Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan Carmen leikittelee kuolemalla

Carmen kuolee ensimmäisen kerran heti teoksen alussa

Kulttuuri
 
Kim Laine
Mariana Collado tulkitsee Carmenia Compañia Kaari & Roni Martinin Kill Carmen -teoksessa.
Mariana Collado tulkitsee Carmenia Compañia Kaari & Roni Martinin Kill Carmen -teoksessa. Kuva: Kim Laine
Arvio: tanssi
Helsingin juhlaviikot. Kill Carmen Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Koreografia Kaari Martin, Carlos Chamorro ja Mariana Collado, ohjaus Atro Kahiluoto, musiikki Roni Martin. Rooleissa Mariana Collado ja Carlos Chamorro.

Nykyflamencon voimakaksikko Kaari ja Roni Martin on päivittänyt työryhmänsä kanssa tunnetun Carmenin tarinan jykevällä sykkeellä nykypäivään.

Tuore poikkitaiteellinen tulkinta ahkerasti varioidusta kertomuksesta hakee inspiraationsa suoraan ranskalaiskirjailija Prosper Mériméen kirjasta Carmen vuodelta 1845. Ja karnevalistisesta kuolemalla leikittelystä.

Alkuperäisessä kertomuksessa Sevillassa kertalaakista rakastunut, sotilaasta maantierosvoksi ajautuva Don José päätyy surmaamaan vapaudestaan loppuun asti kiinni pitävän Carmenin.

Compañia Kaari & Roni Martinin Kill Carmen -luomuksessa julkea mustalaisnainen saa surmansa jo ensi minuuteilla – ja vielä kymmenen kertaa sen jälkeen.

Don Josén rooleissa näyttämöllä liikuskelevat yhdeksän muusikkoa tulkitsevat vuorollaan traagisen hahmon sattumuksia ja näkemyksiä siitä, miten mustasukkaisuuden riepoma epätoivoinen rakkaus olisi voinut päättyä. Kuolemaa uhmataan, sitä harjoitellaan, sille nauretaan päin kasvoja ja sitä tartutaan päättäväisesti kädestä.

Illan tähti on luonnollisesti Carmen. Upealla, sävykkäällä tanssillaan ja flirttailevasta äkkiseltään julmiksi muuntuvilla elkeillään espanjalainen flamencotanssija Mariana Collado nostaa henkiin Mériméen hahmon 2000-luvulle tuunattuna.

Kaari Martin on nykyflamencokoreografina omaääninen ja ennakkoluuloton, olipa kyse tarinapohjaisista tulkinnoista tai omista sooloista. Nytkin Colladon ja nuoren härkätaistelija Lucasin hahmoa mukailevan Carlos Chamorron väkevänä jylläävä flamenco sulautuu sujuvasti rujon puhuttelevaan nykytanssi-ilmaisuun. Mukana on myös hurttia huumoria, joka syntyy osin nappaamalla muutama katsojakin kepeästi osaksi tarinan kulkua.

Pääosin Roni Martinin säveltämässä musiikissa yhdistellään taidolla niin flamencoa, funkia kuin balkanilaisia rytmejä. On neidolla punapaula kietoutuu kitaristi Juan Antonio Suárez Canon, laulaja Alfredo Santosin, pianisti Pablo Suárezin, viulisti Henrik Perellón, perkussionisti Karo Sampelan, puhallinsektio Erno Haukkalan, Samppa Leinon ja Antero Prihan sekä laulaja-sähkökitaristi Martinin otteessa herkullisesti perinteisemmän flamencon säveliin.

Atro Kahiluodon absurdin yllätyksellinen dramaturgia, Erika Turusen oivalliset puvut ja Ville Virtasen tunnelmalliset valot puskevat kokonaisuutta lennokkaasti eteenpäin.

Nyky-Carmen hurmaa ja viihdyttää runsaudellaan, mutta onnistuu tiivistämään teoksen ytimen myös yhteen laulun säkeeseen: "Emme eläneet ennen kuin kuolemassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat