Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskeneräiseksi jäänyt tanssiteos petti odotukset

Pitkä teos ei käsitellyt taiteen etiikkaa, mutta toi eettiset kysymykset mieleen

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Uupi Tirronen
Andreas Merk (vas.) ja Marlene Monteiro Freitas Jaguar-tanssiteoksessa.
Andreas Merk (vas.) ja Marlene Monteiro Freitas Jaguar-tanssiteoksessa. Kuva: Uupi Tirronen
Arvio: tanssi
Jaguar Zodakin näyttämöllä. Koreografia ja esitys Marlene Monteiro Freitas ja Andreas Merk, valosuunnittelu Yannick Fouassier, äänisuunnittelu Tiago Cerqueira, lavastus Joao Figueira ja Marlene Monteiro Freitas.

Olo oli ontto ja tunsin itseni huijatuksi poistuessani Zodiakista Jaguar-tanssiteoksen maailman kantaesityksestä. Osin syynä varmaan olivat suuret odotukseni, jotka olin asettanut teoksen toiseen koreografiin ja esittäjään Marlene Monteiro Freitasiin.

Häneltä on aiemmin Helsingissä nähty kaksi mieleenpainuvaa teosta. Mimosa ja Paraiso – Coleccao Privada. Molempia leimasivat rosoisuus, groteski mimiikka ja monipuoliset esityskeinot.

Nyt kantaesitetty Jaguar alkoi lupaavasti. Rajatun nukkemaisella katkokävelyllä piirrettiin sarjakuvamainen näkymä ulkoilevista ihmisistä erilaisissa urheilullisissa toimissa. Sateen ääni ja pitkä pimeys katkaisi kohtauksen.

Sen jälkeen siirryttiin Arnold Schönbergin Kirkastettu yö -jousiteoksen saattelemana yön alitajuisiin aavisteluihin, jotka Monteiro Freitas tulkitsi minimalistisin keinoin. Ongelmana oli vain se, ettei yleisöä missään informoitu, mikä kyseinen lumoava musiikki oli. Niinpä moni yritti hämärässä turhaan löytää tietoa käsiohjelmasta.

Sitten teos aloitti hajoamisprosessinsa. Tuntui kuin peräti kaksituntisen teoksen loppuosa olisi jäänyt improvisatoriseksi luonnokseksi.

Ainoa lavastuselementti oli styroksista valmistettu hevosen silhuetti ja ainoana tarpeistona toimi neljä froteepyyhettä, joiden kanssa touhuaminen alkoi hyvin pian uuvuttaa.

Piinan huipensi lähes kokonaisuudessaan soitettu Stravinskin Kevätuhri. Sen aikana teoksen toinen koreografi ja esittäjä, Andreas Merk, teki vaisusti ilmeillen lukemattomia epämääräisiä pyyhetemppuja ja pyllisteli yleisölle. Aikaa tähän kului yli puoli tuntia.

Mitään mainintaa koko kohtauksen kantavasta elementistä eli musiikista, saati sen esittäjistä, ei taaskaan annettu missään. Kun teos vielä päättyi kesken katkaistuun Puccinin aariaan, alkoivat taiteen eettiset kysymykset jyskyttää ohimoitani.

Onko todella niin, että taiteilijat voivat lainata tuntikausia toisten teoksia ja liimailla niiden päälle omia vitsejään ilman että lainoja edes mainitaan. Käsiohjelmassa toki ilmoitettiin äänisuunnittelija, joka on koosteen kasannut ja lisännyt mukaan hieman sateenropinaa ja hyttysen ininää.

Mielessäni kiteytyi kolme selitystä negatiivisille tuntemuksilleni: Jaguar on täysin epäonnistunut teos, minä itse olen pudonnut nykytaiteen kelkasta, tai sitten teos oli kantaesityksessään vielä pahan kerran keskeneräinen. Toivon hartaasti, että viimeinen vaihtoehto olisi totta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat