Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merenneito rikkoo vedenalaisen hiljaisuuden

Sivuaskel-festivaalille valmistetussa By the Pool -teoksessa pohditaan lihallisuutta ja kaupankäyntiä

Kulttuuri
 
Katri Naukkarinen
By the Pool on vetinen ja hämyinen teos.
By the Pool on vetinen ja hämyinen teos. Kuva: Katri Naukkarinen

Nykytanssi By the Pool. Kantaesitys Sivuaskel-festivaalilla Zodiakissa. Työryhmä ja toteutus Jussi Matikainen, Samuli Laine, Elina Pirinen ja Jarkko Partanen.

By the Pool on osa jo vuonna 2010 alkanutta, altaan luona tapahtuvien esitysten sarjaa. Sivuaskeleelle valmistetun esityksen teemoina ovat ihmisen lihallisuus ja kaupankäynti. Esitys on hämyinen, vetinen ja maaginen kokonaisuus. Esiintyjät ovat kumialtaan vedessä vain osittain, mutta esityksestä välittyy vaikutelma, että kaikki tapahtuu veden alla.

Musiikin kaikuminen, liikkeiden hitaus, esiintyjien mykkyys ja passiivisuus antavat vedenalaisen vaikutelman. Nyt ei olla suojassa meren pohjassa vaan näyttämöllä, kuin akvaariossa.

Kolmen taiteilijan – Samuli Laineen, Jarkko Partasen ja Jussi Matikaisen – joukossa on nyt myös vieras, Elina Pirisen esittämä Merenneito, jolla on ylimaallisena olentona tärkeä tehtävä katkaista ihmisten passiivisuus.

Pirinen laulaa enkelimäisellä äänellä hikisestä kohtaamisesta ystävän kanssa ja yksi miehistä esittää altaassa tarkoituksellisen kornia soidintanssia.

Pirisen esittämä Merenneito on esiintyjistä voimakkain, kuin kävelevä ekofeministinen kannanotto. Hän rikkoo esityksen rakentaman, tahdottomana vellovan maailman konkreettisella teolla. Hän pyytää yleisöä lahjoittamaan rahaa hylätyille kissoille. Naiivi ja selkeä teko onkin kaikkein radikaalein.

Olemme tottuneet siihen, että ihmisliha on kaupan ja ihmisen kaikki intiimit toiminnot ovat jatkuvasti arvioinnin kohteena, mutta kun se tuodaan taiteen sisään, se herättelee.

By the Poolin hienous on siinä, että se tuo taiteen sisään asioita, jotka ovat muualta tuttuja. Se kokeilee, miten lihan ja rahan liiton paljas näyttäminen taiteessa tarkoittaa.

Niiden myötä By the Pool auttaa myös irrottautumaan kulttuuriteollisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat