Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahjakkaan Emrecan Tanisin uudelle koreografialle voi povata kansainvälistä menestystä

Kansallisbaletin kansainvälinen nuorisoryhmä keskitti voimansa klassisiin teoksiin ja kantaesitykseen.

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Mirka Kleemola
Sara Antikainen, Atte Kilpinen ja Jouka Valkama Emrecan Tanisin The deep dark white -koreografiassa.
Sara Antikainen, Atte Kilpinen ja Jouka Valkama Emrecan Tanisin The deep dark white -koreografiassa. Kuva: Mirka Kleemola

Kansallisbaletin nuorisoryhmä Alminsalissa. August Bournonville: Konservatorio, Marius Petipa: Raymonda, Emrecan Tanis: The deep dark white.

Baletti on alusta alkaen ollut kansainvälistä taidetta. Illan ensimmäisen numeron, Konservatorion koreografi August Bournonville syntyi ranskalais-ruotsalaiseen perheeseen ja tuli perustaneeksi Tanskan balettitradition. Toisen numeron, Raymondan tekijä taas oli Marius Petipa, Venäjälle siirtynyt ranskalainen balettimestari.

Kansallisbaletin nuorisoryhmä esittää

Laji: baletti

Esittäjä: Kansallisbaletin nuorisoryhmä

Paikka: Kansallisoopperan Alminsali

Koreografia: August Bournonville, Marius Petipa, Emrecan Tanis

Illan päättänyt teos, The deep dark white, on puolestaan Suomessa toimivan turkkilaisen tanssijan, Emrecan Tanisin käsialaa. Myös koko tanssijakunta oli kansainvälinen. Pääosassa olleessa Kansallisbaletin nuorisoryhmässä on mukana nuoria tanssijoita lähes kymmenestä maasta.

Kansallisbaletin nuorisoryhmä esittää oli loogisesti rakennettu, onnistunut kokonaisuus. Ensimmäinen numero, Bournonvillen Konservatorio-baletin ensimmäinen näytös 1800-luvun alkupuolelta edustaa varhaisromanttisen baletin parhaiten säilynyttä lajia.

Se paljastaa kansainvälisyyden rinnalla baletin toisen ominaispiirteen, sen hierarkkisuuden. Ollaan tanssikonservatorion tunnilla, johon koko balettikunta osallistuu, kaikki omissa tehtävissään, joko kuorossa, puolisolistisissa ja lopulta solistissa rooleissa. Mukaan tulevat myös nuorimmat, eli balettikoululaiset, joina vierailivat oman balettioppilaitoksemme oppilaat.

Bournonville-tekniikka on näennäisestä helppoudestaan huolimatta erittäin vaativa. Sen matalat, hulmahtavat hypyt ja tarkat pitsimäisiä kuvioita piirtävät jalkaliikkeet ovat oma lajinsa, joka ei hyviltäkään tanssijoilta suju aina tyylin edellyttämällä helppoudella.

Teoksen on harjoittanut alan tanskalainen asiantuntija ja balettimme edellinen johtaja Dinna Bjørn, joten kokonaisuudessaan homma toimi hyvin. Säkenöintiä tulkintaan toivat Daniel Brasil balettimestarina sekä ensitanssijattarina balettimme pääryhmästä vierailleet Yimeng Sun ja Jevgenija Plešková.

Raymonda-baletin Juhlakohtauksessa tanssijat olivat jo kuin kalat vedessä. Petipan tyyli laajempine kaarineen ja korkeampine nostoineen on nykyään kaikille tutumpi laji. Hierarkian huipulla loistivat variaatioissaan Victoria Johansson ja Francesco Piccini.

Illan päätti kantaesitys, Kansallisbaletin tanssijan Emrecan Tanisin kunnianhimoinen The deep dark white. Tanisin koreografioita on nähty jo esimerkiksi balettimme workshopeissa ja kansainvälisissä balettikilpailuissa. Alusta alkaen on ollut selvää, että kysymys on lahjakkaasta tekijästä.

Tanis on edelleen kypsynyt. Tilankäyttö ja nimenomaan Kalle Ropposen toteuttama vaikuttava valomaailma kertovat luontaisesta näyttämötajusta. Myös teoksen Turkista lattareihin ja edelleen Bachiin risteilevä äänimaailma on vaikuttava.

Nuorisoryhmän tanssijat olivat teoksessa kotonaan. Antaumuksellisista suorituksista mieleen painui ryhmän kuopuksen, Atte Kilpisen elohopeamainen soolo. Teokselle voi povata kansainvälistä menestystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat