Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsuumin Kake vie karmeanihaniin kasaritunnelmiin

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Mikko Mäntyniemi
Tanssiteatteri Tsuumin Kake – Tiellä tähtiin eläytyy 1980-luvun maailmoihin.
Tanssiteatteri Tsuumin Kake – Tiellä tähtiin eläytyy 1980-luvun maailmoihin. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Arvio: tanssi
Tanssiteatteri Tsuumin esitys Kake – Tiellä tähtiin. Koreografia Matti Paloniemi, musiikki Jarno Tastula / Finnhits, pukusuunnittelu Jaana Kurttila, valosuunnittelu Janne Teivainen, esiintyjät Reetta-Kaisa Iles, Jarno Tastula, Janne Teivainen, Salla Korja-Paloniemi ja Tuomas Juntunen. Savoy-teatteri.

Luulisi, että retro on jo niin käyty ja menneellä ratsastettu. Mitä vielä. Kyllä minä niin ihastuin Tanssiteatteri Tsuumin esitykseen Kake – Tiellä tähtiin. Tsuumi on tunnettu kansantanssi- ja musiikkitaustastaan, mutta nyt eletään ihanankarmeasti 1980-lukua. Folkloreahan sekin on Finnhitseineen.

Esitys yllättää jatkuvine käänteineen läpi show'n. Alkaa urkupauhulla kuin Oopperan kummitus, mutta se onkin Sibeliuksen Finlandia-hymniä yhdistettynä Richard Straussin Also sprach Zarathustraan. Ja hups, siitä hypätäänkin luontevasti Kake Randelinin Kop kop kop -hittiin. Rakas avaa hakas. Ja kyllä niitä hakoja availlaankin.

Viisihenkinen porukka tekee täysiverisen konsertin kaikin maustein. Porukka laulaa ja tanssii meidän keski-ikäisten kasarinuorten sydämiin. On retroa, nostalgiaa, kollektiivista muistia. Vähän piruillen ja parodioiden, mutta lämminsydämisesti koristellen vuoteen 2015. Ei mitenkään halpaa läppää silti, vaan ihan oikeasti tehtyä ja kunnon tanssitanssia Matti Paloniemen koreografioimana.

Täytyy myöntää, että en tunne paljon nykytähtien anttituiskujen ja annaabreuiden musiikkia, mutta tässä juuri tuttuus näissä iskelmäklassikoissa menee luihin ja ytimiin. Reetta-Kaisa Ilesin tulkinta Ami Aspelundin euroviisusta Fantasiaa ei häviä alkuperäiselle versiolle pätkääkään. Hyvä, että penkissä pysyy hytkymättä.

Tanssijan ja saksofonistin duetto on melkein battle hip hopin termein ilmaistuna. Kaihoisan fonin soitto muistuttaa etäisesti Joe Dassinin Et si tu n'existais pas -megahittiä. Paloniemen hilpeät koreografiat paljastavat oikeastaan sen, miten iskelmien sanoitusten seksuaalisuus on jäänyt tunnistamatta aikoinaan. Tässä ne tuodaan esille melkein riettaasti kiehnäämällä ja livoskelemalla.

Kake ei ole pelkkää pilkkaa, vaan sisältää myös aidosti koskettavia kohtauksia. Ja esittää, miten hienoja iskelmiä on aikanaan tehty. Ja miten niitä voidaan varioida erilaisin musiikillisin ja tanssillisin keinoin. Rauli Badding Somerjoen Ja rokki soi -kappaletta vedellään jiven askelin ja Kake Randelinin Kielletyt tunteet muuttuu villiksi flamenco-show'ksi.

Puolikahjo porukka assosioi villisti ja vapaasti tyylistä toiseen. Ei tässä ole juonentynkääkään, mutta ei tarvitse ollakaan. Miljoona ruusua työryhmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat