Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monitaiteellinen kooste itsetarkoituksena

Susanna Leinosen tuore teos sisältää sekä tanssielokuvan että live-koreografian.

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Heikki Tuuli
Natasha Lommi, Misa Lommi ja Sanni Giordani esiintyvät See / Obey -teoksen live-osuudessa.
Natasha Lommi, Misa Lommi ja Sanni Giordani esiintyvät See / Obey -teoksen live-osuudessa. Kuva: Heikki Tuuli

Nykytanssi See / Obey Stoassa, koreografia Susanna Leinonen, elokuva Jouka Valkama, live-tanssijat Sanni Giordani, Misa Lommi ja Natasha Lommi, tekstit Jukka Viikilä, äänisuunnittelu Kasperi Laine, valosuunnittelu Joonas Tikkanen, pukusuunnittelu Erika Turunen.

Stoassa lauantaina kantaesityksensä saanut See / Obey on monikerroksinen ja monitaiteellinen kokonaisuus. Sen koreografia on Susanna Leinosen käsialaa, mutta tanssi on vain yksi sen monista aineksista.

Ilta alkaa Jouka Valkaman kahdelle valkokankaalle jaetulla vaikuttavalla tanssielokuvalla. Perheriita valkeassa olohuoneessa laajenee unenkaltaisina näkyminä toiselle kankaalle. Kuvaustekniikka on silmiä hivelevää ja pitkä, hidastettu kamera-ajo ulkoilmassa kymmenine tanssivine avustajineen lumoaa.

Live-osion teksteistä vastaa Jukka Viikilä. Nauhalta kuultavat tekstit lukevat Laura Birn, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen. Kolme eri-ikäistä naista keskustelevat transithallissa lentämisestä ja lentopelosta. Lentokenttä ja lento-onnettomuudet ovat – ymmärrettävistä syistä – olleet viime aikoina aiheina useammassakin näyttämöteoksessa.

Heikki Tuuli
Misa Lommi
Misa Lommi

Teksti aaltoilee lyhyistä tunnustuksista arkisiin havaintoihin, mukana humoristisiakin sävyjä. Tekstit rytmittävät osioita, joissa tanssivat komeasti Sanni Giordani, Misa Lommi ja Natasha Lommi. Tekstin huumorin pilkahdukset eivät kuitenkaan hipaisekaan ilmeettömän vakavia näyttämötapahtumia.

Heikki Tuuli
Koreografi Susanna Leinonen hallitsee kierteiset kehot.
Koreografi Susanna Leinonen hallitsee kierteiset kehot.

Koreografia edustaa pitkälti Susanna Leinosen taitamaa kierteisten kehojen ja lennähtävien käsivarsien leimaamaa tyyliä. Jännittävä poikkeus on lattiatasossa esitetty osuus, jonka musiikkiin äänisuunnittelija Kasperi Laine on leikannut mukaan vääristyneitä katkelmia balkanilaisesta kansanmusiikista.

Teoksen monet tasot ja elementit ovat kaikki huolella tehtyjä, mutta ne eivät tunnu kohtaavan.

Yhdellä katsomalla jälkivaikutelmaksi jäi, ehkä tarkoituksellisestikin, eräänlainen monitaiteellinen koosteilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat