Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämän aaltoliike säilyy, vaikka ikä karttuu

Lena Labart kiteyttää Eeva Kilven runojen sanoman

Kulttuuri
 
Arvio: teatteri
Astu sinä virtaani. LabArt -teatterin esitys Teatteri Avoimissa Ovissa. Teksti Eeva Kilven Kuolinsiivous -teoksesta, draamtisointi Lena Labart ja Eira Jauckens, näyttelijät Lena Labart ja Jarkko Lehmus, musiikki Johan Ekblad, ohjaus Eira Jauckens.

Monen suomalaisen lempirunoilijoihin kuuluvan Eeva Kilven Kuolinsiivouksen (2012) aforismit, runot ja päiväkirjamerkinnät antavat paljon näyteltävää. Ne vaativat kykyä itseymmärryksen syventämiseen.

Teatteri Avoimissa Ovissa jo lokakuussa kantaesitetty Astu sinä virtaani on noin tunnin mittainen, intensiivinen esitys, jossa Lena Labart ja ohjaaja Eira Jauckens ovat pyrkineet säilyttämään tekstien aaltoliikkeen. Ikääntyminen ei saa ihmisen ajatuksia ja tunteita asettumaan seesteisesti uomiinsa.

Esitys on helppo ottaa vastaan. Labart on suora ja kiteyttävä esiintyjä vailla paatosta ja hysteriaa. Kilven tuotannosta pääsevät esille rakkautta ja ihmisen eri ikäkausia pohtivat teemat.

Mitään erityistä uutta näkökulmaa Kilven säkeisiin se ei tarjoa.

Labart tavoittaa erityisen hyvin Kilven runojen vitsikkyyden. Labartin kanssa näyttämöllä on nuori mies, tanssija Jarkko Lehmus. Hän muistuttaa läheisyyden kaipuusta, johon edes seksi ei auta.

"Seksi on vain vertauskuvallinen toiminta kaikelle sille, mikä jää toteutumatta rakastavaisten välillä."

Kuolema on läsnä, ihan käden ulottuvilla, ei enää dramaattisena elämän vastakohtana. Astu sinä virtaani näyttää, että ihminen on kaikenikäisenä paljon enemmän kuin uskallamme useimmiten edes ajatella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat