Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sonya Lindforsin yllättävässä tanssiteoksessa mikään ei ole sitä miltä näyttää

Rujo ilmaisu yhdistyy tanssiteoksessa sulokkaaseen hyppelyyn

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Sanna Käsmä
Noble Savagessa tanssivat Julian Owusu (vas.), Deogracias Masomi, Esete Sutinen, Ima Iduozee, Amira Khalifa ja Sonya Lindfors.
Noble Savagessa tanssivat Julian Owusu (vas.), Deogracias Masomi, Esete Sutinen, Ima Iduozee, Amira Khalifa ja Sonya Lindfors. Kuva: Sanna Käsmä

Nykytanssi Noble Savage. Zodiak. Ohjaus ja konsepti Sonya Lindfors, koreografia Lindfors ja työryhmä, esitys Ima Iduozee, Amira Khalifa, Deogracias Masomi, Julian Owusu, Esete Sutinen, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen ja S. Lindfors. Videosuunnittelu Timo Wright, Laura Jantunen.

Meistä kuka vain voi olla Pocahontas. Sukupuoleen ja ihonväriin katsomatta. Eksoottinen uhri ja samalla ihminen – tai ihmiskauppiaan saalis. Sonya Lindforsin teos Noble Savage tuntuu jotenkin monin tavoin kovin ajankohtaiselta. Sen tanssijat ovat mustia ja valkoisia. Mutta mikään ei ole mustavalkoista. Musta voi olla valkoista.

Noble Savage

Laji: nykytanssi

Esittäjä: Sonya Lindfors, Ima Iduozee, Amira Khalifa, Deogracias Masomi, Julian Owusu, Esete Sutinen, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen

Paikka: Zodiak

Koreografia: Sonya Lindfors

Jo Aino Kosken lavastus sen näyttää. Musta voi muuttua yhtäkkiä, kun näyttämölle levitetään valkoinen tanssimatto. Ja Pocahontasta esittää vuoroin minkävärinen hyvänsä – mies tai nainen. Noble Savage haluaa tekijänsä mukaan ”tulla pois marginaalista, ravistella valkoisuuden hegemoniaa ja laajentaa normia”.

Pocahontaksen – alkuperäiskansan prinsessan – tarina on useimmille tuttu Disneyn siirappisesta elokuvasta. Todellisuudessa tarina ei ehkä ollut niin suloinen. Ihmiskauppaa.

Tehokeinoina käytetään vieraannuttamista. On pimeää, savua ja esiintyjät supattavat niin hiljaa, ettei katsoja voi millään kuulla, mitä he puhuvat. Yleisössä tulee todellinen ulkopuolisuuden tuntu, mitä ehkä tavoitellaankin.

Leikitään rooleilla ja risteymillä. Sanna Levon puvustus yhdistää juhlavaa röyhelökaulusta hiphop-henkiseen paitaan ja westerneistä tuttuun ”intiaanien” hapsuiseen mokkaan. Jussi Matikaisen ja Erno Aaltosen nykymusiikki leikataan yllättävästi barokkioopperan ranskalaiseen alkusoittoon.

Useita muita törmäytyksiä tehdään. Suorastaan butomaisen raaka ja rujo ilmaisu vaihtuu ylväisiin poseerauksiin ja barokin tanssin hyppelyihin. Mitä tahansa voi tapahtua, mikään ei ole lopullinen totuus, kuten ei elämässäkään.

Kaikkea on niin paljon, ettei ehdi edes vastaanottaa. Hetkessä kaikki mustat ja valkoiset ihmiset esiintyvät kasvot valkoisiksi kalkittuina ja valkoisissa asuissa. Heitellään ironiaa tyyliin ”kaikki autenttinen on katoavaista”. Ilmeisesti viitaten siihen, että valkoisen hegemonian edustajat ovat joko eksotisoineet tai erotisoineet itsestään poikkeavat ihmiset.

Esitys hyppää välillä Pocahontas-näytelmän lukuharjoituksiksi. Erittäin ajankohtainenkin se on, tai oikeasti ajaton. Samalla kun pohditaan intiaaniprinsessan romantisoitua tarinaa, kuullaan suomalaisen räyhäinen huutorepliikki: ”Vittu rajat kiinni! Karjala takas!”

Kovin pitkähän Noble Savage on. Kyllä sen mainiosti kestää, vaikka jostain olisi voinut tiivistääkin. Kill your darlings, kaikkia kullanmurujaan ei tarvitse säästää yhteen esitykseen. Olin silti hyvin otettu, koska minut osattiin yllättää moneen kertaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat