Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšehovin koira haukkuu ja puree – ja oppii

Totemin uudesta koululaisesityksestä vastaa köyhän teatterin pääideologi Juha Hurme

Kulttuuri
 
Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen Kastanja-koirassa.
Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen Kastanja-koirassa.
Arvio: teatteri
Kastanja-koira. Anton Tšehovin novellin pohjalta kirjoittanut Juha Hurme, ohjaus Juha Hurme, koreografia Katja Sallinen, puvustus ja tilasuunnittelu Heini Maaranen, äänet Johannes Vartola, näyttämöllä Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen. Ensiaamu Perkkaan koulussa Espoossa.

Kohta 30 vuotta lastenesityksiä tehnyt espoolainen Totem-teatteri pärjää jossain määrin erikoisella konseptilla.

Sen perustajajäseniä ja ainoita esiintyjiä, Päivi Rissasta ja Pasi Lappalaista, ei voi pitää erityisen karismaattisina tai ainutlaatuisen taitavina – mutta aina Totemin esityksiä nähdessäni saan todistaa, miten innokkaasti ja intensiivisesti nuori yleisö niihin eläytyy.

Aikuisen näkökulmasta Totemin kouluja kiertävät, minimalistiset, usein melko vähän puhetta ja paljon assosiaatiotilaa sisältävät esitykset saattavat tuntua turhankin lapsellisilta ja vaatimattomilta, mutta tekijät onnistuvat valitsemaan aiheita ja käsittelemään niitä tavoilla, jotka vangitsevat 6–12 -vuotiaiden jakamattoman huomion. Ja joskus myös osallisuuden itse esitykseen.

Kastanja-koira

Ohjaaja: Juha Hurme

Rooleissa: Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen

Esityspaikka: Totem-teatteri, kiertää kouluiss

Kun esiintyjiä on nytkin paljon vähemmän kuin rooleja, näyttämöllä tarvitaan apua yhteensä ainakin viideltä yleisön edustajalta.

Suuri kiitos Totemin toimivasta katsojakontaktista kuuluu esitysten vieraileville ohjaajille ja kirjoittajille.

Tällä kertaa vuorossa on suomalaisen Köyhän Teatterin pääideologi Juha Hurme, jonka esteettinen ja ilmaisullinen ideologia on kuin tehty Totemille.

Hurme käyttää Kastanja-koiran pohjana Anton Tšehovin novellia ja määrittelee uuden teoksen vitsikkäästi "näytelmäksi keskittymisvaikeuksista, oppimattomuudesta sekä liike-elämän lainalaisuuksista".

Niitä näyttämötarinassa toki käsitelläänkin, juopottelevalta omistajaltaan karkaavan ja sirkukseen päätyvän koiran, Antti the talentin hahmossa.

Liike-elämä tarkoittaa tässä tapauksessa kierimistä, takajaloilla kävelemistä ja muuta sirkuskoiran repertoaariin kuuluvaa.

Samassa yhteydessä herkkähipiäinen sirkuskissa naukuu Volgan lauttureita, ja tanssiva sirkushanhi (jonka tosin itse tulkitsin pingviiniksi) heittää henkensä jouduttuaan hevosen tallomaksi.

Pienten elämä isojen armoilla on täynnä draamaa.

Otettuaan opikseen ja saatuaan temppuilusta tarpeekseen Antti palaa kotiin. Siellä koiran arki monine monituisine jälkineen ja tuoksuineen on edelleen ihmeellistä, ja juoppo puuseppäkin taitaa tehdä parannuksen.

Näin on äänillä ja musiikilla – jotka monin kohdin muistuttavat mykkäelokuvaa – rakennettu maailma monine erilaisine (tunne-)tiloineen jälleen mallillaan.

Kohdeyleisön edustajan mukaan esitys oli "naurettava ja ihana". Samaa mieltä.

Toivottavasti mestari Hurme tekee myös jatkossa teatteria niin lapsille kuin lapsellisillekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat