Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastakohdat avasivat Liikkeellä marraskuussa -festivaalin

Kulttuuri
 
Yoshi Omori
Ville Ahonen esiintyy intensiivisesti Veli Lehtovaaran tuoreessa teoksessa.
Ville Ahonen esiintyy intensiivisesti Veli Lehtovaaran tuoreessa teoksessa. Kuva: Yoshi Omori

Removing; Clandestine sites: Displaced

Esittäjä: Jose Paulo dos Santos, Yumiko Funaya, Anna Massoni, Norbert Pape, Nans Pierson ja Noe Soulier; Chrysa Parkinson, Eleanor Bauer, Ville Ahonen, Marianna Henriksson

Paikka: Louhisali; Lume

Rooleissa: Jose Paulo dos Santos, Yumiko Funaya, Anna Massoni, Norbert Pape, Nans Pierson ja Noe Soulier; Chrysa Parkinson, Eleanor Bauer, Ville Ahonen, Marianna Henriksson

Koreografia: Noe Soulier; Veli Lehtovaara

Fakta

Liikkeellä marraskuussa

 Helsingissä ja Espoossa tapahtuva nykytanssifestivaali päättyy 7.11.

 Festivaalin yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa myös valtakunnallinen ammattilaisfoorumi, Kiertoliike. Jatkossa sen on tarkoitus kiertää vuosittain eri puolilla Suomea.

Tanssi Liikkeellä marraskuussa 31.10–7.11. Removing. Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Konsepti ja koreografia Noe Soulier, esiintyjät Jose Paulo dos Santos, Yumiko Funaya, Anna Massoni, Norbert Pape, Nans Pierson ja Noe Soulier. Clandestine sites: Displaces Väärinaseteltu. Koreografia yhdessä esiintyjien kanssa Veli Lehtovaara. Esiintyjät Chrysa Parkinson, Eleanor Bauer, Ville Ahonen, Marianna Henriksson. Valo- ja tilasuunnittelu Mikko Hynninen, äänisuunnittelu Tuomas Skopa ja Jani Hietanen.

Lauantaina alkanut Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali tarjosi avajaispäivänään kaksi esitystä, joita voi pitää toistensa vastakohtina – ja silti ne kumpikin nojasivat yleisön kykyyn jatkaa teoksen impulsseja omassa mielessä.

Espoon kulttuurikeskuksessa nähty Noé Soulierin Removing oli hallittu kokonaisuus, tanssijoiden valtava voima ja taito suorastaan jyräsivät katsojat. Veli Lehtovaaran Clandestine sites: Displaced taas monitaiteellinen, rönsyilevä eri ilmaisumuodosta toiseen liukuva runsaudensarvi.

Removingissa yleisö näkee vain liikkeen aihiot, kuten hyppyjen alun ja notkahdukset mutta mieli täydentää ne. Silmien edessä vilistää erilaisten pelien pelaamista, kissaeläinten hyppyjä sekä tieteisseikkailun koreografiaa. Upea ja loistokas tanssiesitys.

Lauantain toinen esitys, Veli Lehtovaaran Clandestine sites: Displaced eli Väärinaseteltu on saanut inspiraationsa Roland Barthesin kirjoista Rakkauden kielellä ja Tekstin nautinto sekä Virginia Woolfin romaanista Orlando.

Aluksi yleisö saa kulkea Lumeen installaatiomaisessa tilassa. Keskelle salia on rakennettu tilaa hallitseva, kirjan irtolehdillä päällystetty, hehkuva veistos, joka liikkuu ylöspäin. Se muistuttaa sulaa laavaa, välillä taas merellä ajelehtivaa jäälohkaretta. Tilassa on myös haikukone, cembalo, rakkauskirjeitä yleisölle ja esitykselle.

Ympäri salia on heijastettu osia tekstistä ja yhden katsomon päällä on iso projisointi napajäätiköstä. Kaikessa herkkyydessään, valotilojen hitaissa muutoksissa ja hiipivässä intensiteetissään Väärinaseteltu on myös häiritsevä. Sen hahmottaminen kokonaisuutena ei meinaa onnistua, liikkuvia osia on paljon.

Esitys koostuu neljästä soolosta. Ensimmäinen on poissaolevalle esiintyjälle, toinen tanssijalle, kolmas trubaduurille ja neljäs cembalistille. Jokaisessa osiossa pohditaan, miten ymmärtää esitys rakkaussuhteena katsojan, esiintyjän ja eri materiaalien välillä. Keskeistä ovat liukumiset ilmaisumuodosta toiseen ja kaikkien eri aistien yhteisen juuren löytäminen.

Saattaa kuulostaa väkinäisen kryptiseltä mutta sitä Väärinaseteltu ei ole. Esitys kuvaa hienostunutta ja puheliasta, niin, hyvin ranskalaista rakkautta. Mutta samalla esityksessä on koko ajan läsnä jokin intiimi ja pyhä hiljaisuus.

Barthesin Rakkauden kielellä -teksti on myös hauska, banaali ja sentimentaalinen laverrus. Se ei ole mikään älykkyystesti. Eikä Väärinaseteltukaan sitä ole. Jokaisessa neljässä eri soolossa on jotain aivan hassua. Ensimmäisessä rullaluistellaan, toisessa lauletaan Juicea ranskaksi, kolmannessa Ville Ahonen laulaa ylimaallisella äänellä ”Minä minä hei hei, rockenroll kuole ei” ja ”Ostin nauloja Kannelmäen Prismasta”.

Huumorin sävyt ovat hienonhienoja. Miten Syksyn sävelkin kuulostaa ranskaksi niin elegantilta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat