Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiteos paljastaa esittämisen ankaran anatomian

Valtteri Raekallion uutuuden yleisö joutuu osaksi esitystä

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Jukka Huitila
Eero Vesterinen ja Mirva Mäkinen tekevät kauniin parisuhdedueton.
Eero Vesterinen ja Mirva Mäkinen tekevät kauniin parisuhdedueton. Kuva: Jukka Huitila

Esitys - A Performance

Laji: tanssi

Esittäjä: Valtteri Raekallio, Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen

Paikka: Tanssiteatteri Hurjaruuth

Rooleissa: Valtteri Raekallio, Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen

Koreografia: Valtteri Raekallio

Kuka?

Valtteri Raekallio

 Helsinkiläinen tanssitaiteilija, syntynyt vuonna 1982.

 Valmistunut Suomen kansallisoopperan balettikoulusta 2001.

 Perustanut Liikekieli.com-verkkojulkaisun Thomas Freundlichin kanssa 2004.

 Edellinen teos Edustaja (2014) tapahtui tuntemattomassa tilassa, jonne yleisö kuljetettiin bussilla.

Esitys – A Performance. Taiteellinen suunnittelu ja toteutus Valtteri Raekallio, esiintyjät Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio, runot Eino Santanen, valosuunnittelu Jukka Huitila. Tanssiteatteri Hurjaruuth.

Aina kiinnostava Valtteri Raekallio pureutuu nyt esiintymisen anatomiaan. Ja yleisöön. Kiihkolla ja hurjuudella Eino Santasen runojen pohjalta. Esitys – A Performance näyttää esityskonventioita ja sitten dekonstruoi niitä palasiksi ja osasiksi.

Yleisö on tietenkin osa esitystä. Ja me joudumme väkisin osaksi tätäkin esitystä. Meitä panetellaan ja haukutaan. Runoilija Eino Santasen sanoin ”et ole hyvä vaan olet huono yleisö”. Myönnän ja tunnustan. Antaa tulla vaan lunta tupaan ammattikatsojalle.

Mutta Raekallio on armelias ja laupea. Vaikka verbaalisesti meitä yleisöä sätitäänkin, ei sentään fyysisesti heitetä kakkaa päin näköä. Itse asiassa nautin esityksestä valtavasti.

Esitys – A Performance on metametametaa. Ollaanhan oikeasti esitystilanteessa, istutaan teatteritilassa yleisönä. Ja samalla kyseenalaistetaan esityksen olemus. Alussa hienot tanssijat Mirva Mäkinen ja Eero Vesterinen saatellaan silmät sidottuina tekemään ”oikeaa” tanssiteosta näyttämön etuosaan.

Kunhan heidät on ensin vapautettu muovin alta ikään kuin tanssijareservistä.

Ei parodioiden, vaan tanssitraditiota toteuttaen tanssijat tekevät kaunista parisuhdeduettoa. Aivan puhtaasti nautittavaa. Vaikka sitten esityskäytäntö kyseenalaistetaan ja pistetään päreiksi.

Kaiken seremoniamestarina toimii itse koreografi Valtteri Raekallio. Hän määrittelee runoilija Santasen upealla toisteisella tekstillä esityksen kummallisuudet. ”Räpäytän silmiäni / ja yleisö on yhä siinä”.

Esityksen duettopari, Aatami ja Eeva jos niin halutaan, kokevat syntiinlankeemuksen, peittävät häpynsä ja ymmärtävät ruumiillisuutensa. Elämästä tulee huojuva talo.

Lopulta me kaikki olemme muovia, synteettistä muokattavaa materiaalia.

Valtteri Raekallio osoittautuu Santasen tekstiä lukiessaan erinomaiseksi lausujaksi. Hän on hypnoottinen kuiskatessaan, pauhatessaan ja räyhätessään.

Vaikka teksti jaetaankin yleisölle ennen esitystä, ei haittaa, ettei siihen ole ehtinyt tutustua. Kaikki tulee ilmi esityksessä ja Esityksessä. ”Eikö niin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat