Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunginteatterin Peppi panee haisemaan

Lastenesitys juhlii huonoa käytöstä

Kulttuuri
 
Mirka Kleemola Helsingin kaupunginteatteri
Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Pepin isä merirosvoineen purjehtii Hopsulla Huvikumpuun. Näyttävä lavastus on Markus Tsokkisen, puvut Riitta Röpelisen.
Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Pepin isä merirosvoineen purjehtii Hopsulla Huvikumpuun. Näyttävä lavastus on Markus Tsokkisen, puvut Riitta Röpelisen. Kuva: Mirka Kleemola Helsingin kaupunginteatteri
Arvio: teatteri
Peppi Pitkätossu Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Astrid Lindgrenin kirjoista dramatisoinut Staffan Götestam, suomennos Liisa Ryömä, musiikki Georg Riedel ja Jan Johansson, ohjaus Milko Lehto, kapellimestari Markku Luuppala, koreografia Jyrki Karttunen, lavastus Markus Tsokkinen, puvut Riitta Röpelinen, valot William Iles, äänet Kirsi Peteri ja Jori Tossavainen, naamiointi ja kampaukset Jaana Nykänen ja Milja Mensonen. Rooleissa mm. Anna-Riikka Rajanen, Ursula Salo, Iikka Forss, Tuukka Leppänen, Panu Vauhkonen, Petrus Kähkönen ja Raili Raitala.

Vaikka Helsingin kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu alkoi ensi-illassaan kankeasti ja kovasta yrittämisestä huolimatta (tai juuri sen tähden) lähestulkoon ilottomasti, esityksen lopussa tunnelma oli jo korkealla.

Onneksi. Kaksi tuntia väkinäistä lastenmusikaalia olisi paitsi suurta tuhlausta myös kidutusta koko perheelle.

Uutta Peppi Pitkätossua voikin suositella kaikille yli 5-vuotiaille, jotka eivät säiky vauhtia, hölmöilyä tai huonoa käytöstä.

Peppi Pitkätossu

Ohjaaja: Milko Lehto

Rooleissa: Mm. Anna-Riikka Rajanen, Panu Vauhkonen, Ursula Salo, iikka Forss

Musiikki: Georg Riedel ja Jan Johansson

Esityspaikka: Helsingin kaupunginteatteri

Fakta

Pepissä soi Jan Johanssonin jazz

Astrid Lindgrenin laajalti ja väkevästi rakastettuihin kirjoihin perustuvan musiikkinäytelmän on 35 vuotta sitten kirjoittanut Staffan Götestam. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Veljeni leijonamieli-elokuvan Joonatanina sekä Tukholman Junibackenin perustajana.

Peppi Pitkätossu -näytelmässä käytetyn musiikin taas ovat 1960- ja 70-luvuilla säveltäneet niin ikään rakastetut ruotsalaiset jazz-muusikot Jan Johansson ja Georg Riedel.

Johansson menehtyi auto-onnettomuudessa jo 1968, mutta ehti juuri ennen kuolemaansa kirjoittaa tunnusmelodian Pepistä kertovaan tv-sarjaan.

Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. . . Suomenkieliset laulunsanat teki vuonna 1969 iskelmämuusikko, -sanoittaja ja säveltäjä Kari Tuomisaari.

Laulu lienee edelleen tuttu kaikille suomalaisille, ikään katsomatta.

Onnistumisen syitä on useita.

Astrid Lindgrenin luomat hahmot ja tarinat ovat itseoikeutettu ykkönen; mutta poikkeuksellisen tyylikäs ja taiten esitetty musiikki, Jyrki Karttusen kerrassaan mainiot koreografiat, Markus Tsokkisen komea lavastus sekä se, miten ohjaaja Milko Lehto antaa tilaa sovituksessa otetuille vapauksille ja herkullisesti karrikoiduille sivuhenkilöille, viihdyttävät aikuistakin katsojaa.

Rouva Ryöppyvaara ( Ursula Salo ) on riemukkaan kaamea sosiaalitantta, Vahva-Aadolf ( Panu Vauhkonen ) yhtä ilmeikkäästi tyhmä kuin punttinsa, ja steppaavat poliisit ulkonevine etuhampaineen mieleenpainuvan hupaisa parivaljakko ( Iikka ja Tuukka, Forss ja Leppänen ).

Kaikkein voimakkaimmin omaan huumorintajuuni vetoavat hippirosvot, etenkin turkulainen tanssitaiteilija Kukkanen (Iikka Forss toisessa roolissaan), joka on niin köyhä, että joutuu havittelemaan yksin asuvan lapsen kultarahoja.

Esityksessä kohelletaan kohtalaisen paljon ja kerätään irtopisteitä vyöryttämällä näyttämölle muun muassa hyeena ja krokotiili, hevonen (hieno kolmen käyttäjän konstruktio) ja keltainen koulubussi sekä tuhlailemalla kakka-, peppu- ja pieruhuumoria.

Muutamilla rouvilla on sangen runsaita takapuoli- ja rintatoppauksia, ja Pepin pitää veikistellä niin, että ensi-illassa nimiroolin tehneen energisen ja ketterän Anna-Riikka Rajasen kasvolihaksia mahtaa pakottaa esitysten jäljiltä.

En ole ihan varma, pääseekö Peppi Pitkätossun anarkia ja radikaalifeminismi oikeuksiinsa tällä tavoin esitettynä, mutta esitys tarjoilee niin makeita korvakarkkeja ja silmänruokaa, että näillä vauhdeilla ja volyymeilla siliävät kriittiset otsarypytkin.

Staffan Götestamin vuonna 1980 tekemä näytelmäsovitus poimii kirjoista ikimuistoisia kohtauksia: sen, miten Peppi muuttaa Huvikumpuun, päihittää painissa Vahvan Aadolfin, viittaa kintaalla tätien touhotukselle, käy koulussa ja kahvikutsuilla, peittoaa niin rosvot kuin poliisitkin. Ja miten hän joka käänteessä valehtelee niin että saparot heiluvat.

Dramatisointi tuo myös monin kohdin ja paljon kirjoja voimakkaammin esiin sen, miten omnipotentti Peppikin ikävöi isäänsä. Painotus vaikuttaa 40-luvulla syntyneisiin alkuperäistarinoihin verrattuna modernilta.

Sitä merkillisemmältä aikuisen logiikalla tuntuu, että näytelmän lopussa mitä suurimmassa määrin elävän isänsä sekä näyttävän merirosvolauman vihdoin luokseen saanut Peppi vaihtaakin heidät nössöihin kavereihinsa (anteeksi vain, Tommi ja Annika). Peppi taitaa olla niin aidosti itsenäinen, että hänelle riittää tietoisuus isän olemassaolosta – ja yksi kaihoisan kaunis duetto.

Siinä missä useimmat (lasten-)teatterit kärvistelevät resurssien niukkuudessa, kaupunginteatterilla on säästökuuristaan huolimatta mahdollisuus panostaa niin määrään kuin laatuunkin.

Vaikka orkesteri on vain nelihenkinen, se kuulostaa isolta. Näin iso esiintyjäjoukko (13 ammattitaitoista näyttelijää ja tanssijaa), runsaat koreografiat, hienot puvut sekä näyttävät, Huvikummusta sirkusteltaksi ja merirosvolaivaksi muuntuvat lavasteet ansaitsevatkin täysiä katsomoita.

Eri asia on, kuinka monella perheellä on varaa kalliisiin musikaalilippuhin.

Pepin esitykset jatkuvat vain maaliskuun loppuun, joten niiden, jotka voivat ja haluavat sen nähdä, kannattaa kiirehtiä.

Peppi Pitkätossua näyttelevät vuoroilloin Anna-Riikka Rajanen(kuvassa) ja Maija Koivisto.
Peppi Pitkätossua näyttelevät vuoroilloin Anna-Riikka Rajanen
(kuvassa) ja Maija Koivisto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat