Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasialaiset jyräävät balettikisan kärkeen – kilpailijoista yllättävän monet vaikuttavat epämusikaalisilta

Suomalaistanssijoista vain Suvi Honkanen pääsi kilpailun välieriin.

Kulttuuri
 
Mika Saarelainen
Mirka Kleemola
Japanin Gento Yoshimoto Merirosvo-variaatiossa.
Japanin Gento Yoshimoto Merirosvo-variaatiossa. Kuva: Mirka Kleemola

Ensimmäinen kierros eli alkukarsinta Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa on takana. Alkujaan 66 osallistujasta tuomaristo valitsi jatkoon 41. Seitsemästä suomalaisesta kisassa jatkaa vain Suomen kansallisbaletin Suvi Honkanen.

Paljon tanssia on vielä nähtävänä, mutta nyt on jo selvää, että kisan korkeimmilla palkintopallin paikoilla seisoo liuta aasialaisia tanssijoita. Eteläkorealaiset taiturit vienevät suuren osan palkinnoista ja jokunen kiinalainen ja japanilainen mahtunee mukaan. Muille jäänevät tässä kisassa jäännöspystit.

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun alkuerät

Paikka: Kansallisoopperan Alminsali

Toki on paljon kiinni siitä, millaisia teoksia he ovat valinneet esitettäväkseen toisella kierroksella, jolloin nähdään nykytanssia ja miten he tämän tyylin hallitsevat. Mutta ensimmäisen kierroksen klassisen baletin variaatiot paljastivat, että tarvittaisiin melkein aasialaisten tanssijoiden oma sarja. Niin omaa luokkaansa parhaimmat heistä ovat.

Juniorisarjassa (15–19-vuotiaat) ehjimmän kokonaisuuden sekä herkkänä valkeana joutsenena että Don Quijoten tulisena Kitrinä esitti 19-vuotias Etelä-Korean So Jung Shin. Hänet saattaa haastaa vasta 15-vuotias maannaisensa Yeojim Shim, jolla on jo mainio taito sitoa liikkeet yhteen nyansoidusti.

Myös juniorimiehissä kirkkaimmin loisti Etelä-Korean kilpailija. Jeongmin Cheon, 15, on kypsä, taitava ja monipuolinen tulkitsija. Erityisesti Merirosvo-baletin variaatio oli teknillistä ilotulitusta.

Senioreiden (20–25-vuotiaat) sarjassa naisten titteli taitaa mennä ehkä koko kisan kypsimmälle ballerinalle, Kanadaa edustavalle Yoshiko Kamakusalle. Hänen pakoton ja ilmava tulkintansa Pähkinänsärkijästä oli harvoja tyylipuhtaita esityksiä tästä variaatiosta. Viimeistään hankala Esmeralda tamburiinilyönteineen nosti hänet ihan huipulle.

Hänen haastajansa tulee Kiinasta. Suomen kansallisbaletissa työskentelevä Yimeng Sun on valloittava ballerina, josta saadaan kuulla vielä.

Seniorimiesten sarjassa on mielenkiintoista seurata kahden villin nuoren uroon taistoa. Etelä-Korean Byul Yun on kuin jousilla varustettu. Hypyt nousevat ilmiömäisesti, mutta pieni yliyrittäminen niissä vie parhaan terän muusta tanssitekniikasta.

Japanin Gento Yoshimoto on nöyrempi ja samalla ehjempi taiteilija. Etenkin hänen Paquita-baletin variaationsa oli herkkua sekä teknisesti että etenkin taiteellisesti.

Vaikka ensimmäinen kierros on pelkkää 1800-luvun klassista balettia ja kokonaisuuksista irrotettuja variaatioita, yksintansseja, se paljastaa esittäjän taidoista kaiken tarvittavan, hyvässä ja pahassa. Tanssinumerot ovat vaikeita ja vaikka tekniikka olisikin hallussa, jää esitys usein irralliseksi, jopa kylmäksi. Tämän vuoksi – näin uskon – moni lahjakas tanssija putosi saman tien pois kisasta. Ja sen, että musiikin kanssa mennään paikoin metsään oikein kunnolla.

Yllättävän monet kilpailijat ovat joko epämusikaalisia tai heidän harjoittajansa ovat tehneet työnsä huonosti. Klassisen baletin repertoaarin askeleet on suunniteltu musiikkiin tarkasti. Nyt lavalla nähtiin sellaisiakin esityksiä, että soivan musiikin olisi voinut vaihtaa toiseen, eikä mikään olisi muuttunut. Ei hyvä.

Myös joitakin esitettyjä koreografioita on lupa kyseenalaistaa. Ne oli lähes järjestäen nimetty baletin mestarin Marius Petipan (1818–1910) mukaan, mutta lavalla nähtiin jotain ihan muuta. Lienee sallittua muokata perinteistä teosta jonkin verran, mutta jos Joutsenlammen valkea joutsen muistuttaa enemmän Paquitan temperamenttisia daameja, ollaan pahasti pielessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat