Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotalan sukusaaga jatkuu onnistuneesti Tampereella – samat näyttelijät jatkavat rooleissaan jo kymmenettä vuottaan

Ohjaaja-käsikirjoittaja Sirkku Peltola on punonut uutuusnäytelmäänsä uskomattoman taitavaa dialogia

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Kari Sunnari
Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin ja Aimo Räsänen kuuluvat Kotalan klaaniin, joka Sirkku Peltolan Hevosten keinu -näytelmässä lähtee kerjäläiseksi Romaniaan.
Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin ja Aimo Räsänen kuuluvat Kotalan klaaniin, joka Sirkku Peltolan Hevosten keinu -näytelmässä lähtee kerjäläiseksi Romaniaan. Kuva: Kari Sunnari
Arvio: teatteri
Hevosten keinu. Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö. Sirkku Peltolan kirjoittama ja ohjaama näytelmä. Lavastus Hannu Lindholm, puvut Marjaana Mutanen, valot Eero Auvinen, videot Ilari Kellokoski, ääni Jarkko Tuohimaa. Rooleissa Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin, Emmi Kaislakari, Aimo Räsänen, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Ilkka Koivula, Severi Saarinen ja Sorin Sirkus.

Tampereen Työväen Teatterissa levitetään koko suuren näyttämön laajuudelta nähtäväksi, mitä luomakunnan herraksi itsensä asettanut ihminen on lopulta saanut aikaiseksi.

Maaperä tuhoutuu, eläimet kärsivät ja ihmiset riistävät toisiaan minkä ehtivät.

Maailman kaikki pienet ja suuret asiat muodostavat keitoksen, jossa kaikki on yhtä nimetöntä ja sitkeää sattumaa, kuin Kotalan klaanin Ladan alle jääneestä romanialaisesta jäniksestä valmistettu soppa.

Hevosten keinu

Ohjaaja: Sirkku Peltola

Rooleissa: Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin, Emmi Kaislakari, Aimo Räsänen, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Ilkka Koivula, Severi Saarinen ja Sorin Sirkus

Esityspaikka: Tampereen Työväen Teatteri

Sirkku Peltolan menestyksellisen Suomen hevonen -trilogian neljänneksi osaksi osuvasti nimitetyssä Hevosten keinussa rakennetaan suurta allegoriaa, mutta ollaan samalla pirullisen tarkkoja ja ovelia.

Suomen hevonen, Yksiöön en Äitee ota ja Lämminveriset ovat tehneet Peltolan pelkistetyistä rivikansalaisista, neljän sukupolven mittaiseksi kasvaneesta Kotalan perheestä, rakkaita lähimmäisiä suurelle joukolle teatteriyleisöä. Tampereella saadaan lisäksi nauttia sellaisesta harvinaisesta herkusta, että samat näyttelijät jatkavat rooleissaan jo kymmenettä vuottaan.

Taviksista on kiteytynyt helmiä erinomaisten näyttelijöiden käsissä ja Peltolan uskomattoman taitavasti kirjailema dialogi varmistaa sen, että fresko lumoaa silminnähden myös ne katsojat, jotka eivät tunne sarjan aikaisempia näytelmiä.

Edellinen osa Lämminveriset, jossa Kotalan pienviljelijäperhe oli ahtaan yksiön kautta päätynyt asumaan siltojen alle, kärsi Työviksen suurelle näyttämölle asetettuna hienoisesta pateettisuudesta ja pönäkkyydestä.

Nyt ei olla turhan vakavia, eivätkä tekijät suhtaudu tosikkomaisesti myöskään itseensä.

Hevosten keinussa sukusaaga jatkuu siten, että Kotalat ovat ahtautuneet autoonsa ja lähtevät kerjäläisiksi Romaniaan.

Perillä perhe kohtaa laumoittain hevosia, joita ihmiset ovat hylänneet EU-säädösten kiellettyä hevosajoneuvot valtateillä, mutta myös autioituneita taajamia, joista ihmiset ovat aikoinaan kaikonneet Nokian siirrettyä tuotantonsa vielä halvempiin maihin.

Hevosenlihaskandaalin ja ihmiskaupan kaltaiset kiperät asiat löytävät suorastaan lumoavalla vääjäämättömyydellä paikkansa kokonaisuudesta, jonka osasia me kaikki olemme.

Hevosten keinussa ei pelätä ristiriitoja eikä kontrasteja. Ihmisissä on monta puolta, myös ne kaikki hyvät, ja pohjimmiltaan elämä on yhtä suurta sirkusta.

Suomen ykköslavastajiin kuuluva Hannu Lindholm on jälleen ihmeidentekijä leikitellessään mittakaavojen ja yleisön aistien kanssa.

Sorin Sirkuksen akrobaattien myötä esitys lähtee leijailemaan komeasti myös unimaailmojen puolelle.

Trilogian päättävä neljäs osa tuskin jää viimeiseksi, vaikka Peltola järisyttävän hauskassa loppukohtauksessaan palauttaa Kotalat lähtöpisteeseensä, autioksi jääneen torpan hetekalle.

Tekijät eivät osoita väsymisen merkkejä, ja yleisö tulee varmasti vaatimaan lisää. Eikä tämäkään näytelmä tyhjene yhdellä katsomisella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat