Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohubaletti kiteyttää komeasti aikansa ihanteet

Punainen naiskomppania -baletti lunasti paikkansa Juhlaviikkojen ohjelmistossa

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Markus Jokela HS
Punainen naiskomppania -teosta on syytetty Kiinan kommunistisen puolueen propagandaksi. Teoksessa maalaistyttö päihittää porvarit ja kohoaa puolueen hierarkiassa satapäisen naiskomppanian vetäjäksi.
Punainen naiskomppania -teosta on syytetty Kiinan kommunistisen puolueen propagandaksi. Teoksessa maalaistyttö päihittää porvarit ja kohoaa puolueen hierarkiassa satapäisen naiskomppanian vetäjäksi. Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: baletti
Punainen naiskomppania
China Central Ballet Troupe
Senaatintorilla.

 

Olihan se hohdokasta nähdä kymmenien univormupukuisten naisten kiitävän balettihypyillään halki suuren näyttämön uljaasti kiväärit tanassa. Lavastuksen maisemat palmuineen hehkuivat varhaisten värifilmien hehkeissä väreissä, jotka dramaattisesti korostivat punalippujen liehuntaa.

Senaatintorilla nähty Kiinan keskusbaletin lähes sadan tanssijan ryhmä esitti kolme näytöstä vuonna 1964 ensiesityksensä saaneesta ja kulttuurivallankumouksen aikana niin sanotuksi mallioopperaksi kanonisoidusta baletista Punainen naiskomppania.

Punainen naiskomppania

Paikka: Helsingin juhlaviikot

Epäilemättä se edustaa aikansa räikeintä kommunistipropagandaa, ja epäilemättä se nyt hymyilyttää äärimmäisessä mustavalkoisuudessaan. Vallankumousarmeijalaiset ovat rehtejä ja punaposkisen pontevia, kun taas kapitalistikelmit luimuilevat kylmän sinisessä valossa. Pala tosin meni kurkkuun, kun iloiset naissotilaat harjoittelivat ammuntaa katalaa kapitalistia esittävään maalitauluun.

On tietenkin erikoista, että kymmenvuotisen kulttuurivallankumouksen hirmuvallan taide on Kiinassa yhä suosittua. Nimenomaan baletteja esitetään edelleen. Oopperoidenkin melodioita soitetaan ahkerasti radiossa, ja niitä lauletaan karaokessa. Suomessa vierailuesitys on herättänyt keskustelua siitä, saisiko teosta edes esittää. Yleisö otti sen silti innolla vastaan.

Teosten arvottaminen vain niiden syntyhetken poliittisen korrektiuden mukaan tekee taiteen kokemisen mutkikkaaksi. Emmekö saisi ihailla Euroopan keskiaikaisia kirkkoja siksi, että juuri kirkko lietsoi maailmanhistoriaan edelleen vaikuttavia ristiretkiä? Entä pitäisikö meidän syrjiä fasisteja liehitelleiden Italian modernistien merkkiteoksia? Ankarimmillaan kielletyn taiteen listasta tulisi pelottavan pitkä.

Musiikin orkestroinniltaan ja tanssitekniikaltaan Punainen komppania on lähes länsimaalainen. Baletti omaksuttiin Kiinaan Neuvostoliitosta 1950-luvulla, jolloin neuvosto-opettajat siirsivät taitonsa kiinalaisille. Maon ja puolueen mielestä baletti oli kuitenkin kiinalaistettava ja valjastettava palvelemaan vallankumousta. Niinpä teos on hengeltään aidon maolainen.

Harmillista, että kokonaisuudesta nähtiin vain puolet. Harmi oli myös, että Juhlaviikot eivät tarjonneet teoksesta tekstitystä saati taustoitusta.

Ehkä yhtenä syynä oli se, että muiden kulttuurivallankumouksen malliteosten tavoin Punainen naiskomppania on kollektiivinen tuote. Sen muokkaamisessa puolueella oli suuri rooli. Säveltäjiä sillä on peräti viisi ja koreografeja kolme.

Teos kiteyttää komeasti aikansa ihanteita, pidimmepä niistä tai emme. Kiinan keskusbaletin tanssijat tuntevat teoksen tyylin ja hallitsevat sen tekniikan moitteettomasti. Pääosan, köyhästä talonpoikaistytöstä naiskomppanian komentajaksi kohoavan sankarittaren, tulkitsija oli vaikuttava.

Esimerkkinä länsimaiden ulkopuolella syntyneestä klassisen baletin suuntauksesta Punainen naiskomppania lunasti paikkansa Juhlaviikkojen avajaisohjelmistossa.

Kiinan keskusbaletin tanssijat hallitsevat teoksen tyylin ja tekniikan moitteettomasti.
Kiinan keskusbaletin tanssijat hallitsevat teoksen tyylin ja tekniikan moitteettomasti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat