Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wusheng Company taistelee huipputiimillä viimeiseen mieheen

Esityksen huipentava taistelu on sirkusta, fyysistä ilmaisua, miimiä ja tanssia parhaimmillaan

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Mitro Härkönen
Wusheng Companyn virtuoosimainen perustajajäsen Antti Silvennoinen esittää uppiniskaista kenraali Gao Chongia.
Wusheng Companyn virtuoosimainen perustajajäsen Antti Silvennoinen esittää uppiniskaista kenraali Gao Chongia. Kuva: Mitro Härkönen
Arvio: Peking-ooppera
Wusheng Company: Viimeinen taistelija. Ohjaus ja dramatisointi Lü Suosen, konsepti, taiteellinen johto ja harjoitus Antti Silvennoinen, musiikki Kiinan perinteisen akatemian orkesteri, valosuunnittelu Mikki Kunttu, esiintyjät Antti Silvennoinen, Tero Saarinen, Elias Edström ja Ville Seivo, animaatio Ma Chi, animaation käsikirjoitus Veli Rosenberg, animaation ääninäyttelijä Ismo Alanko. Suomen kansallisteatterin päänäyttämö.

 

Jos Wusheng Companyn edellinen Peking-ooppera Oikeamielinen kenraali karkotetaan oli tapaus, Juhlaviikoilla nähtävä Viimeinen taistelija on Tapaus.

Esiintyjäjoukko on kasvanut, ja yllätysnimineen sitä voisi kutsua lahjakkuusryppääksi. Tehdäänköhän Kiinan ulkopuolella Kiina-oopperaa muualla kuin Suomessa? Ainakaan yhtä tosissaan ja taidolla?

Viimeinen taistelija

Esittäjä: Antti Silvennoinen, Tero Saarinen, Elias Edström, Ville Seivo, sotajoukot

Rooleissa: Antti Silvennoinen, Tero Saarinen, Elias Edström, Ville Seivo, sotajoukot

Paikka: Suomen kansallisteatteri

Hassusti oopperaksi nimetty taidemuoto vaatii monipuolista osaamista ja on luonteeltaan kokonaistaideteos jos mikä.

Lü Suosenin ohjaama Viimeinen taistelija on yksi kuuluisimmista Peking-oopperan taistelunäytelmistä. Pelkin miesroolein esitettävä teos keskittyy juuri taisteluun ja siihen valmistautumiseen.

Luonnollisesti siihen kuuluu akrobatiaa ja taistelua simuloivia kohtauksia.

Kaikki tehdään maskuliinisuudesta huolimatta hienostuneesti ja tyylitellysti perinteisen Peking-oopperan tapaan. Ei verta näyttämölle. Vieraannuttamisesta Brechtkin oli aikanaan vaikuttunut.

Loistavien Antti Silvennoisen ja Elias Edströmin perustaman Wusheng Companyn esitys tarjoaa kuitenkin pieniä yllätyksiä. Perinteisesti kiinalaisessa oopperassa näyttämö on pelkistetty, lavasteet viitteellisiä ja esitys tehdään täysissä valoissa. Tässä on tihennetty tunnelmaa visualisoinnilla, savulla ja upeilla valojen ja heijastusten mystisellä maisemalla. Tekijänä tietysti valojen herra Mikki Kunttu.

Yllätysnimi on myös Peking-oopperassa debyyttinsä tekevä Tero Saarinen. Miehen taidot tunnetaan tanssijana ja koreografina, mutta tämä on hänelle uusi maailma.

Aasialaisuus on Saariselle tuttu tietysti butô-taustansa takia, mutta butô ja Peking-ooppera ovat suhteessa toisiinsa äärinapoja.

Saarinen selviää fyysisestä ilmaisusta oletetusti hienosti. Olemustaan hän kantaa ylipäällikön roolin vaatimalla ylhäisyydellä. Detaljit ovat hallussa, kuten vesihihojen ja asun liepeiden delikaatti käsittely. Lauluosuuden eli "aarian" hän jättää väliin, ja saamme ainoastaan lukea sen tekstityslaitteesta.

Ei ole suuri menetys. Karismastaan huolimatta Saarinen ei tähteile, vaan on luonteva osa ensemblea.

Vielä yksi yllätys piilee prologina toimivan ihastuttavan retrohenkisen kartta-animaation lukijaäänen takana. Mietin, kuka on tämä täydellisen miellyttävä kiinalaiset nimetkin hyvin ääntävän ääninäyttelijän persoona. Alangon Ismohan se!

Ihmettelin jo edellisessä teoksessa sitä, kuinka suomeksi käännetty teksti kääntyy paitsi lingvistisesti, myös kulttuurisesti. Suomelle vieraat painotukset eivät häiritse lainkaan, vaan resitointi kuulostaa aivan omalta lajiominaiselta, arkaaiselta tyyliltä.

Lisätään kokonaisuuteen vielä sotajoukot, jotka akrobatiataidoillaan tarjoavat vauhtia ja vaaratilanteita kyllin.

Esityksen kliimaksi koetaan juuri, kun uppiniskainen kenraali Gao Chong ryhtyy vastoin määräyksiä taistelemaan yksin joukkoja vastaan. Tarkkaan koreografioitu taistelu on sirkusta, fyysistä ilmaisua, miimiä ja tanssia parhaimmillaan. Tyylitellysti ja esteettisesti. Tähtenä loistaa Kiinassa alaa opiskellut Antti Silvennoinen.

Gaon haavoittumiskohtauksen Silvennoinen tekee virtuoosisesti. Kuolinmätkähdys on jopa koominen. Eiväthän tragedia ja komedia sulje toisiaan pois mitenkään.

Dramaattinen loppuvisio kokoaa tarinan yhteen ja ylevöittää sankarin, viimeisen taistelijan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat