Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruukkipäinen säveltäjä Bach tanssii uljasta balettia

Nacho Duaton koreografia villitsi yleisön Kansallisbaletin ensi-illassa

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viika
Nicholas Ziegler soittaa Bachina Linda Haakanan naisen hahmoista selloa.
Nicholas Ziegler soittaa Bachina Linda Haakanan naisen hahmoista selloa. Kuva: Sakari Viika

BACH. Forms of Silence and Emptiness

Laji: Baletti

Esittäjä: Suomen kansallisbaletti

Paikka: Kansallisooppera

Rooleissa: Nicholas Ziegler, Linda Haakana

Musiikki: Johann Sebastian Bach

Koreografia: Nacho Duato

Tähdet: 4

Kuka?

Nacho Duato

 Espanjalainen balettitanssija ja koreografi, s. 1957.

 Aloitti tanssijana Tukholman Cullberg-baletissa, mistä siirtyi Alankomaihin, Jiří Kyliánin johtamaan Nederlads Dans Theateriin.

 Toimi 1990-luvulla Espanjan kansallisbaletin taiteellisena johtajana, sitten Mihailovski-teatterissa Pietarissa.

 Nyt Berliinin valtionbaletin taiteellinen johtaja.

 Tehnyt koreografioita lukuisille huippubaleteille Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Baletti BACH. Forms of Silence and Emptiness Kansallisoopperassa. Koreografia Nacho Duato, tanssi Suomen kansallisbaletti. ★★★★

Yleisö riehaantui Kansallisbaletin uutuusensi-illassa. Espanjalaisen Nacho Duaton teos BACH. Forms of Silence and Emptiness vetäisee mukaansa useammastakin syystä. Sen musiikkina kuullaan kooste Johann Sebastian Bachin hittibiisejä, jotka ovat innoittaneet monia muitakin moderneja koreografeja.

Rytmeissään, hengittävyydessään ja rakenteellisessa rikkaudessaan Bachin musiikki oikein houkuttelee luomaan lentävää liikettä. Duatolla piisaa koreografisia keinoja kattamaan lähes koko kaksituntisen, nauhalta kuultavan musiikkikoosteen.

Moni koreografi on hyödyntänyt barokkimusiikkia nimenomaan ei-kertovissa, ”abstrakteissa” teoksissa. Duato on toiminut toisin. Hän on ottanut aiheekseen Bachin henkilöhahmon ja elämän. Keskiössä on peruukkipäinen Bach, aito patriarkka, ja teos pyrkii piirtämään hänen elämänkaartaan.

Bachin elämä oli kuitenkin harvinaisen tuottelias ja tasapainoinen, joten suurta draamaa siitä on vaikea lypsää. Niinpä elämänkaari piirtyy kliseenomaisen symbolisena suurmiestarinana. Juuri draamallisissa kohtauksissa paljastuu myös teoksen ikä. Se sai kantaesityksensä jo yli kymmenen vuotta sitten.

Se ehkä selittää teoksen vanhahtavan sukupuolittamisen. Naiset ovat nukkemaisia, alistuvia riepoteltavia, miehet taas uljaita kokijoita. Asetelma kulminoituu kohtauksessa, jossa säveltäjämestari hinkkaa ja tökkii jousella tahdotonta naishahmoa, jonka roolinimi on sello.

Parhaimmillaan teos on suurissa ryhmäkohtauksissa, joita tanssijoiden sukupuolittaminen ei rasita. Esiintyjät ovat yksinkertaisesti vain ihmisiä. Näissä kohtauksissa Duato näyttää koreografisten taitojensa koko arsenaalin ja juuri nämä kohtaukset saivat yleisöltä välitöntä palautetta.

Musiikkipuritaani saattaa toki kokea ryhmäkohtaukset Bachin musiikin mielivaltaisena kuvittamisena. Tanssista kiinnostuneelle ne puolestaan paljastavat Duaton koreografisen kehityskaaren ja samalla 1900-luvun loppupuolen modernin baletin keinovaroja.

Duato aloitti tanssijanuransa Tukholman Cullberg-baletissa. Ei siis ihme, että mukana on Mats Ekin juurevaa huumoria. Amerikkalaisesta modernista tanssista periytyvät esimeriksi käsivarsien linjat rikkovat kohotetut kämmenet. Lentävyys ja katkotut liikeradat tuntuvat taas viittaavan Nederlands Dans Theaterin tyyliin.

Kaikesta tästä materiaalista Duato on kuitenkin luonut oman verevän käsialansa, jonka Kansallisbalettimme tanssijat tavoittivat taidolla ja tyylillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat