Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elina Pirisen huikea Angel vie katsojia valoa kohti

Pirisen uutuusteos tuo nykypäivään humaanin näkökulman

Kulttuuri
 
Timo Wright
Lumen Valo -yhtye (taustalla) sekä Elina Pirinen ja Salla Hakkola Angel-esityksessä
Lumen Valo -yhtye (taustalla) sekä Elina Pirinen ja Salla Hakkola Angel-esityksessä Kuva: Timo Wright

Nykytanssi Angel. Kantaesitys Zodiakin Pannuhallissa. Koreografia ja tanssi Elina Pirinen, dramaturgi Heidi Väätänen, valosuunnittelu Heikki Paasonen, musiikki Lauluyhtye Lumen Valo, harpisti Salla Hakkola, Angelin kaveri Leena Nordberg, mentori Sonja Jokiniemi.

Angel-esitys Zodiakin Pannuhallissa alkaa korvia hivelevällä musiikilla. Näyttämöllä laulaa vanhaan musiikkiin, erityisesti renessanssiaikaan keskittynyt lauluyhtye Lumen Valo.

Angel

Laji: nykytanssi

Esittäjä: Elina Pirinen, Leena Nordberg, lauluyhtye Lumen Valo, harpisti Salla Hakkola

Paikka: Pannuhalli

Rooleissa: Elina Pirinen, Leena Nordberg, lauluyhtye Lumen Valo, harpisti Salla Hakkola

Musiikki: Lumen Valo

Koreografia: Elina Pirinen

Laulu kulkee hienonhienossa harmoniassa kauan aikaa ennen kuin näyttämölle saapuu Elina Pirinen. Hän kurkistelee verhoista, elää musiikin mukana. Hän availee raajojaan ja aistejaan sitkeän yritteliäästi ja suhde musiikkiin on syvästi sisäistetty.

Pirinen tuo normit rikkovalla olemuksellaan mieleen viime vuosisadan hysteerisiksi diagnosoidut naiset. Hän venyttelee tragikoomisuuden, groteskin ja jopa poliittisen korrektiuden rajaa. Ovatko hänen liikkeensä klovnimaisia vai pakkoliikkeitä?

Angel-esitys on vahvasti Pirisen teos kahdeksalle äänelle, yhdelle tanssijalle sekä valolle, mutta samalla yhteinen teos. Ennen kaikkea se on kuitenkin esitys siitä, että tarvitsemme nykymaailmaan inhimillisyyttä, valoa ja rakkautta.

Pirisen kohdalla tekee mieli puhua vanhanaikaisista hyveistä, kuten intohimosta, visiosta ja luovasta hulluudesta. Pirinen puhaltaa niistä pölyt ja ottaa ne keveästi käyttöönsä.

Angelissa Lumen Valo esittää kymmenen kappaletta aina 1300-luvulta uusiin kantaesityksiin. A cappella -laulun lisäksi näyttämölle tulee harpisti Salla Hakkola. Heidi Väätäsen dramaturgia ei latista älyllisen esityksen villiä puolta vaan antaa sille trampoliinin, miltä se ponnistaa maailmaan ja yhteiskuntaan.

Angel on sävyissään niin tarkka ja herkkä, ettei se sorru osoittelemaan mitään. Ja samalla ollaan kuin veitsenterällä. Juuri kun musiikki on tavoittamassa jotain pöyhkeää, katse kiinnittyy Pirisen sivustalla notkuvaan harlekiinihahmoon, joka juo kaljaa ja kuuntelee musaa.

Angelissa ei ole yhtään tosikkoa hetkeä. Sen törkeän kitsi symboliikka on hurmaavan humoristista. Näyttämölle tuodaan muuan muassa pieni, enkelimagneetein koristeltu jääkaappi, josta kukin laulaja ottaa oman Sininen enkeli -drinkkinsä. Huumori leikataan kuitenkin pian, kun lasit lentävät ja lattia on pian täynnä sirpaleita. Pirinen tekee myös Leena Nordbergin kanssa enkelin pussista lattialle ripottelemaansa lumeen. Kuolema ja viattomuus, hedonismi ja yhteisöllisyys törmäävät ja ottavat toisistaan mittaa.

Heikki Paasosen valot leimauttavat ihmiset vielä hetkeksi hohtamaan ennen kuin teos sammuu. Harvoin näkee yhtä veistoksellista ja silti vapaasti virtaavaa valosuunnittelua, jossa ei anneta tippaakaan periksi miellyttämiselle.

Angel ei sorru kompromissiin, sillä ihmisarvo, valo ja rakkaus eivät ole suhteellisia. Ja Angel seisoo niiden takana järkähtämättömästi, suhteettomasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat