Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luukussa näyttelijät heittäytyvät asuntokaupan armoille

Sirius Teaternin yritys kommentoida nykypäivän asuntopolitiikkaa ei välity niin piikikkäänä kuin voisi

Kulttuuri
 
Tani Simberg
Luukussa hääräävät näyttelijät Paul Olin (vas.), Wilhelm Grotenfelt ja Anja Bargum.
Luukussa hääräävät näyttelijät Paul Olin (vas.), Wilhelm Grotenfelt ja Anja Bargum. Kuva: Tani Simberg
Arvio: teatteri
Luukku. Sirius Teatern. Käsikirjoitus Anja Bargum, Mikaela Hasán, Paul Holländer, Kristofer Möller, Paul Olin, Anders Slotte. Käännös Ville Virtanen, valot Hedda Wallén, äänissuunnittelu Wilhelm grotenfelt, lavastus Paul Holländer. Näyttelijät Anja Bargum, Wilhelm Grotenfeld, Sanna Hietala, Paul Holländer ja Paul Olin.

Kymmenisen vuotta sitten Sirius Teatern esitti Universumissa erittäin suositun komedian Bo, joka saa nyt suomenkielisen kantaesityksen nimellä Luukku.

Käsikirjoitus on työryhmän näyttelijöiden kirjoittama, eikä esitykselle nimetä nytkään varsinaista ohjaajaa. Se tekee esityksestä vähän hajonneen ja improvisatorisen oloisen, mutta se on oikeastaan esitykselle vain hyväksi.

Positiivisinta Luukussa on näyttelijöiden heittäytyminen. Ei edes yritetä tehdä hienovireistä ja monitasoista komediaa, mutta silti tyypeissä on jotain aika inhimillistä.

Luukku

Rooleissa: Anja Bargum, Wilhelm Grotenfeld, Sanna Hietala, Paul Holländer ja Paul Olin.

Musiikki: Wilhelm Grotenfelt

Esityspaikka: Sirius Teatern

Häivähdys turskia meininkiä antaa arkisille tyypeille parhaimmillaan vähän Mike Leigh'n elokuvien hahmojen tyylistä vetovoimaa.

Punavuorelaista asuntoa välittää ketku ( Wilhelm Grotenfelt ), joka kirjoituttaa vuokrasopimuksen kahdelle vuokralaiselle ja katoaa sen jälkeen maan nielaisemana.

Asuntoon muuttaa konservatiivinen pariskunta ( Sanna Hietala ja Paul Holländer ) sekä Anja Bargumin nelikymppinen elämäntaiteilija Leila, jonka räjähtäneen ja samalla kumman naiivin olemuksen Bargum tavoittaa varsin herkullisesti.

Pian soppaa ovat keittämässä myös Bargumin uusi miesystävä, työuupunut terapeutti ( Paul Olin ) sekä fregaaniaktivisti ( Wilhelm Grotenfelt ). Pattitilanteesta syntyy tilannekomediaa, missä ihmisten yhteisasuminen pulpauttaa pintaan uusia puolia jokaisesta henkilöstä.

Esityksessä painotetaan sitä, että asunnottomuutta voi olla monenlaista ja asumisolot vaikuttavat vahvasti ihmisen statukseen.

Negatiivista Luukussa on kuitenkin se, että esityksen yritys kommentoida nykypäivän asuntopolitiikkaa ei välity niin piikikkäänä kuin voisi.

Luukussa näytetään asukkaiden myötä erilaisia poliittisia näkökantoja asumiseen, mutta varsinaista analyysia esityksessä ei tehdä. Pelkästään sen näyttäminen, miten ihmisen perustarve on jätetty tuulisten asuntomarkkinoiden hoidettavaksi, ei ihan riitä.

Asunnossa suurimmat hankaukset syntyvät ihmisten yhteiselon vaikeudesta, erilaisten luonteiden ja elämänkatsomusten törmäämisestä sekä siitä, että ihmiset pettävät, jättävät ja rakastuvat toiseen.

Leikkaukset ovat aika tiukkoja eikä tyhjäkäyntiin sorruta. Kelpo komediahan Luukku on, mutta mitään sen enempää se ei tarjoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat