Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyylitaituri Ana Morales tanssii hienoa flamencoa

Esitys villitsi täpötäyden Pakkahuoneen Tampereella.

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Paco Lobato
Ana Morales tanssii kunnon flamencoa upealla tekniikalla.
Ana Morales tanssii kunnon flamencoa upealla tekniikalla. Kuva: Paco Lobato

Tampereen Flamencoviikko. Ana Morales: Reunión. Ohjaus, koreografia ja tanssi Ana Morales, laulu Miguel Ortega ja Juan José Amador, kitara Tino van der Sman, perkussiot Jorge Pérez, valot Ada Bonadai. Tampereen Tullikamarin Pakkahuone.

Seisovat suosionosoitukset, olé-huudot yleisöstä, niin täyteen ahdettu Pakkahuone, että osa joutuu seisomaan seinäruusuina. Tällaista tämä on Tampereella, sanoisinko Suomen Sevillassa, jossa kansa rakastaa flamencoa ja on ottanut 21 vuotta täyttävän Tampereen Flamencoviikon omakseen. Jokin flamencossa meitä metsäsuomalaisia kiehtoo.

Réunion

Laji: flamenco

Esittäjä: Ana Morales

Paikka: Tampereen Tullikamarin Pakkahuone

Rooleissa: Ana Morales

Musiikki: laulu Miguel Ortega ja Juan José Amador, kitara Tino van der Sman, perkussiot Jorge Pérez

Koreografia: Ana Morales

Viikon pääkonsertissa on yleensä nähty huikeutta. Ei tämä Ana Moralesin Reunión-teoskaan tee poikkeusta. Ei ilotulitusta, mutta lämmittävä takkatuli. Nimensä mukaisesti se on kuin luokkakokous, jossa tanssija ja hänen kanssaan matkan varrella esiintyneet muusikot tapaavat jälleen. Ja hyvin lämminhenkisesti.

Parasta Reuniónissa onkin, että se on kaikkien taiteilijoiden yhteinen juttu eikä pelkästään Ana Moralesin glamshow. Mikään diiva Morales ei olekaan. Sanoisin jopa pienieleinen verrattuna muihin tähtiin, jos nyt sellaista ilmaisua voi flamencossa yleensä käyttää.

Morales ei ole flamencon uudistaja tai rohkea kokeilija, ehkei sellaiseen pyrikään. Ei kikkailua, ei rääsyilyä, ei rajojen väkivaltaista rikkomista. Kunnon flamencoa upealla tekniikalla. Sitä Moralesilla riittää, joskin myös pientä herkkyyttä kovalta vaikuttavan kuoren takana. Siitä saattaa johtua se outo kiehtovuus, joka imaisee mukaansa.

Jos ei suurta draamaa itse tanssissa nähdäkään, sitäkin enemmän sitten taiteilijattaren vaihtuvassa pukugaloressa. Asut ovat fantastisia. Ei, perinteisiä pallohameita ei todellakaan nähdä. Morales tekee entréen matadorin ”työasua” muistuttavassa housuasussa koreine boleroineen.

Yksi draaman kipinä syttyy kokomustasta leningistä, jossa on kontrastina valkoinen huivi. Kun Morales riisuu huivinsa, hän assosioituu täysin mustissaan suruun ja kohtaloon. Ei pateettisesti, vaan yllättävän pienesti ja luontevasti.

Nähdään toki laahushamekin, mutta supertyylikkäästi. Kimaltavaa pystyraitaa ja muotoja nuoleva leikkaus, joka saa hänet muistuttamaan merenneitoa. Laahushameessa juttu on tietenkin se, kuinka virtuoosisesti tanssija laahustaan käsittelee ja kuinka saa sen elämään. Laahus on osa tanssijaa tai sitkeä seuralainen, joka ei päästä kantajastaan irti.

Sanomatta selvää, että Moralesin laahustekniikka on viimeisen päälle. Niin kuin muukin tanssi, hän aksentoi tarkasti soittajiaan ja tekee saumatonta yhteistyötä heidän kanssaan. Muusikot ovat kaikki upeita, laulajat ennen muuta. Eniten viehätyin kuitenkin kitaristi Tino van der Smanista, jonka duetot perkussionisti Jorge Pérezin kanssa olivat kuin virvoittava puro tai kesäinen niitty perhosineen. Täysin vailla flamencon synkkää kohtalontuntua, vaan silkkoja pieniä onnenhetkiä.

Ay, ay, ay ja siihen vielä yksi óle päälle. Reunión on yksi kompakteimmista ja hallituimmista näkemistäni flamencoesityksistä – ilman päälle liimattuja tarinoita. Näin se vain toimii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat