Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiteos häivyttää rajaa katsojan ja esiintyjän välillä

Yleisö houkutellaan keskelle Cypherin tapahtumia

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Susanna Kesänen Kansallisgalleria
Nick Powerin Cypher-koreografian tunnelma on intiimi.
Nick Powerin Cypher-koreografian tunnelma on intiimi. Kuva: Susanna Kesänen Kansallisgalleria
Arvio: tanssi
URB15-festivaali. Cypher, koreografia Nick Power, konsultaatio Lee Wilson, valosuunnittelu Mirabelle Wouters, äänisuunnittelu Jack Prest, esiintyjät Stevie G, Blue, Taz ja Akorn. – Stoa.

Esittävissä taiteissa on silloin tällöin pyritty häivyttämään rajaa esiintyjien ja katsojien välillä. Joskus onnistuneesti tai sitten väkinäisemmin. Rampin kadottamiseen tuntuu pyrkivän myös australialaisen Nick Powerin teos Cypher, joka nähdään URB-festivaalilla. Melko hyvä yritys ja ainakin hauska sellainen.

Rajojen häivyttämiseen hiphop-kulttuuri ja breikkaaminen ovat tietenkin hedelmällistä materiaalia. Katutaiteena se ei ole tuntenut rajoja. Taitoja mitellään kavereiden ja muukalaisten kesken missä vain, yleisö kerääntyy ympärille kuin itsestään ja saattaa ottaa osaa performansseihin.

Kun hiphopista tuli hovikelpoista ja se siirtyi näyttämöille (kuten URB-festivaalille), ramppi syntyi uudelleen. Me katsomme, tehkää te näyttäviä pää- ja niskapiruetteja. Olemme turvallisesti täällä katsomon puolella.

Cypher rikkoo ramppiutumista. Stoasta on viety viimeinenkin tuoli, jolla huonojalkainen voisi istua. Ovelasti lattiaan on rakennettu ramppi teipillä, jonka takana yleisön kuuluu olla.

Sitten se revitään pois ja teipataan pienempi esiintymisalue. Yleisö joutuu tiivistämään rivejään. Sitten vielä pienempi ympyrä, jolloin katsoja joutuu suomalaisittain pelottavan lähelle esiintyjää.

Arvattavaa tietenkin on, että lopulta ei ole enää rajaa tekijän ja tarkkailijan välillä. Yleisö houkutellaan keskelle tapahtumia. Kuitenkin niin, ettei se tunnu ahdistavalta.

Konsepti on mainio. Mutta käytäntö meikäläisessä kulttuurissa ei ehkä ainakaan näkemässäni esityksessä tainnut mennä aivan kotiin. Tanssijat ottivat katsekontaktia katsojiin, mutta nähdäkseni reaktiot olivat hämmentynyttä hymyilyä. Tai sitten yleisölle oli epäselvää, miten pitäisi reagoida, jos mitenkään.

Jokunen polvennotkahdus ja mieto hytkytys näkyi. Nautittiin esiintyjien taidoista, mutta pidettiin se ramppi kuitenkin. Ei esiintyjien tarvitse olla pettyneitä, koska mielihyvä karehti kasvoilla kuitenkin.

Sisältö oli taitavaa tanssia. Neljä miestä ovat erilaisia persoonallisuuksia, ja sitä pyritään tuomaan myös esille. Jokaiselle on kehitetty oma vinkeä käsiele, joka toimii kuin supersankarien erikoisvoimana ja aseena muita vastaan. Lirkuttelen tässä sormiani sinua kohti, häh mitä siihen sanot. No venksuttelen kyynärvarsiani, pistä paremmaksi. Tarkkaan koreografioituna neljän esiintyjän tanssi tarjoilee b-boy-kulttuurin battlea, joka heittelee viittauksia eri suuntiin. Päiden puskemiset tuovat mieleen avaran luonnon hirvieläinten machot rykimäajan rymistelyt. Välillä mennään karusellitunnelmissa. Ei puutu mielikuvitusta koreografi Nick Powerilla.

Voimaa on myös äänimaailmassa, joka jyskyttää ja rytmittää esitystä vaihtelua tarjoten niin, ettei puutumisen tunnetta synny. Koreografia ja musiikki täydentävät toisiaan tehokkaasti. Tiiviys, siinä tulkintani tiivistetysti. Hörsöt karsittu ja tunnelma intiimi. Vaikkei kukaan sitten lähtenytkään joraamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat