Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämaiset miekat viuhuvat raskaan rockin tahdissa

Wusheng Companyn esityksessä kohtaavat Itä-Aasian eri kulttuurit ja länsimainen heavymusiikki.

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Kari Rosenberg
Wusheng Companyn esityksessä taistellaan miekoin ja kaksinkin käsin kahdella miekalla.
Wusheng Companyn esityksessä taistellaan miekoin ja kaksinkin käsin kahdella miekalla. Kuva: Kari Rosenberg

Tanssiteatteri Wusheng Company: Musashi – Miekan tie. Konsepti, ohjaus ja koreografia Antti Silvennoinen, musiikki Markus Rantanen, valosuunnittelu Jere Mönkkönen, näyttelijät Ville Seivo, Jakob Johansson ja Valter Sui, muusikot Markus Rantanen, Pekka Saarikorpi ja Juha Pöysä. WHS Teatteri Union.

Ehkä vain Suomessa uskalletaan tehdä tällaista. Yhdistellä itäaasialaisia traditionaalisia näyttämölajeja keskenään ja räimistellä niitä länsimaisen heavymusiikin tahtiin. Wusheng Company tekee, ja se onnistuu tekemässään esityksessä Musashi – Miekan tie.

Musashi - Miekan tie

Laji: Tanssiteatteri

Esittäjä: Wusheng Company

Paikka: WHS Teatteri Union

Rooleissa: Ville Seivo, Jakob Johansson, Valter Sui

Musiikki: Markus Rantanen, Pekka Saarikoski, Juha Pöysä

Koreografia: Antti Silvennoinen

Kaikki näytökset loppuunmyynyt Musashi osoittaa, että kiinnostusta ja ennakkoluulottomuutta on myös suomalaisessa yleisössä. En tiedä, erottavatko katsojat nyanssit eri teatterilajeista, mutta sehän on toisarvoista. Pääasia, että tehdään hyvin ja kiinnostavasti.

Wusheng Companyn sielu ja esityksen ohjaaja Antti Silvennoinen on opiskellut Peking-oopperaa Kiinassa. Hän on osoittanut sisäistäneensä taidelajin olemuksen aiemmissakin Suomessa nähdyissä esityksissä. Nyt hän yllättää näyttämällä osaamisensa ja ymmärryksensä myös japanilaisesta kulttuurista ja Japanin omaperäisistä näyttämötaiteista.

Musashi on kiinnostava ja kiehtova hybridi, josta saa irti mitä hyvänsä, jos on jotain tuntemusta Itä-Aasian estetiikasta. Jo alussa tunnelma on kuin nô-teatterissa, jossa muusikot istuvat lattialla ja nousevat kävelyyn. Näyttämöllä edetessään he tekevät muodolliset kulmakäännökset. Kulttuuriin kuuluvat myös esiintyjien toisilleen esittämät kumarrukset eli kunnianosoitukset. Kaikki ovat tasavertaisia kokonaisuuden osasia.

Sitten tulee yllätys: Markus Rantasen yhtye aloittaa metallisen heavyäänimaailmansa, joka sekin sopii yllättävän hyvin Silvennoisen luomaan melkein uuteen omaan genreen, kulttuurirajoja rikkovaan ja jopa halveksivaan mutta paradoksaalisesti kaikkia kunnioittavaan tyyliin.

Kolmen esiintyjän liike yhdistelee kiinalaisen ja japanilaisen näyttämötaiteen eri elementtejä. Kävelytyyli on suoraan nô-teatterista, jossa jalkaa liu’utetaan lattiaa pitkin. Vasta ääripisteessä nostetaan jalkaterä lattiasta. Myös hiljaisimmissa kohtauksissa intensiteetti on puhdasta nô:ta. Kabukista taas muistuttavat akrobaattisemmat tyylitellyt kohtaukset ja julmat poseeraukset, melkein mie-tyyliin.

Silvennoinen on luonnollisesti ottanut oman lajinsa Peking-oopperan elementit myös mukaan, kuten korkealle nostetut jalannostot ojennuksineen. Ja onpa siellä pikkuinen laina myös yhden Kiina-oopperan kuuluisimmista kohtauksista eli illuusio keinuvassa veneessä etenemisestä. Rekvisiittana on ainoastaan mela. Se vasta onkin tappava ase.

Musashi – Miekan tie perustuu japanilaisen Miyamoto Musashin elämään. Hän oli taistelijoista suurimpia 1500–1600-luvuilla, mutta strategina yhä tärkeä oppi-isä nykypäivänkin ihmisille, kuten liikemiehille.

Esityksessä taistellaan miekoin ja kaksinkin käsin kahdella miekalla. Siinä myös kuollaan jatkuvasti, kukin vuorollaan. Mutta noustaan jälleen pystyyn, kunnes kuollaan taas. Jos oikein ymmärsin, esityksen filosofian voisi kiteyttää näin: Jos haluat voittaa, ole valmis kuolemaan.

Antti Silvennoinen hallitsee kellontarkkojen taistelukoreografioiden laatimisen, joita on nautinto katsoa. Mutta hän on luonut myös oman tyylilajinsa, jossa kulttuurit rysähtelevät toisiinsa mutta merkillisesti täysin luontevan tuntuisesti. Rantasen heavykitarat ja Aasia-rumpujen paukkeet sulautuvat yhteen.

Esiintyjät moshaavat pitkillä ponnareillaan, mutta säilyttävät itäaasialaisten näyttämötaiteiden asenteen, eivätkä pistä ranttaliksi kieli poskessa. Kaikkea kunnioitetaan ja äärimmäisen tosissaan ollaan. Todellista tyylien tajua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat