Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Camping 3 iskee ajan hermoon satiirisen hauskasti

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Heli Sorjonen
Prinssi Jusufin koti on kaislamaja Roihuvuoren metsissä.
Prinssi Jusufin koti on kaislamaja Roihuvuoren metsissä. Kuva: Heli Sorjonen
Arvio: sirkus
Circo Aereo: Camping 3 – hyvä ja paha kieli. Konsepti ja ohjaus Maksim Komaro, esiintyjät Prinssi Jusuf, Timo Kulmakko, Bellina Sörensson, Kristiina Janhunen, Osmo Tammisalo, Kaisa Niemi ja Jori Reunanen, valosuunnittelu Kauri Klemelä, äänisuunnittelu Tuomas Norvio, pukusuunnittelu Suvi Hänninen, lavastus Maksim Komaro ja Juho Rahijärvi. Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus.

"Paratiisi on paikka, jossa tarpeita ei ole." Ei olisi voinut sopivampaan hetkeen iskeä Circo Aereon esitys Camping 3. Tulkintaan vaikuttavat vahvasti Pariisin tapahtumat ja kielen sekä sananvapauden rajat ja rajojen rikkomiset. Eivät tekijät tietenkään voineet ennakoida, mitä tapahtuu juuri ensi-illan alla.

Maksim Komaron ohjaus on hauska ja niin epäkorrekti kuin voi olla. Mutta pistää myös pohtimaan asioita, nykysirkuksen keinoin, jossa mikään ei ole mahdotonta. Rajoja ei ole. Näyttämö valloitetaan ja katsoja yllätetään. Tässä Komaro on mestari.

Tällä kertaa leireillään risteilyllä laivalla, jossa analysoidaan, viihdytään ja voidaan pahoin. Taikuri Timo Kulmakko on risteilyisäntä helvetistä, joka ei ole oikein tehtäviensä tasalla. Myöhemmin koko kansan tuntema Timo Taikuri tekee cameo-pistäytymisen. Ananasakäämä.

Ei, poliittista korrektiutta ei tässä tunneta. Aiemmista campingeistä tuttu Kaisa Niemen ihanan hölmö ahvenanmaalainen hurri Stig paukuttelee mielipiteitään ja leveilee rahoillaan. Pilkkaa! Tumma räppäri Prinssi Jusuf pistetään karaokessa laulamaan Kake Singersin kammotusta Me halutaan olla neekereitä.

Jo lapsena Suomeen tullut täydellistä kieltä puhuva Jusuf tekee itsekin pilaa itsestään. Hän esittelee kotiaan, kaislamajaa Roihuvuoren metsissä. Ja vaihtaa kielen murteelliseksi suomeksi sossun lähestyessä.

Suomalaisten ja viranomaisten asenteet saavat myös huutia. Sossu jakaa suomalaisille "ilmasta massii" ja arvioi mamut asenteiden perusteella. Ainoan työllistämispaikan saa porvoolainen. Hervotonta.

Muutkin pilailevat ja pistävät itsensä likoon. Kulmakon demonstraatio aiemmista risteilyesiintyjistä pistää repeämään. Tietokirjailija Osmo Tammisalo luennoi "hytissä tekemistään muistiinpanoista".

Materiaalia on niin paljon, että välillä etsii punaista lankaa. On se siellä kuitenkin. Lopultakin on kysymys kielen merkityksistä, ihmisyydestä. Ja sananvapaudesta siinäkin mielessä, että kaikkea pitää saada kyseenalaistaa ja kaikelle saa nauraa.

Entä se sirkus? On sitäkin, vaikkei perinteisessä mielessä. Esiintyjät tekevät akrobatiaa laivaa markkeeraavalla keinuvalla alustalla vaarallisen näköisesti. Laivan masto saa toimittaa Jori Reunaselle Kiinalaisen tolpan virkaa. Bellina Sörenssonin rengastrapetsinumero on selvästi irrallinen kokonaisuudesta, vaikka hieno sellainen.

Camping 3 -esitykselle on nyt tilausta. Ja Prinssi Jusufille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat