Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion tanssigaalassa kattaus oli balanssissa

Butoryhmä Sankai Jukun entinen rajuus on laimentunut

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Petri Laitinen
Kansallisbaletin Salla Eerola ja Michal Krčmář tanssivat dueton Bajadeerista.
Kansallisbaletin Salla Eerola ja Michal Krčmář tanssivat dueton Bajadeerista. Kuva: Petri Laitinen

Tanssi Kuopio Tanssii ja Soi. Gaala Kuopion Musiikkikeskuksessa, juontajana Jorma Uotinen. Sankai Juku: Utsushi - Between Two Mirrors Kuopion kaupunginteatterissa.

Gaalat saattavat joskus olla raskaita. Tällä kertaa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin tanssigaala onnistui oikein hyvin. Napakoita numeroita, vaihtelevuutta ja eri tyylejä, taitoa ja huumoria. Sekä tietysti Jorma Uotinen juontajana.

Esittäjä: Sankai Juku; Kuopio tanssii ja soi -festivaalin esiintyjiä

Paikka: Kuopion kaupunginteatteri

Tähtivieraana oli palkittu kiinalainen Xie Xin. Odotukset olivat korkealla. Taitavaa tanssia sinänsä, mutta itselleni koreografiat eivät tarjonneet oikeasti mitään uutta. Eivätkä oikein koskettaneetkaan. Siistiä kyllä.

Energiatasot nousevat duetossa loppua kohden huomattavasti ja lopulta jotain liikahti itsellänikin. Li Xingin soolona tanssima Falling on musiikkiin nähden kovin touhukas, koreografia on jopa hengästyttävä.

Riku Lehtopolku tanssi osan teoksestaan Sielulintu. Musiikkina Peltoniemen Hintriikan surumarssi. Menetin melkein toivoni – tätä synkistelyäkö koko gaala on. Mutta Aulis Sallisen sovitus nousi vaikuttavuudessaan sfääreihin, kuten myös Lehtopolun intensiivinen tanssi. Lehtopolku on Porin koulukuntaa. Sieltä on tullut monia muitakin, kuten Jorma Uotinen ja Tero Saarinen.

Varsinainen namupari on Salla Eerola ja Michal Krčmář, jotka molemmat on nimetty Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijoiksi. Tähtiä he ovatkin. He tanssivat Nikiyan ja Solorin dueton Bajadeerista. Teknistä taitoa, suloa ja pateettisuutta, mutta se kuuluu klasarigenreen. Ainoa kauneusvirhe oli väkivaltaisesti kesken katkaistu musiikki. Toinen pas de deux nähtiin Onegin-baletista. Se on sydäntäsärkevä duetto. Crankon koreografia on vähän hätäinen, mutta se ei ole tanssijoiden vika.

Potin räjäytti Tanssiteatteri Tsuumin pätkä teoksesta Kake – tiellä tähtiin. Olen nähnyt sen kokonaisuudessaan, mutta kyllä tämäkin otos toimi sellaisenaan. Se on rohkea ja hullu. Kansantanssin elementtejä yhdistettynä suomi-iskelmään pateettisimmillaan. Kunnes porukka heittäytyy aivan flamencon paukutukseen Kake Randelinin Kielletyt tunteet -lattarisovituksen viemänä. Yllätys koettiin, kun Jorma Uotinen tyyräsi itsensä mukaan laulamaan porukan kanssa Miljoona ruusua.

Hollantilaisen Another Kind of Blue -ryhmän esitys Blue Journey tarjosi gaalalle sen ansaitseman päätöksen. Hollanti on tunnetusti nykytanssin mekka. Nyt nähtiin oikeaa kunnon nykyä yhdistettynä mestarilliseen animaatioon, joka oli aidossa kontaktissa elävien esiintyjien kanssa.

Tanssijat käsittelevät kuvia ja manipuloivat niitä. Koskettavinta on, kun identiteettinsä kanssa kipuilevan tytön varjo kutistuu olemattomiin.

Kaupunginteatterissa nähty japanilaisen buto-ryhmän Sankai Jukun Utsushi oli aivan hieno. Ryhmä täräytti tajunnan pihalle 1990-luvulla suomalaisesta yleisöstä. Ehkä siksi odotukset olivat korkealla. Nyt ei kuitenkaan nähty rajua, rankkaa ja rujoa butoa kouristelevine vartaloineen. Pikemminkin kevytbutoa, joka oli monin paikoin hyvin kaunistakin ja esteettistä.

Butosta muistutti melkein ainoastaan valkoiseksi kalkitut kasvot ja kroppa. Kauniissa valkoisissa hameissaan he aukovat kämmeniään kuin aurinkoa kohti tavoittelevat kukannuput. Jos unohtaa butotaustan ja odotukset, teos on lumoava ja imee mukaansa kuin vellova meri.

On siinä buton ekstaattisuutta, mutta myös jopa leikkisyyttä. Ja yllätyksiä, kuten äkillisesti alkava musiikin kovavolyyminen jytke ja kasvottomat hahmot suoraan helvetistä, kuin noitasapatissa. Pelottavaa ja lumoavaa. Teos on tehokas ja hieno - jos sitä katsoo nykytanssina eikä butona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat