Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoruja ja juonittelua vallan kulisseissa

Alec Aallon näytelmässä machiavellismi törmää lööppijulkisuuteen

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Henrik Schütt
Antti Timonen esittää seikkailuromaanin tapahtumiin eläytyvää virkamiestä ja Nina Hukkinen tämän kiireistä puolisoa entisen suurlähettilään Alec Aallon näytelmässä Rådgivaren.
Antti Timonen esittää seikkailuromaanin tapahtumiin eläytyvää virkamiestä ja Nina Hukkinen tämän kiireistä puolisoa entisen suurlähettilään Alec Aallon näytelmässä Rådgivaren. Kuva: Henrik Schütt
Arvio: teatteri
Rådgivaren. Lilla Teatern. Alec Aallon näytelmän ohjaus ja lavastus Raila Leppäkoski, puvut Riitta Anttonen-Palo, maskit ja peruukit Jutta Kainulainen. Rooleissa Antti Timonen, Marika Parkkomäki, Nina Hukkinen, Peter Kanerva, Joachim Wigelius, Martin Bahne.

Mitä neuvonantaja tekee kotioloissaan? Kuuntelee tietysti puolisoaan ja lukee sohvalla historiallisia romaaneja.

Lilla Teaternin uutuusnäytelmän Rådgivaren (Neuvonantaja) kirjoittajalla Alec Aallolla on laaja kokemus siitä, mitä vallan kulisseissa ja kulissien takana tapahtuu. Valtioneuvoston tiedotuspäällikkönä ja pääministerin sihteerinä toiminut Aalto oli ennen eläkkeelle siirtymistään 2010 kolmekymmentä vuotta Ulkoministeriön palveluksessa, viimeksi suurlähettiläänä Tukholmassa.

Näytelmässä esiintyy pääministerin neuvonantaja Dennis, joka harkitsee vaihtoehtoja elinkeinoelämän palvelukseen tai kansainvälisiin tehtäviin siirtymiseksi sekä joutuu hankalaan välikäteen, kun hallitus etsii syntipukkia asekauppoihin liittyvään informaatiokatkokseen. Hän ei ehkä suoranaisesti ole mikään kirjailijan omakuva. Ruotsinkieliselle puolelle loikan tekevä näyttelijä Antti Timonen rakentaa siitä silti hyvin elävän hahmon ja esityksen kiistattoman keskushenkilön.

Hienosti toimivat myös Marika Parkkomäen ja Joachim Wigeliuksen kahden aikatason roolitulkinnat tämän päivän Suomen pää- ja ulkoministereinä sekä neuvonantajan iltalukemisena olevasta romaanista esille nousevina renessanssiajan herttuattarena ja kanslerina.

Ihanteita ja tavoitteita on ollut aina, samoin juonittelijoita ja vääristelijöitä. Politiikassa painopisteet vaihtuvat, mutta aina on noustava ylös ja mentävä eteenpäin.

Esityksen ongelmaksi muodostuu se, ettei ohjaaja Raila Leppäkoski ole osannut päättää, missä tyylilajissa milloinkin mennään. Moni asia jää harhailemaan omaan epämääräisyyteensä, samoin muutama näyttelijä.

Ohjaustulkinta vaikuttaa yhtä huolimattomasti kokoon harsitulta kuin esityksen mitään ilmaisematon lavastusratkaisu, joka on kierrätetty suoraan eräästä viime kevään esityksestä.

Aineksia olisi ollut muuhunkin kuin heppoiseen melodraamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat