Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minimalismin mestarit yhdessä

Liisa Pentin koreografia saattaa koetella katsojan kärsivällisyyttä, mutta lopuksi se myös palkitsee.

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Esko Koivisto
Andrius Katinas ja Johanna Ikola.
Andrius Katinas ja Johanna Ikola. Kuva: Esko Koivisto

Tanssi The Sinking of the Titanic. Liisa Pentti Co:n ja NYKY Ensemblen esitys Musiikkitalon Black Boxissa, koreografia ja ohjaus Liisa Pentti, tanssijat Meeri Altmets, Janne Aspvik, Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Andrius Katinas, Carita Lähteenmäki ja Nina Viitamäki, NYKY Ensemblen ohjaus Emil Holmström, levysoittimet ja elektroniikka Philip Jeck.

Pitkän linjan koreografi Liisa Pentti on viime aikoina viehättynyt minimalismista. Siten myös Gavin Bryarsin The Sinking of the Titanic vuodelta 1969 on luonteva jatkumo hänen tuotannolleen. Upeaa, että esityksessä on mukana oikea orkesteri, Sibelius-Akatemian NYKY Ensemble. Yllätyksenä vielä, että mukana on itse säveltäjä Bryars kontrabassoineen.

Oikeastaan kaikki on minimalistisesti linjassa. Musiikkitalon Black Box on kauttaaltaan musta, mutta lattiaa peittää hohtavan valkoinen tanssimatto. Valot ovat melko tasaisen kirkkaan valkoiset. Seitsemän tanssijaa tekee hitaasti etenevää liikettä, ”avaruuskävelyä”. Kunnes taikaiskusta tahti muuttuu ja liike villiintyy. Musiikin ja kohinan keskeltä voi olla kuulevinaan jousien muistumaa ”Titanicin virrestä”. Se on tietysti tämän kuulijan päässä.

Paikoin tanssi on näennäisen yksinäistä tahkomista, mutta ajoittain tulee tanssijoiden välille yhtymäkohtia. Tanssijat poistuvat välillä seisomaan reunoilla istuvien katsojien taakse. Sitten taas tulee erilaisia sisääntuloja, näyttävimmät niistä unisonoja. Tyyliin kuuluu, ettei mitään keinoja peitellä eikä luoda illuusioita. Kaikki on näkyvillä nyt ja tässä. Terttu Torkkolan pukusuunnittelu harmaine lököhousuineen ei sekään tuo silkkaa fantasiaa esitykseen.

Bryarsin musiikki on rauhallista ja hitaasti kehittyvää, melkein meditatiivista meren kohinaa ja valaan laulua, johon lyömäsoitinten pauke tuo vaihtelua. On varmasti hieman vaikeaa tanssijoille ottaa tästä musiikista rytmillisesti kiinni, mutta se ei ehkä ole tarkoituskaan. Väljästi koreografioitu teos jättää tanssijoille tilaa ja vapauksia.

Teos saattaa koetella katsojan kärsivällisyyttä, mutta lopuksi se myös palkitsee. Liike palaa siihen, mistä alkoikin. Ympyrä sulkeutuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat