Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan pirstaleiset jäljet meissä

Taru Mäkelän ohjaus lipuu ilmavana

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Mikko Mäntyniemi
Suvi Isotalo (vas.), Kari Hevossaari, Sinikka Sokka ja Reetta Ristimäki esittävät sotavuosien helsinkiläisiä Teatteri Avoimien Ovien musiikkinäytelmässä Palava kaupunki.
Suvi Isotalo (vas.), Kari Hevossaari, Sinikka Sokka ja Reetta Ristimäki esittävät sotavuosien helsinkiläisiä Teatteri Avoimien Ovien musiikkinäytelmässä Palava kaupunki. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Arvio: teatteri
Palava kaupunki. Teatteri Avoimet Ovet. Sirpa Kähkösen kirjoittamien ja kokoamien tekstien sävellys Anna-Mari Kähärä, ohjaus Taru Mäkelä, musiikinjohto Suvi Isotalo, puvut Marja Uusitalo, valot Antti Kujala, projisoinnit Antti Tuomikoski. Rooleissa Sinikka Sokka, Reetta Ristimäki, Kari Hevossaari, Suvi Isotalo.

Helsingissä jatkosodan aikana suurinta tuhoa aiheuttanut yksittäinen pommi osui Teatteri Avoimien Ovien nykyisen toimipaikan kulmille Erottajankadun alkupäähän 8. marraskuuta 1942.

Yksittäinen viholliskone onnistui yllättämään kaupunkilaiset keskellä kirkasta päivää ja tappoi viisikymmentäyksi kadulla kulkijaa.

Tämä ja monta muuta tapausta sotavuosilta on upotettu kirjailija Sirpa Kähkösen sommittelemaan tarinamosaiikkiin Palava kaupunki. Tuttujen kivimuurien ja porttikongien kätköistä nousee näkyviin monenkirjavaa väkeä, kotinsa jättämään joutuneita karjalaisia ja rintamalta takaisin lähetettyjä säikkyjä hevosia enemmän kuin varsinaisia stadilaisia.

Palava kaupunki

Ohjaaja: Taru Mäkelä

Rooleissa: Sinikka Sokka, Reetta Ristimäki, Kari Hevossaari, Suvi Isotalo

Musiikki: Anna-Mari Kähärä

Esityspaikka: Teatteri Avoimet Ovet

Anna-Mari Kähärän säveltämä ja Taru Mäkelän ohjaama esitys lipuu aiheensa parissa hyvin ilmavana.

Yleisöä ei pommiteta sen enempää tunteilla kuin tulkinnoilla. Yksittäiset kohtaukset ovat kuin näyttämön takaseinälle katkeamattomana ketjuna heijastuvat valokuvat.

Ihmisiä ei tunnista eikä heidän taustojaan tiedä, mutta jokin yksityiskohta saattaa silti puhutella: jännittynyt suupieli, varovainen katse tai tukea etsivä käsi.

Annetun vapauden keskellä katsojalla on aikaa myös pohtia, miksi esitys on tehty juuri nyt?

Jatkosodan tapahtumia on vastikään huolella kerrattu siinä tahdissa, kun niistä on kulunut seitsemänkymmentä vuotta. Laajan kokonaiskartoituksen jälkeen on varmasti hyvä lyödä kaikki hetkeksi pirstaleiksi ja katsoa asioita yksittäisten kokemusten kautta.

Esityksen mittakaava selviää oikeastaan vasta käsiohjelman saatesanoista. Kähkösen mukaan työryhmän jäsenet ovat pyrkineet selvittämään, miten koettu sota yhä elää heissä edellisten sukupolvien perintönä.

Pieninä arkisina yksityiskohtina tietysti.

Tuskinpa Suomesta löytyy ihmistä, jonka tietoisuus ei tarjoaisi omakohtaista tulkintaa tilanteelle, jossa kaatuneen sotilaan äiti nostaa poikansa repun syliin.

Esityksen hienoihin hetkiin kuuluu isänsä menettäneen pikkutytön ja isäntänsä kadottaneen hevosen kohtaaminen, samoin karjalaisrouvan ja hänen rintamalle lähtevän poikansa keskustelu vintille pakattujen kirjojen kohtalosta. Sinikka Sokka ja Kari Hevossaari hoitavat molemmat kohtaukset varmalla otteellaan.

Reetta Ristimäki tekee vahvasti karrikoiden muutaman hyökkäys- ja puolustusasemissa olevan naistyypin ja lääkintälottaa näyttelevä Suvi Isotalo on joustavasti läsnä kaikkialla esityksen säestäjänä ja äänenjohtajana.

Anna-Mari Kähärän musiikki pitää varmimmin huolta siitä, että esitys ei vaivu nostalgiaan. Sota-ajasta ei kuulla kaikuja, mutta Kähkösen kevytpoljentoiseen lyriikkaan sävelletyt laulut tuovat mieleen 1960-luvun kirjalliset äänilevyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat