Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietari Kärki tekee vauhdikkaan roolin piparkakkupoikana

Tutun sadun urbaani versio päätyy roskikseen koreografi Hanna Brotheruksen käsittelyssä.

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Riku Virtanen
Piparkakkupoikaa esittävä Pietari Kärki tekee hengästyttäviä, notkeutta vaativia hyppyjä. Jonna Aaltosen mummo on hillitön hahmo.
Piparkakkupoikaa esittävä Pietari Kärki tekee hengästyttäviä, notkeutta vaativia hyppyjä. Jonna Aaltosen mummo on hillitön hahmo. Kuva: Riku Virtanen

Piparkakkupoika. Tanssiteatteri Hurjaruuth, koreografia Hanna Brotherus, dramaturgia Marie Kajava, musiikki ja äänisuunnittelu Johannes Brotherus, pukusuunnittelu ja lavastus Karoliina Koiso-Kanttila, valosuunnittelu Riku Virtanen. Tanssijat Pietari Kärki, Jonna Aaltonen, Justus Pienmunne, Klaara Haapanen.

Kansansatu Piparkakkupoika kertoo lapsettomasta pariskunnasta, joka leipoo itselleen pojan. Poika karkaa maailmalle ja kohtaa jäniksen, karhun ja ketun. Koreografi Hanna Brotherus päivittää sadun nykyhetkeen ja eläimet vaihtuvat mummoon, poliisiin sekä roskiksessa bunkkaavaan tyttöön.

Piparkakkupoika

Laji: Tanssiteatteri

Esittäjä: Tanssiteatteri Hurjaruuth

Paikka: Kaapelitehdas

Rooleissa: Pietari Kärki, Jonna Aaltonen, Justus Pienmunne, Klaara Haapanen

Musiikki: Johannes Brotherus

Koreografia: Hanna Brotherus

Tanssitarina alkaa trendikkäiden vanhempien työnnellessä lastenvaunuja. Vauvan itkiessä vaunuissaan parin huomio keskittyy selfie-päivitysten napsimiseen. Ongelma on ladattu ja seuraukset voi arvata.

Kotoaan karannut Piparkakkupoika tuo mieleen rajoja vailla kasvaneen adhd-tapauksen. Kuriton vesseli ryntää päämäärää vailla seikkailuun, mutta pimenevä kaupunki on lapselle kova. Konnuuksillaan poika hakee kenties vanhemmiltaan saamatta jäänyttä huomiota.

Tarina kerrotaan huippuvauhdikkaan tanssin keinoin. Brotherus on luonut uutta sanastoa käsialaansa. Nyt tanssi syntyy kaiken mahdollisen liikkeen kekseliäänä sekoituksena. Breakdancea, tankotanssia, akrobatiaa ja nykytanssia sekoitetaan niin, että hiki lentää.

Hiki lentää varsinkin Piparkakkupoika Pietari Kärjeltä. Valoisa ja virtaa täynnä oleva Kärki on uskottava ja luonteva. Hän on suvereeni notkeutta ja hengästyttäviä hyppyjä vaativan liikearsenaalin toteuttaja.

Vanhempia peräänkuuluttava hillitön mummo, Jonna Aaltonen, ei jää pojalle kakkoseksi. Parin käsilaukkutaistelu on herkkua, jolle pikkuyleisö nauraa rätkätti täysin palkein.

Loppua kohden pakomatkan sävyt tummenevat ja keinot alkavat toistaa itseään.

Roskapönttö, suojatie ja katulamppu luovat urbaanin maiseman. Sen sykkeen loihtii esiin Johannes Brotheruksen ilmeikäs ja tunnelmasta toiseen lataava, jazzahtava musiikki.

Lopussa yleisö saa äänestää pojan kohtalon. Sadun opetus täyttyi, kun tiistain yleisö halusi palauttaa villin pojan äidin hoiviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat