Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suluton Pulu ja totinen Poni näyttämöllä

Lastenkirjoista tutut hahmot naurattavat Kansallisteatterissa

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen Suomen kansallisteatteri
Jani Karvinen näyttelee Puluboita ja Eeva Putro Ponia.
Jani Karvinen näyttelee Puluboita ja Eeva Putro Ponia. Kuva: Tuomo Manninen Suomen kansallisteatteri
Arvio: teatteri
Puluboin ja Ponin teatteri Kansallisteatteri, pieni näyttämö. Veera Salmen kirjojen pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Jukka Rantanen, lavastus Katri Rentto, puvut Anna Sinkkonen. Rooleissa mm. Jani Karvinen, Eeva Putro, Ilja Peltonen ja Emmi Pesonen.

Puluboin ja Ponin teatteri -esityksen ensi-illassa sai asiaan vihkiytymätön aikuinenkin aavistuksen Veera Salmen Puluboi-kirjojen ympärille syntyneestä kultista.

Yleisön joukossa oli ainakin yksi pulupojaksi pukeutunut sekä monta pientä fania omatekoisissa t-paidoissa. Paitojen selkämyksessä luki "Epävilallinen ja hyvin vaalallinen Puluboin ja Ponin fanikelho".

Kerrottakoon siis niillekin, jotka eivät ilmiötä tunne:

Puluboin ja Ponin teatteri

Ohjaaja: Jukka Rantanen

Rooleissa: Mm. Jani Karvinen, Eeva Putro

Musiikki: Maija Ruuskanen

Esityspaikka: Kansallisteatteri

Puluboi on Hakaniemen torilla asusteleva pulu, joka ei halua sanoa ärrää, koska se on "luma kiljain". Hänen ystävänsä Poni on tyttö, joka harrastaa teatteria ja hevosia ja yrittää pitää perhettään koossa. Ponin isä on työtön elämäntapataiteilija ja äiti ylityöläinen, jonka hyytävyys sulaa vasta hermolomalla Intiassa.

Tarinoiden keskeisiä elementtejä ovat lapsen mielikuvitus, perhearki sekä Helsinki, mikä näkyy hauskasti myös Kansallisteatterin pienelle näyttämölle tehdyn esityksen lavasteissa, paikoin puvuissakin.

Veera Salmi ammentaa teksteihinsä kokemuksiaan lastentarhanopettajana. Päiväkoti-ikäisten jutut, leikit ja kielenkäyttö tekevät kerronnasta rentoa, epäsovinnaista ja kasvatuspoliittisesti hivenen epäkorrektiakin.

Sellainen on varsinkin pienimpiä katsojia kakkajutuillaan ja kiroilullaan – "Voi pehvaleena!" – riemastuttava, mainosalalle aikova pulupoika. Vähän isommat lapset saattavat samastua Poniin, joka ohjaa omaa teatteriaan ja yrittää olla perheensä aikuinen, kun vanhemmat eivät siihen aina kykene.

Jukka Rantasen sovittama ja ohjaama näyttämötulkinta on sympaattinen ja viihdyttävä, mutta hyötyisi tiivistämisestä. Esimerkiksi Ponin synkän karkuretken kuvaus tuntui tuskastuttavan pitkältä.

Jotkut lukuisista lauluistakin voisi jättää väliin.

Maija Ruuskasen livenä, yhdessä näyttelijöiden kanssa esittämä musiikki on esityksessä olennainen elementti; mutta vaikka biisien tyylilajit vaihtelevat, melodiat liikkuvat välillä puuduttavan kapealla alueella. Hienoja sen sijaan ovat esimerkiksi Tuutilullaa sekä Rähisevät pojat.

Myös tanssikoreografiat ovat simppeliydessäänkin mainioita.

Suurin kiitos esityksen hauskuudesta ja lämmöstä kuuluu Jani Karviselle, jonka pöhkö, irtonainen, osin ilmeisen improvisoitu ilmaisu Puluboina naurattaa myös aikuista.

Karvista puoli metriä lyhyempi, muun muassa vuodentakaisesta Minä ja Muro -esityksestä tuttu Eeva Putro tekee Ponina jälleen mainion tomeran ja fyysisestikin ilmeikkään lapsiroolin.

Ilja Peltonen ja Emmi Pesonen komppaavat kaksikkoa paikoin kiusallisenkin tunnistettavina vanhempina, lammasmaisena isänä ja kiukkuisena äitiäisenä, jota Poni oman teatterinsa Hannu ja Kerttu -esityksessä herkullisesti parodioi.

Puluboin ja Ponin teatteri toimii erinomaisesti Kansallisteatterissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat