Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liisa Risun huikea tanssiteos Valon paino viittaa avantgardeen ja kurottaa tulevaisuuteen

Viisi naistanssijaa ovat hioneet instrumenttinsa huippuunsa

Kulttuuri
 
Yoshi Omori
Valon paino -teoksessa ovat Ninu Lindfors (vas.), Jonna Eiskonen, Hanna Ahti, Satu Halttunen ja Soile Voima.
Valon paino -teoksessa ovat Ninu Lindfors (vas.), Jonna Eiskonen, Hanna Ahti, Satu Halttunen ja Soile Voima. Kuva: Yoshi Omori
Arvio: tanssi
Valon paino/Licht und Mass/Heavy Light. Ensi-ilta Stoassa. Konsepti Liisa Risu, käsikirjoitus Jussi Saivo ja Liisa Risu, dramaturginen apu Vincent Roumagnac. Materiaalien työstö Hanna Ahti, Jonna Eiskonen, Satu Halttunen, Jukka Huitila, Ninu Lindfors, Liisa Risu, Vincent Roumagnac, Riitta Röpelinen, Jussi Saivo, Soila Voima.

Liisa Risun kahden viimeisimmän teoksen –Soiva/WKL:n (2013) ja nyt ensi-iltansa saaneen Valon painon (2015) – koreografian ja tanssimisen lähtökohtana on musiikkinotaatio.

Valon painon alkupiste on unkarilaisen György Ligetin vuonna 1961 uruille säveltämän Voluminan graafinen notaatio, joka sopi erityisen hyvin kuvaamaan musiikissa käytettyjä klustereita eli sävelkimppuja, joita soitetaan sormilla, kyynärpäillä, nyrkeillä ja painoilla.

Ligetin musiikki herättää tilallisia mielikuvia.

Valon paino

Esittäjä: Hanna Ahti, Jonna Eiskonen, Satu Halttunen, Jukka Huitila, Ninu Lindfors, Liisa Risu, Vincent Roumagnac, Riitta Röpelinen, Jussi Saivo, Soila Voima.

Musiikki: György Ligeti

Koreografia: Jussi Saivo ja Liisa Risu

Rooleissa: Hanna Ahti, Jonna Eiskonen, Satu Halttunen, Jukka Huitila, Ninu Lindfors, Liisa Risu, Vincent Roumagnac, Riitta Röpelinen, Jussi Saivo, Soila Voima.

Paikka: Stoa

Itäkeskuksen Stoan saliin levittäytyvän esityksen aikana yleisö pääsee kulkemaan vapaasti ja tarkastelemaan neljää eri aluetta, joissa ääni- ja valolähteet, tuulikone, huovat ja piuhat näkyvät ja avaavat esityksen tekniikan osaksi moniaistista kokemusta.

Valon painossa tanssijat muodostavat monenlaisia liittoutumia ja ryppäitä, jotka liikkuvat ulos rajatusta tanssitilasta. Jokainen tanssija on kuin urkupilli, joka elää, resonoi ja lopulta kuolee pois omassa tahdissaan.

Samoin kuin Soiva-teoksessa, myös Valon painossa notaation tarkka seuraaminen vapauttaa jokaisesta tanssijasta aivan omaa, syvästi koettua ja alkukantaista ilmaisua. Ikään kuin ilmeisimmän henkilökohtaisuuden väistäminen avaisi heistä jotain paljon puhtaampaa ja omempaa.

Risun teoksen viisi naistanssijaa ovat hioneet instrumenttinsa aivan huippuunsa, eikä vähempi Valon painoon oikeastaan riittäisikään.

Luodut käännökset aistilta toiselle vaativat latausta, jossa kaikki häilyvyys pitää esittää äärimmäisen tarkasti.

Loppupuolella, kun tanssijat kääriytyvät keinoturkiksiin, esitys vetoaa kosketusaistiin.

Levon ja nautiskelun tunne on koko ajan läsnä – mutta hyvin ristiriitaisena. Risun aiempien esitysten innoittajina ovat toimineet Elfriede Jelinek sekä Samuel Beckett. Valon painossa on samaa järkähtämätöntä länsimaisen maailman rakenteiden läpivalaisua.

Esityksessä onnistutaan todella luomaan kaari 1960-luvulla sävelletyn musiikin, 1980-luvulla rakennetun esitystilan ja nykyhetken välille. Kokonaisuus on labyrintti, mutta yleisöä ei hukuteta ärsykevyöryyn, sillä jokainen katsoja on vastuussa omasta kokemuksestaan.

Urut muistuttivat Ligetiä tekoraajasta, jolla on kömpelöä kävellä. Valon paino on esityksenä kuin yhdessä yleisön kanssa koottu mekaaninen jäsen.

Esityksessä opetellaan palaamaan yhteen, muistamaan eri aistien yhteinen juuri ja tekemään ihmisestä jälleen kokonainen.

Mikään ei palaa ennalleen, kaikki on opeteltava alusta asti uudelleen.

Valon paino on huikea teos, joka avantgarden perinteeseen viitatessaan kurottaa myös tulevaisuuteen, ihmisen mahdollisuuksiin selviytyä. 

Valon painosta esityksiä Stoassa vielä ke, pe, la ja su.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat