Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten ja kokeneiden koreografien ilta antaa oivan katsauksen nykybaletin suuntauksiin

Kansallisbaletissa esitetään yhden illan aikana neljä erilaista tanssiteosta

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viika
Miesryhmä polkee punaista multaa Jorma Uotisen Jord-teoksessa, musiikkina soi Apocalyptican voimamusiikki.
Miesryhmä polkee punaista multaa Jorma Uotisen Jord-teoksessa, musiikkina soi Apocalyptican voimamusiikki. Kuva: Sakari Viika

Tanssi Liikkeen legendat Kansallisoopperassa: Episode 31, koreografia Alexander Ekman; Little Monsters, koreografia Demis Volpi; If to Leave is to Remember, koreografia Carolyn Carlson; Jord, koreografia Jorma Uotinen.

 

Liikkeen legendat

Paikka: Kansallisooppera

Koreografia: Alexander Ekman, Demis Volpi, Carolyn Carlson, Jorma Uotinen

Mahtipontisesta nimestään huolimatta Kansallisbaletin uutuus Liikkeen legendat tarjoaa oivan katsauksen nykybaletin suuntauksiin.

Illan kaksi ensimmäistä koreografia, Alexander Ekman ja Demis Volpi ovat nuoria, Suomessa ennen näkemättömiä tekijöitä. Illan päättävät Carolyn Carlson ja Jorma Uotinen ovat puolestaan molemmat vaikuttaneet syvästi suomalaisen tanssin kehitykseen.

Esityksiä on kuukauden aikana kaikkiaan yhdeksän.

Ruotsalaisen koreografin Alexander Ekmanin koreografia Episode 31 sai ensi-iltansa New Yorkissa viisi vuotta sitten. Se alkaa videolla, jossa Kansallisbaletin tanssijat tekevät tanssillisia täsmäiskuja eri puolilla Helsinkiä ja kertovat teoksen työstämisestä.

Kodikkaan jalkalampun edestä lähtee hidastetulle vaellukselleen pukuun sonnustautunut mies samalla kun musta esirippu kohoaa ja paljastaa voimallisesti liikehtivän ja ääntelevän tanssijakunnan. Esityksen elementit sekoittuvat ja aaltoilevat. Mukaan tulee vielä luettua runoutta ja käsitteellisiä tekstejä.

Energinen nuorisokollektiivi muodostaa teoksen rikkaan keskiön. Sitä kiertää lähes huomaamatta harmaapukuinen mies kuin omassa aikaulottuvuudessaan. Erik Satien haikean pianomusiikin säestyksellä mies päätyy lähtöpisteeseen jalkalamppunsa viereen. Hälisevä kollektiivi katoaa pois.

Niin ikään viisi vuotta sitten ensiesityksensä saanut argentiinalaissyntyisen Demis Volpin lyhyt duetto Little Monsters on aiheeltaan loppuun kaluttu. Satojen muiden balettiduettojen tavoin sekin kertoo sen tavallisen tarinan: On mies, nainen ja rakkaus, mutta rakkaus onkin, ah, niin vaikeaa. Elviksen ikivihreiden tahdissa oikutellaan, riidellään, sovitaan ja erotaan.

Teoksen vahva puoli on kuitenkin sen muoto. Se toteutetaan tiukan tyylitellysti ja jopa oikeasti aistillisesti.

Mahtavaa, että Carolyn Carlsonin teos nähdään pitkästä aikaa taas Kansallisbaletin ohjelmistossa. Carlson on niitä tekijöitä, jotka ovat levittäneet amerikkalaista modernismia Eurooppaan. Hän on luonut tanssista aivan oman synteesinsä.

Nyt nähtävä If to Leave is to Remember sai kantaesityksensä Münchenissä vuonna 2006.

Mukana on paljon Carlsonille leimallisia aineksia. Minimalistishenkisen liikkeellä maalailun ja hulmahtavien hahmojen rinnalle ilmestyy moniselitteisiä, mieleenpainuvia kuvia. Unen logiikan tavoin kokonaisuus tuntuu kuitenkin täysin luonnolliselta.

Lisäbonuksena teoksen musiikkina kuullaan Philip Glassin minimalismia live-jousikvartetin esittämänä.

Päätöksenä nähdään illan ehkä odotetuin teos, Jorma Uotisen kymmenisen vuotta sitten Kööpenhaminan baletissa esiesityksensä saanut mutta meillä ennen näkemätön ryhmäteos Jord.

Apocalyptican voimamusiikin äänimaailmassa miesryhmä polkee punaista multaa ja kurkottaa siitä ylös yltiödramaattisia asetelmia muodostaen.

Vision silaa Mikki Kuntun valosuunnittelu, joka sijoittaa tapahtumat milloin karrelle polttavaan kuumuuteen, milloin maan mylläävään rankkasateeseen. Kansallisbaletin tanssijoilla riittää työtä sisäistää näinkin erilaisten koreografien liikekielet.

Kokonaisuudella on onneksi vielä aikaa asettua.

Oikaisu 23. helmikuuta kello 9.30: Tanssiarvostelussa mainittiin virheellisesti, että koreografi Alexander Ekmanin teoksia ei ole aikaisemmin nähty Suomessa. Hänen videotanssiteoksensa 40M Under on kuitenkin nähty Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla vuonna 2010 ja Hubbub-koreografia seuraavana vuonna. Lisäksi Lappeenrannan balettigaalassa on nähty vuonna 2014 duetto Ekmanin baletista Cacti.

Sakari Viika
Carolyn Carlsonin koreografia If to Leave is to Remember on tehty Philip Glassin musiikkiin.
Carolyn Carlsonin koreografia If to Leave is to Remember on tehty Philip Glassin musiikkiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat