Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eeva Muilun uutuuskoreografia uskaltaa tarttua hetkeen

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Marko Mäkinen
Eeva Muilun Kaikelle katoavalle -teoksessa paitsi tanssitaan myös puhutaan.
Eeva Muilun Kaikelle katoavalle -teoksessa paitsi tanssitaan myös puhutaan. Kuva: Marko Mäkinen

Tanssi Helsinki Dance Companyn esitys Kaikelle katoavalle. Helsingin kaupunginteatterin tuotantoa Stoassa. Koreografia Eeva Muilu, äänisuunnittelu Tuomas Norvio, valosuunnittelu Vesa Ellilä, lavastus Tuomas Antikainen, pukusuunnittelu Elina Kolehmainen, ääniharjoittaja Sanni Orasmaa, esiintyjät Jyrki Kasper, Aksinja Lommi, Heidi Naakka, Kaisa Niemi ja Mikko Paloniemi.

Koreografi Eeva Muilu ei ole koskaan tehnyt mitään tylsää tai yhdentekevää. Poikkeusta ei tee Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmälle eli HDC:lle tehty Kaikelle katoavalle. Se on outo, haastava ja paikoin hauskakin. Ainakin se liikuttaa jotenkin.

Teoksen ajatus on todellakin kaiken katoavaisuudesta ja olemisen tilapäisyydestä. Mutta samalla myös tähän hetkeen tarttumisesta ja siinä elämisestä.

Helsinki Dance Company on tunnetusti yksi maan parhaista tanssiryhmistä. Tässäkin he venyvät aivan mihin vaan. Paitsi tanssiin, myös äänimaailman luomiseen. Se on tasavertaisen tärkeää ja oleellista liikkeen kanssa. Lauletaan, ynistään, höpötetään jotain nonsense-kieltä, josta saattaa paikoin havaita jotain tuttuja sanoja. Enimmäkseen se on jotain klingonia tai saamea, tai sitten en vain kyennyt kuulemaan ja tulkitsemaan oikein. Olin kuin kielipuolipotilas vieraassa maassa.

Jännittävä kontrasti tulee siitä, että esityksen ulkoasu on melko minimalistinen. Tuomas Antikaisen lavastus on pelkistetty valkoinen tanssimatto, jonka clou on sen yksi käännetty kulma. Vesa Ellilän valot ovat aika tasaisen kirkkaat. Ei mitään huh-efektejä. Elina Kolehmaisen puvut ovat melko ankean beessit perusrytkyt. Mutta kokonaisuus toimii silti, tai ehkä juuri siksi.

Esityksen alku on melkein kuin Venetsian Markuksen katedraalissa esitettyä Monteverdiä puettuna nykyaikaan, kun esiintyjät laulavat parvilta eri puolilta salia omia osiaan. Äänimaailma on muutenkin kiehtova. Tanssi on hyvää, ei mitään järisyttävää, mutta tarpeeksi otteessaan pitävää. Välillä kieltämättä tuli tunne nykytanssiparodiasta, ja odotin jotain yllätystä tai käännettä. Yllättäen se olikin juuri se pseudokieli, höpötys, jonka HDC:n taiturit olivat opiskelleet viimeiseen tappiin.

Kaikelle katoavalle on hyminöineen, hymneineen ja kiemurteluineen merkillisimpiä esityksiä aikoihin. Se on kuin orgiastinen loveenlankeamistilaisuus, omalla tavallaan hieno ja vaikuttava. Joskin vaikeasti sisälleen päästävä. Ainakin haastava, katsomossa jotkut nuokkuivat, toiset päästelivät naurunpyrskähdyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat