Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romeo ja Julia kohtaavat 25 vuotta eronsa jälkeen

Marja-Leena Koukissa ja Erkki Saarelassa on kipinää ja karismaa Kom-teatterin Romeona ja Juliana

Kulttuuri
 
Noora Geagea Kom-teatteri
Giulietta (Marja-Leena Kouki) liikuttuu menneistä tavattuaan ex-miehensä Romeon (Erkki Saarela).
Giulietta (Marja-Leena Kouki) liikuttuu menneistä tavattuaan ex-miehensä Romeon (Erkki Saarela). Kuva: Noora Geagea Kom-teatteri
Arvio: teatteri
William Shakespeare, Lauri Sipari, Liisa Urpelainen: Romeo vs. Julia. Kom-teatteri. Ohjaus Laura Jäntti, musiikki Eero Ojanen, lavastus ja puvut Sari Salmela, valot ja tekninen toteutus Jukka Kuuranne. Rooleissa Marja-Leena Kouki ja Erkki Saarela.

Mitä jos maailman kuuluisimpien rakastavaisten, Romeon ja Julian, teini-ikäinen päähänpisto kaksoisitsemurhasta ei olisikaan toteutunut?

Lauri Siparin ja Liisa Urpelaisen näytelmässä Romeo vs. Julia pariskunta jäi henkiin, eli jokuset vuodet onnellista avioelämää, sai neljä tytärtä – ja erosi.

Juliasta tuli yksinhuoltaja, joka elätti tyttäriään muun muassa siivoamalla ja työskentelemällä häitä järjestävässä firmassa.

Romeo vs. julia

Ohjaaja: Laura Jäntti

Rooleissa: Marja-Leena Kouki, Erkki saarela

Musiikki: Eero Ojanen

Esityspaikka: Kom-teatteri

Romeo perusti oman it-alan yrityksen, seurusteli useammankin naisen kanssa, eikä oppinut tuntemaan lapsiaan tai lastenlapsiaan.

25 vuotta eronsa jälkeen nämä kaksi kohtaavat toisensa Mantovan rautatieasemalla.

Junat ovat myöhässä, joten Giulietta Capuletille ja Romeo Montaguelle jää aikaa niin päivittää elämäntilannettaan – itsellinen Julia on eläkkeellä, hivenen luonteeton Romeo taloudellisessa ahdingossa – kuin muistella menneitäkin.

Ensitapaamisen, rakastumisen, lasten ja parisuhteen ohessa mukaan keskusteluun tulevat suhteet isiin, myöhempiin rakkauksiin, sukupuolikliseisiin sekä nykyisten myöhäiskeski-ikäisten elämään.

Pieni, hupaisasti Shakespearen hahmoihin ja tapahtumiin viittaileva näytelmä etenee leppoisasti leikaten kohtausten väliin katkelmia alkuperäisestä dialogista. Näiden aikana taustakankaalle heijastetaan näyttelijöiden nuoruudenkuvia.

Erkki Saarela sekä 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Marja-Leena Kouki ovat näytelleet Kom-teatterissa useammalla vuosikymmenellä. Sieltä ovat tuttuja myös esityksen ohjaaja Laura Jäntti ja säveltäjä Eero Ojanen.

Kummankin näyttelijän persoona piirtyy ohjauksessa näkyviin. Saarelan notkeasti suuntaa vaihtava velmuilu siinä missä Koukin lämmin, yhtä aikaa luja ja hauras ilmaisu: villaa, terästä ja haihtuvaa pilvenharsoa.

Vaikka näyttelijät Helsingin-ensi-illassaan hieman takeltelivatkin, kaksikossa on kipinää ja karismaa, joiden varaan tällainen tulkinta kannattaa ja oikeastaan myös täytyy ripustaa.

Kaksi melko mehevää roolia kokeneille näyttelijöille tarjoavan näytelmän luulisi kiinnostavan laajemminkin. Tekijöiden ikäistä yleisöä teattereissa riittää, ja vaikka suhteet ja olosuhteet muuttuvat, on aihe tietysti ikuinen: rakkaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat