero Grundströmin tulkitsema tunteikas tango Hiljaiset tunteet. Hoffrén loi kappaleen suomalaisissa tangoissa usein toistuvista sanoista. Tangon "kaipaus, liekki, tuska, onni, rakkaus syttyy, myrsky, kaipuu, polku, tie, onni, hiljaa" muodostavat vakuuttavan jatkumon.

Yleisönkin yhteistanssiin innostava nostalgisen kaunis teos jättää väistämättä varjoonsa festivaalin viimeisen näyttämöesityksen. Milla Virtasen Poroporo on sekin silti vahva teos.

Virtanen luo persoonallisen keitoksen tanssiteatterin, fyysisen teatterin sekä show- ja latinalaistansseja nykytanssiin taidolla fuusioivan ilmaisun keinoin. Vuoropuhelussa ovat vahvasti mukana myös Leevi Lehtisen animaatiotaide ja Anssi Laihon livemusiikki. Kun runsaat elementit alkavat ankkuroitua osaksi kantaa ottavaa kokonaisuutta, esiin nousevat niin porojen puolivilli asema, monenmoisen sodankäynnin uhka kuin sankaruuden ja antisankaruuden maisemat.

Korjattu 30.7. klo 11:57: Poroporo on Milla Virtasen teos. Tekijäksi mainittiin aiemmin virheellisesti Milla Koistinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat