Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni Merenneito hukkuu keinojen runsauteen

Esitys on enemmänkin monikerroksinen spektaakkeli kuin baletti

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viika Suomen Kansallisbaletti
Ensi-illan pääpari, Tiina Myllymäki merenneitona ja Sergei Popov prinssinä, tanssivat duettonsa taidokkaasti.
Ensi-illan pääpari, Tiina Myllymäki merenneitona ja Sergei Popov prinssinä, tanssivat duettonsa taidokkaasti. Kuva: Sakari Viika Suomen Kansallisbaletti
Arvio: tanssi
Pieni merenneito Kansallisoopperassa. Hans Christian Andersenin satuun perustuva baletti, koreografia ja teksti Kenneth Greve, musiikki Tuomas Kantelinen, musiikinjohto Robet Reimer, lavastus takis, puvut Erika Turunen, projisointisuunnittelu Jouka Valkama, naamiointi Virpi Ketko, valaistus Kalle Ropponen, päätehtävissä Tiina Myllymäki, Sergei Popov, Desislava Stoeva, Ville Mäki ja Terhi Räsänen.

Kansallisbalettimme johtaja Kenneth Greve tuntuu osuneen kultasuoneen ryhtyessään muokkaamaan baleteiksi maanmiehensä Hans Christian Andersenin satuja. Muutaman vuoden takaisesta Lumikuningattaresta tuli jymymenestys. Toteutuksen ongelmallisuudesta huolimatta samaa voi povata myös perjantaina ensi-iltansa saaneelle Pienelle merenneidolle.

Merenneitosatuun Greve on yhdistänyt yhtenä tasona myös H. C. Andersenin elämäntarinaa. Ongelmaksi muodostuukin toteutuksen monikeinoisuus. Mukana on tapahtumia yksinkertaistava, opettajamaisen kertojan ääni, pantomiimia, tanssiaiskohtauksia, filmiprojisointeja lähikuvineen, sademyrsky ja kaiken kukkurana erikoislaseja edellyttäviä 3d-näkymiä.

Kokonaisuus on enemmänkin spektaakkeli kuin baletti. Sadun traagisuus on hukkumaisillaan keinojen runsauteen. Tuomas Kantelisen mahtipontisen elokuvamainen musiikki soitetaan vahvistettuna, ja joukkoon on miksattu myös pitkiä osuuksia nauhaäänitteitä.

En kuitenkaan epäile baletin yleisömenestystä. Näyttämötekniikoiden taikaa tarjotaan yllin kyllin, ja uusin teknologia kiehtoo taatusti nuorempaa, fantasiaelokuvien estetiikkaan kasvanutta yleisöä.

Täytyy myöntää, että katsojaa kohti syöksyvine kaloineen, kilpikonnineen ja tikareineen kolmiulotteiset näkymät toimivat varttuneemmallekin katsojalle.

Baletin ensimmäinen puoliaika oli eräänlainen elehdittyjen kohtausten sarja, sillä merenneitojen valtakunnassa tanssiminen jää lähinnä käsivarsiliikkeiksi. Tarina itsessään ja Erika Turusen sinänsä hieno merenneitopuvustus eivät juurikaan anna mahdollisuuksia kokonaisvaltaiseen liikkeeseen. Tanssia tarjosivat lähinnä Andersenin muista saduista vierailevat hahmot, kuten Tulitikkutyttö ja Tinasotilaat.

Lainoja on ehkä turhankin paljon, vaikka mieleen kyllä painui Rumien ankanpoikasten mainio tanssikuoro. Toisella puoliajalla, kun merenneito on saanut jalkansa, tanssi tulee näyttämölle. Ensi-illan pääpari, Tiina Myllymäki merenneitona ja Sergei Popov prinssinä, toteuttivat duettonsa tyylillä. Hyytävänä pyrkyriprinsessana vietteli Desislava Stoeva.

Ville Mäen sinänsä taidolla tulkitsema Andersenin näköiskuva on dramaturgisesti ongelmallisempi. Samanaikaisesti sekä näyttämöhahmona että kertojan äänenä ei rooli aina toiminut. Terhi Räsäsen hirmuinen, merenneitojen hiuksia himoava irvistelevä noita oli kuin suoraan kauhuelokuvista noukittu.

Pääosiin nousivat Erika Turusen kimmeltävä puvustus sekä takisin monipuolinen ja monityylinen lavastus, joka estetiikaltaan toi mieleen musikaalinäyttämöt.

Viihteellistä musikaalimaisuutta korostivat myös Greven sovinnainen koreografia ja Kantelisen vahvistettu musiikki äänitelisineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat