Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsoja joutuu uudiskielen vangiksi

Kulttuuri
 
Arvio: teatteri
1984 Suomen kantaesitys Svenska Teaternin Amos-näyttämöllä Robert Icken ja Duncan Macmillanin käsikirjoituksesta, käännös Marianne Möller. Ohjaus Jarno Kuosa. Rooleissa Mikael Andersson, Max Forsman, Simon Häger, Kira-Emmi Pohtokari, Kent Sjöman, Rabbe Smedlund, Aaro Wichmann ja Hellen Willberg.

Svenska teaternin Amos-näyttämöllä esitettävä 1984 on vaikuttava esitys, mutta sen voima välittyy kovin eri tavalla kuin ehkä voisi runsaasti videota ja visuaalisia viestejä tarjoilevalta tulevaisuusdystopialta odottaa.

Svenska Teaternissa esitetään Orwellin romaanista englantilaisten Robert Icken ja Duncan Macmillanin dramatisointi, jossa katsoja saa punoa kokonaisuuden mielessään. Kertomus ei pysähdy näyttämöllä esitettyyn tarinaan vaan saa koko ajan lisäkerroksia.

Tulkinnan avaimena toimii romaanin viimeinen luku, Uudiskielen perusteet, jossa katsotaan tulevaisuudesta vuoteen 1984.

1984

Ohjaaja: Jarno Kuosa

Rooleissa: Mikael Andersson, Max Forsman, Simon Häger, Kira-Emmi Pohtokari, Kent Sjöman, Rabbe Smedlund, Aaro Wichmann ja Hellen Willberg.

Musiikki: Hanna Mikander

Esityspaikka: Svenska teatern

Esitys keskittyy uudiskielen hitaaseen, kuolettavaan voimaan, vaikka näyttämöllä esitetäänkin koko romaanin karmea tarina.

Jarno Kuosa on ohjannut herkästi aistien ja kylmäävän brutaalisti näytellyn esityksen, joka ei pullistele eikä briljeeraa.

Poliittinen tai yhteiskunnallinen näkemys välittyy vaivihkaa, vaikka näyttämöllä esitetään kidutusta. Aaro Wichmann tulkitsee keskittyneesti ja tunneherkästi Winston Smithin matkan diktatorisessa maailmassa.

George Orwellin romaani 1984 julkaistiin vuonna 1949 eikä sen luoma maailma ole menettänyt karmeuttaan vuosien saatossa, vaikka monet kuvitelmat ovat toteutuneet.

Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa, jossa uudiskielellä pyritään hallitsemaan ihmisen ajattelua ja jossa historiaa kirjoitetaan koko ajan uusiksi.

Smith alkaa epäillä, kiinnostuu valtion vihollisesta, rakastuu Juliaan ( Kira-Emmi Pohtokari ) ja lopulta joutuu kidutettavaksi ja aivopestyksi.

Esityksen voima on haurasta, kuin ohutta ja lähes huomaamatonta seittiä, johon se kietoo katsojansa. Herkkyydessäänkään se ei ole lainkaan siirappista vaan avointa ja vilpitöntä.

Edward Snowdenin tietovuoto ja Guantánamon vankileiri ovat nykypäivän sananvapauden todellisuutta ja yhteys nykyhetkeen syntyy pelottavan vaivattomasti, ilman osoittelua.

Kaikkialle tunkeutuvasta valvonnasta on tullut arkipäivästä. Rakastammeko kasvotonta isoveljeä jo enemmän kuin toista ihmistä?

Janne Vasaman lavastus yhdessä runsaan videomateriaalin kanssa luo näyttämölle sinne tänne sinkoilevan maailman, joka saa mielen liikkumaan. Välillä näyttelijöitä tuijottaa silmä, välillä ruudusta tupataan dubattuja uutisia.

Mieli täydentää kuvat, ei vain tulkitse niitä. Se kääntää vastuun katsojalle. Se kylmää.

Mihin dokumenttiin voi enää luottaa? Mihin tarinaan? Millä kielellä ajattelen?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat