Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan ooppera kohtaa pohjoisen mytologian taitavien esiintyjien tulkitsemana

Elias Edströmin Sigurd Ring on universaalia draamaa taistelusta neitosesta

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Kari Rosenberg
Sigurdia esittävä Elias Edström (oik.) vauhdikkaassa kohtauksessa Alfia esittävän Niko Arolan kanssa.
Sigurdia esittävä Elias Edström (oik.) vauhdikkaassa kohtauksessa Alfia esittävän Niko Arolan kanssa. Kuva: Kari Rosenberg

Peking-ooppera Sigurd Ring Kanneltalossa. Ohjaus Elias Edström, rooleissa Elias Edström, Talvikki Eerola, Niko Arola ja Saku Mäkelä, perkussiot Pekka Saarikorpi, kantele Senni Eskelinen, valot Milka Timosaari.

Suomessa on jo nähty sen verran meikäläistä Peking-oopperaa, että odotukset nousevat aina vain korkeammalle. Ennakkoluulottomuus on leimannut meikäläisen kiinalaisen oopperan tai -teatterin taitajia.

Ei paleltanut päätä myöskään Elias Edströmillä, kun hän lähti tekemään pohjoismaiseen mytologiaan perustuvaa Sigurd Ring -esitystä kiinalaisin metodein.

Tarina sopii kyllä erinomaisesti traditioon. Se on varsin universaalia draamaa taistelusta neitosesta. Kuolemaa ja hurmetta riittää, tragedia on valmis ja kaikki ovat lopulta hengiltä. Hamletia kiinalaisittain.

Naistenpäivänä ensi-iltansa saaneeseen teokseen sopii mainiosti naissankari, joka ei epäröi tarttua miekkaan.

Esiintyjät ovat taitavia. Kärkenä tietenkin itse Elias Edström, joka on valmistunut maisteriksi Pekingissä. Hänen koko olemuksensa on kuin suoraan Peking-oopperan lavalta. Jalan nostot koturneissaan, tarkoin musiikkia aksentoiva fyysinen ilmaisu, parran käsittely ja ennen kaikkea maskin takaa paljastuva silmien ilmaisu mulkaisuineen ja siristelyineen.

Koomista puoltakin nähdään klassisin gagein, törmäilyjä ja akrobaattista hölmöilyä. Tietenkin myös tiukan ajastettua ja koreografioitua taistelua miekoin ja sauvoin. Kaikki elementit ovat tässä. Paitsi yksi puuttuu – laulua ei juurikaan kuulla, mikä kuuluu olennaisesti kiinalaiseen oopperaan.

Myös yksi omaa korvaani lievästi häiritsevä elementti on suomenruotsalainen resitointi. Se ei nyt vain tunnu toimivan. Varsinkaan kun siinä ei ole pyritty kiinaoopperan resitointityyliin, vaan on melko lakonista.

Pekka Saarikorven perkussiot ovat uskollisia Peking-oopperan räimeelle ja Senni Eskelisen kantele tuo jotain aivan uutta tyyliin. Kokonaisuus toimii kyllä osin ja osin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat