Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsu hiljentymään ja hidastamaan tahtia

Arja Raatikaisen Graindance ei ole aivan helppo ja vaivaton kokemus.

Kulttuuri
 
Uupi Tirronen
Arja Raatikainen tanssii hiekkalaatikossa.
Arja Raatikainen tanssii hiekkalaatikossa. Kuva: Uupi Tirronen

Tanssi Graindance. Esitys ja installaatio. Koreografia Arja Raatikainen, tanssi Arja Raatikainen ja Askeltajat, soitinrakennus ja äänisuunnittelu Antti Nykyri, visuaalinen suunnittelu ja puvut Alisha Davidow, valosuunnittelu Kalle Paasonen. Esityksessä Askeltajista aina viiden henkilön vaihtuva ryhmä.

Kaapelitehtaan Valssaamoon on rakennettu installaatio, joka kutsuu hiljentymään ja hidastamaan tahtia. Arja Raatikaisen Graindance koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa tanssiryhmä Askeltajat vaeltaa avarassa ja ajattomassa tilassa. Hiekkakasojen lakaiseminen on meditatiivisen hidasta, mutta samalla arkisen oloista.

Ajattomuuden vaikutelmaa lisäävät toisteisuus sekä Alisha Davidowin suunnittelemat puvut, jotka viittaavat menneisiin aikoihin ja fantasiaan. Katsoja saa kaikessa rauhassa luoda suhdettaan tilaan. Askeltajat eivät tunnu esiintyjiltä, vaan nimensä mukaisesti askeltajilta, joita yleisö ei asetu katsomaan vaan jotka tuntuvat kuuluvan tilaan. Hämärä, savulla utuiseksi tehty avaruudellisuus kutsuu pyyhkimään mielestä kaiken turhan.

Kaksiosaisen Graindancen pääosassa on tila ja siihen luotu ääni-installaatio. Antti Nykyrin suunnittelemat soittimet ja ääni-installaatio tekevät tilasta sellaisen, ettei ääniä varsinaisesti esitetä yleisölle. Äänet ovat tilassa, ja niihin voi keskittyä sen verran kuin haluaa. Lisäksi äänet myös luovat tilan.

Antti Nykyrin suunnitteleman ääni-installaation sydän on eräänlainen soiva hiekkalaatikko, joka tuottaa ääniä liikkeen mukaan. Raatikaisen soolossa ääniteos reagoi ja vastaa jokaiseen hänen liikkeeseensä.

Soolon liikemateriaali on vastakohta alkuosan ajattomalle yhteisölle, jossa ihminen on kaukana kaikesta, oman mielensä syövereissä, tavoittamattomissa. Alussa ihminen on yksi massasta. Toisessa osassa on vain yksilö ja hänestä esiin nousevat kuvat. Ääni leikkaa tilaa. Varjo toistaa tanssijan liikkeet.

Vaikka toinen osa keskittyy yksilöön, tulee katsojalle silti olo, että Raatikaisen liikkeet nousevat jostain yksilöä suuremmasta, pikemmin arkkityyppisestä kuin yksityisestä kuvastosta. Nykivät nopeat liikkeet ja pitkät pysähtymiset luovat myös mielikuvaa taiji-harjoittelusta.

Graindance ei kuitenkaan ole mikään aivan helppo ja vaivaton kokemus. Hitaus, hiljentyminen ja keskittyminen ovat yllättävän vaateliaita asioita. Raatikainen tuntuu liikuttelevan soolossaan sfäärien urkuja. Pieni liike saa aikaan suuria aaltoja. Graindancessa ihminen lakaisee hiekkaa ja tanssii sen kanssa. Hän hakee suhdetta materiaaliin, joka on ollut kauan ennen häntä ja tulee olemaan vielä kauan hänen jälkeensä.

Mitään harrasta Graindancessa ei kuitenkaan ole, sillä sen suhde ääniin on hiljentymisestä ja pysähtymisestä huolimatta pikemminkin leikkisä kuin pyhä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat