Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futuristinen tanssifantasia ja sodanvastainen monumentti päättivät tanssifestivaalin

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Ursula Kaufmann
Eszter Salamonin Monument 0 -teoksessa esiin astuu aina vain uusia demonihahmoja.
Eszter Salamonin Monument 0 -teoksessa esiin astuu aina vain uusia demonihahmoja. Kuva: Ursula Kaufmann

Liikkeellä marraskuussa -festivaali Meeting Kiasma-teatterissa, koreografia ja tanssi Antony Hamilton ja Alisdair Macindoe. Monument 0: Haunted by Wars (1913–2013) Stoassa, koreografia Eszter Salamon, tanssi Boglárka Börcsök, Ligia Lewis, Joao Martins, Yvon Nana-Kouala, Luis Rodrigues ja Corey Scott-Gilbert.

Liikkeellä marraskuussa -festivaali sai komean lopun, kun Kiasmassa nähtiin futuristinen tanssifantasia Meeting ja Stoassa laaja Monument 0: Haunted by wars (1913–2013), joka kasvoi sodanvastaiseksi monumentiksi.

Meeting; Monument 0

Laji: tanssi

Esittäjä: Liikkeellä marraskuussa -festivaali

Paikka: Kiasma-teatteri; Stoa

Koreografia: Antony Hamilton ja Alisdair Macindoe; Eszter Salamon

Antony Hamiltonin ja Alisdair Macinden duettoa Meeting säesti Macinden kehittämien minirobottien orkesteri. Se muodosti siistin kehän, jonka keskellä tanssijapari esitti päätä huimaavan duettonsa. Hieman hiirenloukkuja muistuttavat, puukapuloista rakennetut vehkeet naputtivat aluksi lyijykynillä lattiaa.

Tanssijoiden duetto hallitsi teoksen alkupuolta – ja millä tavoin! Tuntuu vaikealta ymmärtää, miten moinen suoritus on mahdollinen. Break-tanssin irtonaisuudella ja elastisuudella miehet esittivät vuoroin eriaikaisia ja vuoroin pelottavan samanaikaisia eleitä ja liikkeitä toisiinsa edes vilkaisematta.

Duetto huipentui, kun mukaan tuli ääni. Tanssijat toistivat tavalliselle päälle käsittämättömiä digitaalisia numerosarjoja täsmällisyydellä ja vauhdilla, joka sai yleisön riehaantumaan. Hienovaraisen huumorin saattelemina numerosarjat lopulta tuuperruttivat tanssijat.

Lopuksi päärooliin nousivat robotit, jotka tanssijat kesyttivät kotieläimikseen antamalla kullekin omaksi soittimeksi metallivadin, puurasian tai kaikuputken. Oliko kysymys tietokoneistuneen ihmisen ja keino-olennon mahdollisesta kumppanuudesta? En tiedä, mutta esitys ei hevin unohdu.

Aivan toisenlaiseen maailmaan vei Eszter Salamonin ryhmälleen valmistama teos Monument 0: Haunted by Wars (1913–2013). Se alkoi kollektiivisen mielikuvituksen alkuhämärästä. Vähitellen pimeydestä ilmestyi toinen toisensa jälkeen erilaisia uhoavia demonihahmoja.

Paljon niiden liikekielestä oli lainaa eri kulttuurialueiden vanhoista perinteistä, Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Ymmärrän teoksen saamaa kritiikkiä. Sitä on syytetty länsimaisen jälkikolonialistisen kulttuurin tavasta omia elementtejä ja tekniikoita entisten siirtomaiden perinteistä.

Tässä tapauksessa en itse olisi niin ankara, sillä teos omistettu sadan vuoden aikana eri puolilla maailmaa käydyille sodille ja esittäjäryhmä on itsessään monikulttuurinen. Pitkän ja vaikuttavan demonikavalkadin jälkeen tanssijat näyttäytyivät nykyihmisinä.

Hekin jatkoivat uhoamistaan kaatuakseen rampoina maahan. Lavalle ilmestyi kymmeniä kylttejä, joihin oli merkitty sotien vuosiluvut. Loppukuvassa Kuolema polki ne maahan kuin tuleville sodille tilaa tehden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat