Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi naista ja meri on naisten rakkaustarina vailla vertaa

Lahden kaupunginteatterin Tove Jansson -tulkinta on mestarillinen

Kulttuuri
 
Lauri Rotko
Ritva Sorvali ja Eeva-Kirsti Komulainen ovat Kaksi naista ja meri -esityksen pääosissa.
Ritva Sorvali ja Eeva-Kirsti Komulainen ovat Kaksi naista ja meri -esityksen pääosissa. Kuva: Lauri Rotko
Arvio: teatteri
Kaksi naista ja meri. Lahden kaupaunginteatterin Eero-näyttämöllä. Tove Janssonin novellien suomennos ja dramaturgia Pipsa Lonka, tekstin dramaturgia Emilia Pöyhönen, ohjaus Saana Lavaste, lavastus ja pukusuunnittelu Jonna Kuittinen, valot Kari Laukkanen, äänet Jukka Vierimaa, videot Antti Rautava. Näyttämöllä Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen ja Aki Raiskio.

Kukapa olisi osannut odottaa tällaista!

Tove Janssonin Rent spel (1989) -novellikokoelmasta dramatisoitu esitys on varsinainen lahja, epäsovinnainen rakkaustarina vailla vertaa. Lahden kaupunginteatterin Kaksi naista ja meri -esitys on taituruudessaan aisteja hivelevää teatterin slow foodia.

Kummallakin naisella, kirjailija Marilla ( Eeva-Kirsti Komulainen ) ja graafikko Jonnalla ( Ritva Sorvali ) on yksinäisyytensä taiteellisen työn kanssa, mutta samalla vankkumaton tuki rakkaassaan, mikä on taiteilijakuvauksissa harvinaista.

Kaksi naista ja meri

Ohjaaja: Saana Lavaste

Rooleissa: Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen ja Aki Raiskio

Esityspaikka: Lahden kaupunginteatteri

Eikä kyse ole hempeilystä vaan Janssonin ihan arkisesta maailmasta, jossa riittää värejä, tragediaa ja inhimillistä viisautta. Naiset elävät vierekkäisissä asunnoissa ja mökissä saarella, tapaavat ihailijoita ja oppilaita, matkustavat ja potevat luomisen tuskaa.

On syytä puhua mestaritason dramaturgiasta.

Inhimillisten vivahteiden lyömätön havainnoija Pipsa Lonka ja ohjaaja Saana Lavaste ovat punoneet kymmenestä novellista aiemmin kartoittamattomille herkkyysalueille teatteri-ilmaisua vievän, kuulaan kokonaisuuden. Siis jotain aivan muuta kuin äkäilevää draamaa.

Komulaisen näyttelemä Mari sulaa alun jälkeen pian luontevaksi. Sorvalin Jonna elää itseään säästämättä ja korostamatta.

Omaelämäkerrallisia aineksia hyödyntäneitä novelleja voi tulkita täysin irrallaan Janssonin työstä ja elämästä Tuulikki Pietilän kanssa.

Janssonin aikuisille suunnattu fiktio on sävyltään myös pisteliästä. Taiteilijan teokset saavat ihmisissä aikaan vahvan halun kommunikoida. Saana Hyvärinen ja Aki Raiskio esittävät karikatyyrisesti näitä piipahtelijoita, joita ei lopulta heitäkään pilkata. Jokin rikkinäisyys ja puute heitä ajavat.

Jonna Kuittinen on yksi mielenkiintoisimpia lavastajia vahvan teatterileikkinsä vuoksi.

Miljöiden pakkaaminen pienoismalleiksi ja niiden laajentaminen Antti Rautavan itäeurooppalaisten nukkeanimaatioita henkivien videoiden myötä luo ohjauksen kanssa kerrontaa, jossa lavastus ei jää irralliseksi tarpeistoksi.

Todellisuus luo illuusion ja illuusio toden. On miniatyyrikokoinen, valaistu maailmanpyörä sekä taiteilijan kuva, johon sekoittuu öljyväripisaroita. On kissoja, koiria, ihailijakirjeitä. Jopa sormiteatteri.

Näyttämöllä elävät myös Komulainen ja Sorvali, joiden omakuvat heijastetaan näyttämön takaosaan. Kahden kokeneen naisnäyttelijän kasvoilla ei ole katkeruutta, vaan ne ovat täysin avoimia, niiltä tulvivat herkkyys ja lämpö. Ihanat naiset. Täyteläinen elämä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat