Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käännösnäytelmä ei pääse irti paperista

Kulttuuri
 
Arvio: teatteri
Tyttö tulossa. Nancy Harrisin näytelmän suomenkielinen kantaesitys KokoTeatterissa. Suomennos ja ohjaus Anna Veijalainen, lavastus Jenni Juurinen, pukusuunnittelu Sanja Kangas, valot Jere Kolehmainen, äänisuunnittelu Juha Tuisku. Rooleissa Katja Joutsijoki, Sesa Lehto, Nelly Hristova, Eetu Alppi/Miku Yli-Tepsa.

KokoTeatteri on tarttunut irlantilaisen Nancy Harrisin Tyttö tulossa -tekstiin. Hillitysti sisustettua design-keittiörealismia tarjoilevaa lavastusta myöten voisi luulla esityksen kuuluvan Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Anna Veijalainen on suomentanut ja ohjannut Harrisin näytelmän. Se on kuvaus nelikymppisestä, äitiyden ongelmien edessä kipuilevasta lakinaisesta Hazelista ( Katja Joutsijoki ), joka on tullut vielä kerran raskaaksi.

Hänen ohueksi sivuhahmoksi kirjoitettu miehensä ( Sesa Lehto ) on katastrofialueilla toimiva lääkäri. Hazel ja mies eivät saa ensimmäiseen, nyt jo alakouluikäiseen poikaansa kunnon kontaktia.

Tyttö tulossa

Ohjaaja: Anna Veijalainen

Rooleissa: Katja Joutsijoki, Sesa Lehto, Nelly Hristova, Eetu Alppi, Miku Yli-Tepsa

Musiikki: Juha Tuisku

Esityspaikka: KokoTeatteri

Pojassa onkin kehittymässä demoninen puoli, ikään kuin vastaukseksi vanhempien käytökseen. Miehen palkkaama lastenhoitajakin ( Nelly Hristova ) on paossa omaa traumaattista lapsuuttaan.

Kauhuvirityksiä väreilevä näytelmä pyrkii hiljalleen niihin peruskokemuksiin, jotka ohjaavat kykyämme kiinnittyä läheisiin. Samalla kyseenalaistetaan keskiluokkaisen perheen onnen rakennuspalikoita.

Henkilöiden väliset jännitteet vaatisivat tarkkaavaisuutta.

Tummasävyisen psykodraaman kompleksiset aiheet ovat selvästi inspiroineet koko työryhmää. Sen sijaan että he olisivat kaivautuneet henkilöhahmojen historiaan, luoneet tulkinnan näytelmästä ja hakeneet siihen henkilökohtaisia latauksia, he tyytyvät kuitenkin vain esittämään sen läpi.

Syvyys, kauhu, draama ja myös mahdollisuus toivoon jäävät esityksessä tekstiin, ikään kuin vain tarinan ja idean tasolle.

Tulkinta rakentuu väsyneen kliseisistä eleistä.

Esimerkiksi raskaana oleva nainen pitelee koko ajan vatsaansa. Hermostunut ihminen heiluu ja ähkii. Salaileva ihminen räpyttelee silmiään ja katselee arvoituksellisesti eteensä. Farssimaista, ei psykologista.

Pitkät monologit ovat kankeita, vaikka suomennos on muutoin kokonaisuutena varsin ryhdikäs.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat