Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen balettikomedia ja Tero Saarisen teokset ihastuttivat Kuopiossa

Amerikkalainen balettikomedia ihastutti eivätkä Tero Saarisen teokset jättäneet kylmäksi

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Petri Laitinen
Amerikkalainen miesbalettiryhmä Les Ballets Trocadero de Monte Carlo ihastutti Kuopion tanssifestivaalilla.
Amerikkalainen miesbalettiryhmä Les Ballets Trocadero de Monte Carlo ihastutti Kuopion tanssifestivaalilla. Kuva: Petri Laitinen

Tanssi Kuopio tanssii ja soi. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo ja Tero Saarinen Company.

Ikävää, että flamencomestari Israel Galvánin tulo Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille peruuntui loukkaantumisen takia. Vähintäänkin riittävä hyvitys saatiin, kun Jorma Uotinen ehätti nappaamaan mainion amerikkalaisen miesbalettiryhmän Les Ballets Trockadero de Monte Carlon korvaamaan. Taitoa riitti, mutta myös naurunpyrskettä yleisössä.

Laji: Tanssi

Esittäjä: Les Ballets Trockadero de Monte Carlo ja Tero Saarinen Company

Paikka: Kuopio Tanssii ja Soi

Rooleissa: Oskari Nyyssölä, David Scarantino

Trocksit eivät ole ensimmäistä kertaa Kuopiossa. Osin ohjelmisto oli sama kuin neljä vuotta sitten, mutta eipä haittaa. Näitä katsoo aina uudestaan kuin Monty Pythoneita. Joutsenlampi on aivan herkullinen, iloisesti parodioiva, mutta ei ilkkuva. Välillä unohtaa, että kaikki tutu-hamosissaan tanssivat ovat miehiä. Tosissaan tässä tehdään, ja kunnon balettitekniikka on kaikilla hallussa. Fouettet ovat jopa mestarillisia.

Taito sekin, että osaa mokata uskottavasti ja lentää tarvittaessa rähmälleen. Ihania ovat valkoisen baletin täsmälliset rivistöt, joissa yksi joutsenista on vähän pihalla. Marius Petipan koreografiaa mukaellen tehdyssä teoksessa joutsenet ovat itse asiassa lähempänä todellisuutta kuin idealisoidut joutsenballerinat. Ne osaavat paikoin sähistä ja olla hyvinkin vihamielisiä! Odettea kieputetaan niin, että hän melkein oksentaa ja neljästä pienestä joutsenesta yksi riehaantuu sooloilemaan. Ja sitä rataa. Kaikki hyvällä maulla.

Le Corsairen Pas de Deux’ssä liikkeet menevät enimmäkseen oikein, joskus sinnepäin. Tai partneri unohtuu ihailemaan muskeleitaan. Esmeraldassa parodioidaan tamburiininpaukuttelukliseitä oikein kunnolla. Klassikossa, Kuolevassa joutsenessa, joutsenella on täydellinen sulkasato. Höyhenet pöllyävät kuolonkorinoissa.

Tunnelmasta täysin toiseen mennään Tero Saarinen Companyn kahden teoksen illassa. Oskari Nyyssölän ja David Scarantinon duetossa Could You Take Some of My Weight Nyyssölä paikkasi Pekka Louhiota. Se näkyi pienenä epävarmuutena paikoin, muttei häiritsevästi. Muun muassa Steve Reichin minimalistiseen musiikkiin liike istuu erinomaisesti. Alun unisono-osiossa se kehittyy ja muuttuu. Paikoin musiikki ei tarjoa mitään pulssia, joten tanssijoilla pitää olla sisäinen pulssintaju.

Teos on vuodelta 1999, ja siinä näkyvät jo Saarisen vahvuudet. Liike, joka ei koskaan lakkaa eikä seisoskele. Ei turhaa maleksintaa, vaan vimmaa ja orgaanista osien toisiinsa liittymistä. Luonnolliselta tuntuvaa ja hengittävää tanssia. Klassinen kumartaa nykytanssille, kädet ovat kauniin plastiset, vaikka liike olisi kuinka voimakasta.

Saarisen toinen teos MESH on tuoreempi. Se sai Suomen ensi-iltansa nyt Kuopiossa. Jännittävintä siinä on musiikki, joka tuntuu yhdistävän suomalaisuuden ja japanilaisuuden. Kantele helisee kuin japanilainen perinnesoitin. Japanissa teos on jo nähty, ja siellä ehkä musiikki on kuultu erilaisena, mutta samanlaisena. Konevitsan kirkonkellot on minimalistisuudessaan mystinen.

Tero Saarinen on myös opiskellut Japanissa buto-tanssia, mutta se näkyy teoksessa vasta aivan lopussa. Tässä ei ole paljon rujoa tai rumuuden estetiikkaa. Tuttua Saarista on lakkaamaton liike ja esimerkiksi käsien elastisuus. Tehokkainta ovat suuren esiintyjäjoukon aikaansaamat visiot. Ryhmä kulkee rivistöissä. Jujuna on, että teho syntyy, kun yksi poikkeaa joukosta ja luo kontrastin.

Ryhmän ulkopuolella on kaikkea valvova ”ylipapitar”, joka tuo hämärästi mieleen Virpi Pahkisen monumentaalisen esiintymisen. Eivät Saarisen teokset koskaan jätä kylmäksi. Aina ne vaikuttavat ja jopa liikuttavat, kuten MESH.

Laurent Philippe
Tero Saarisen duetto Could you take some of my weight on valmistunut vuonna 1999.
Tero Saarisen duetto Could you take some of my weight on valmistunut vuonna 1999.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat