Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esiintyjät flirttailevat katsojien kanssa Sivuaskel-festivaalilla

SexyFM-esitys on elävä, moniaistinen installaatio, joka saa lumoutumaan siitä, miten ihmiset hakevat kontaktia.

Kulttuuri
 
Ana Borralho, Jõao Galante
Kuva: Ana Borralho, Jõao Galante

Tanssi SexyMF. Sivuaskel-festivaali. Zodiakin Pannuhallissa. Konsepti js taiteellinen johto: Ana Borralho ja João Galante. Esiintyjinä 12 nimetöntä helsinkiläistä.

Zodiakin Pannuhallissa esitettävässä sexyMF-esityksessä yleisö näkee ensimmäiseksi kaksitoista sohvalla vierekkäin istuvaa, alastonta ihmistä. Heistä miehet on meikattu naisellisilla piirteillä ja naisille on aseteltu parta ja viikset.

Yleisö saa istahtaa heitä vastapäätä asetetulle tyhjälle sohvalle.

Yleisön istumapaikoilla on myös kuulokkeet, joista pääsee kuuntelemaan kunkin esiintyjän erityisesti tätä kohtaamista varten valitsemaan musiikkia. Kun istun yhtä naisesiintyjää vastapäätä, hän alkaa välittömästi flirttailla. Tunnen itseni kiusaantuneeksi ja imarrelluksi.

Esiintyjä ei ole amatööri vaan varsin taitava viettelijä. Herkkä, reagoiva, avoin. Intensiivinen kohtaaminen nostaa pintaan kysymyksiä siitä, olenko kiinnostuksen arvoinen. Millaista miestä minulle oikein esitetään?

Ana Borralho ja João Galante vierailivat Suomessa viimeksi Juhlaviikoilla vuonna 2011, jolloin he järjestivät Atlas Helsinki -esityksen sadan helsinkiläisen kanssa. Portugalilaisen taiteilijaparin esityksissä on aina vahva populaari pohjavire. Ne pitää kokea, ei analysoida puhki.

Tänä vuonna Sivuaskel-festivaalin esittämä yhteiskunnallinen kritiikki oli Ivo Dimchevin esityksissä provosoivaa ja siten ajattelultaan vähän latteaa. Sen sijaan sexyMF-esityksessä ei latteudesta ole tietoakaan. Esitys on elävä, moniaistinen installaatio, jota saattaa katsella kauempaakin ja lumoutua siitä, miten ihmiset hakevat kontaktia. Katsojien kasvoilla käy ilmeiden kirjo.

Viimeisten viikkojen aikana työpajoissa harjoitellun sexyMF:n konsepti on huolellisesti mietitty kokonaisuus, jonka hienous paljastuu hiljalleen. Siinä missä Borralhon ja Galanten aiempi Helsingin-vierailu teki näyttämölle tuoduista ihmisistä eräänlaisen elävän veistoksen, tekee sexyMF-esitys sohvalla istuvasta yleisöstä eräänlaisen Joseph Beuys -henkisen, väliaikaisen installaation.

Kontaktin hakeminen tekee yleisöstä haavoittuvaisen ilman provosointia. Se tuntuu tärkeältä eleeltä maailmassa, jossa identiteettipolitiikka jyllää ja ihmiset kohtaamisen sijaan leimaavat toisiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat