Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen nykytanssiryhmä on löytänyt kansainvälisen paikkansa

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Duan Ni
TAO Dance Theatre esitti perjantaina teokset nimeltä 4 ja 5. Tänään vuorossa ovat 6 ja 7.
TAO Dance Theatre esitti perjantaina teokset nimeltä 4 ja 5. Tänään vuorossa ovat 6 ja 7. Kuva: Duan Ni
Arvio: tanssi
Helsingin juhlaviikot. TAO Dance Theatre Alminsalissa. Teokset 4 ja 5, koreografia Tao Ye, musiikki Xiao He.

 

Kansainväliseksi tanssi-ilmiöksi noussut kiinalainen TAO Dance Theater tarjosi ensimmäisessä illassaan Alminsalissa kaksi ankaraa, tarkkaan rajatulla liikemateriaalilla piirrettyä pienoismaailmaa. Kumpaakin niistä leimaa tanssijoiden äärimmäinen kollektiivisuus. He ovat kasvottomia ja sukupuolettomia kokonaisuuden osia.

Ensimmäinen teos on nimeltään 4. Siinä neljä harmaanaamioista tanssijaa varioi mustalla näyttämöllä rikkumattomassa unisonossa liikesarjoja, joita leimaavat samanaikaisesti hulmahteleva elastisuus ja sätkynukkemainen raajojen irtonaisuus. Xiao Hen musiikki liukuu lauletuista nonsense-tavuista kaihertaviin jousisoundeihin.

Toinen teos, nimeltään 5, liikkuu kauttaaltaan lattiatasossa, jossa viiden tanssijan rykelmä aluksi vyöryy kuin harmaa laavatulva. Vähitellen orgaanisesta massasta voi erottaa yksittäisiä raajoja ja hetkittäin ihmishahmojakin. Todistammeko mahdollisesti elämän alkuihmettä?

Kumpikaan minimalistishenkisistä teoksista ei kuitenkaan tunnu tyrkyttävän katsojalle yksiselitteistä symboliikkaa tai maailmanselitystä. Sen sijaan ne piirtävät johdonmukaisia ja itseriittoisia liikkeellisiä maailmoja tai pikemminkin olomuotoja, jotka voisivat jatkua loputtomiin.

Visuaalisesti ja "juonellisesti" pelkistettyjen teosten näennäinen yksinkertaisuus on kuitenkin vain silmänlumetta. Itse asiassa ne ovat rakenteeltaan mutkikkaita ja tekniseltä vaativuudeltaan hurjia. Improvisaatiolla tai sattumalla ei niissä ole sijaa. Siinä lienee yksi syy niiden hypnoottisuuteen – ja myös niiden aavistuksenomaiseen puuduttavuuteen.

Kiinassa modernin tanssin historia on lyhyt. Sillä oli tosin pioneerinsa jo 1920-luvulla, Wu Xiaobang, joka monien muiden individualistitaiteilijoiden tavoin joutui kulttuurivallankumouksen aikana vankileirille. Niinpä länsimaalaisena hapatuksena koetun modernin tanssin koulutus ja kehittyminen alkoi Kiinassa vasta kymmenisen vuotta kulttuurivallankumouksen jälkeen, 1980-luvun loppupuolella.

Sitäkin kunnioitettavampaa on, että vuonna 2008 toimintansa aloittanut TAO Dance Theater on löytänyt paikkansa nykytanssin kansainvälisessä kentässä. Siitä on kiittäminen ryhmän johtajan ja koreografin Tao Yen johdonmukaista taiteellista tahtoa sekä hänen nuorten tanssijoidensa eittämättömiä taitoja. Sunnuntaina ryhmä esittää Alminsalissa vielä kaksi tuoreempaa teosta nimeltään – yllätys, yllätys –6 ja 7.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat