Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssija muuttuu instrumentista kokonaiseksi ihmiseksi

Maija Mustonen tekee paluuta tanssijaksi kolmen Anna-nimisen koreografin teoksilla

Kulttuuri
 
Tani Simberg
Maija Mustonen tanssii Anna-soolossaan kolme eri koreografiaa.
Maija Mustonen tanssii Anna-soolossaan kolme eri koreografiaa. Kuva: Tani Simberg

Anna. Kantaesitys Zodiakin studiossa. Esitys ja konsepti Maija Mustonen, koreografit Anna-Maria Häkkinen, Anna Mustonen ja Anna Torkkel, dramaturginen dialogi Erno Aaltonen, valosuunnittelu Kristian Palmu, ääniteknikko Hannu Nummela.

Anna-esityksen käsiohjelmassa Maija Mustonen sanoo, ettei ole antanut itsensä juurikaan tanssia viime vuosina. Nyt hän ottaakin omasta tanssijaminästään kiinni kolmen tanssisoolon myötä. Mustonen tekee paluuta tanssiin yhdessä kolmen Anna-nimisen koreografin kanssa. Kolmessa eri osiossa hän kulkee oman tanssihistoriansa ja oman ajattelunsa läpi. Jokainen koreografeista tunnetaan tilallisesta ajattelusta sekä kyvystä saada keho herkistymään. Tanssi onkin Annassa yhtä aikaa hetkellistä ja samalla siinä häivähtää menneiden teosten ja treenien haamusärkyä.

Anna-teos on myös ystävyyden kuvaus. Koreografien näkemykset Mustosesta ovat erottamaton osa hänen omakuvaansa. Soolot eivät olekaan yksinäisen individualistin projekti vaan ennen muuta kuvaus siitä, miten ihminen muovautuu omaksi itsekseen aina vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Anna Mustosen soolo koukkailee materiaalia baletin perusasennoista sekä Pina Bauschilta ja Isadora Dunchanilta barokkimusiikin tahdissa. Mustonen ottaa kaikkialle viittailevan materiaalin haltuun vailla hätiköintiä tai mestarointia.

Anna Torkkelin koreografiassa Mustonen on vaihtanut mustat harjoitusvaateensa valkoiseksi kerrastoksi. Soolossa keskitytään liikeratojen sijaan kokeilemaan eri olomuotoja. Pyöreän akvaariomaljan kanssa näyttämölle tuleva Mustonen kokeilee, millaista on olla vesi, tuuli ja ameeba.

Ensimmäinen osio keskittyi vuoropuheluun sellaisen liikkeen kanssa, joka vapautti liikkeen ankarasta säännöstöstä. Toinen puolestaan keskittyy siihen, mitä tanssi on nykyaikana, kun jonkun esittämisen sijaan pyritään pikemminkin kokeilemaan eri olomuotoja. Liikkeen vapautumisen jälkeen vapaudutaan esittämisestä.

Anna-Maria Häkkisen koreografiassa Mustonen on kiinni puhtaassa liikkeen nautinnossa. Hän venyy nautinnollisesti Vivaldin tahdissa, liike palaa koko ajan kehon keskustaan. Mustosen olemuksessa on omanarvontuntoa ja syvältä kumpuavaa arvokkuutta, jota leikkaa välillä persoonallinen tanssin ilo. Ilo saattaa olla lantiosta kumpuavia laineita tai pientä, vaivihkaista poseerausta.

Anna on vahvasti kiinni myös yleiseurooppalaisissa virtauksissa. Tanssijat ovat palanneet läppäreiden luota harjoitussaleihin. Paluu praktiikkaan ei tarkoita askelta taaksepäin vaan yritystä olla mahdollisimman kokonainen tanssija, taiteilija ja ihminen. Jokaisen tanssijan – ja ihmisen – elämässä on koko ajan paljon jo aiemmin nähtyä ja koettua. Annassa pystytään kuitenkin kiertämään tuttuuden aiheuttama kyynisyys hämmästyttävän pehmeästi.

Mustonen on hypnoottinen, herkästi reagoiva tanssija, jonka keho on koko ajan vastaanottavainen. Samalla se on itsetietoinen, harmoninen ja jopa itsessään uinuva. Annassa tanssija muuttuu instrumentista kokonaiseksi ihmiseksi, joka ei enää jaottele taidetta ja ajattelua, tekniikkaa ja sisältöä. Kristian Palmun valot tuntuvat säteilevän samaa energiaa ja herkkyyttä Mustosen kanssa. Esitys tuntuu vahvasti kehossani, se avaa aisteja ja ajatuksia kiihdyttämättä niitä ylikierroksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat