Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Takuuvarma klassikkotulkinta Espoossa

Tähtinäyttelijät pyörittävät draamakonetta

Kulttuuri
 
Yehia Eweis Espoon kaupunginteatteri
Satu Silvo on omanarvontuntoisesti näyttelevä, valovoimainen diiva.
Satu Silvo on omanarvontuntoisesti näyttelevä, valovoimainen diiva. Kuva: Yehia Eweis Espoon kaupunginteatteri
Arvio: teatteri
Kuka pelkää Virginia Woolfia? Käsikirjoitus Edward Albee, suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Pasi Lampela, lavastus ja puvut Markus Tsokkinen, valosuunnittelu Max Wikström, äänisuunnittelu Tommi Koskinen, maskeeraus Kaarina Kokkonen. Näyttämöllä Satu Silvo, Antti Virmavirta, Markus Järvenpää ja Minka Kuustonen.

Espoon kaupunginteatterin Kuka pelkää Virginia Woolfia? lienee juuri sellainen klassikkotulkinta, joka saa vastakaikua tämän päivän teatteriyleisön keskuudessa.

Nyt jos koskaan janotaan kunnollista draamaa, olohuonelavastusta ja tähtiä. Pasi Lampela on ohjannut todella vetävän, käänteissään jopa yllättävän notkean tulkinnan Edward Albeen mestariteoksesta.

Esitys tuo esiin amerikkalaisen avioliiton nurjan puolen ja luottaa siihen, että 50-luvun maailma automaattisesti puhuttelee nykypäivän katsojaa.

Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Ohjaaja: Pasi Lampela

Rooleissa: Satu Silvo, Antti Virmavirta, Markus Järvenpää, Minka Kuustonen

Musiikki: Tommi Koskinen

Esityspaikka: Espoon kaupunginteatteri

Avioliitto kuin avioliitto, mies kuin mies, nainen kuin nainen. Amerikkalainen kulissielämän mädännäisyys jne. Mitä näitä nyt turhaan päivittämään. Teksti on tiheä – täyttä dynamiittia ja shakinpeluuta.

Keski-ikäinen pariskunta Martha ( Satu Silvo ) ja yliopistolla työskentelevä George ( Antti Virmavirta ) ovat avioliittonsa raunioilla. He kutsuvat nuoren parin Nickin ( Markus Järvenpää ) ja Honeyn ( Minka Kuustonen ) kylään.

Hiljalleen vanhemman pariskunnan farssimainen torailu kääntyy piinaavaksi psykologiseksi ruoskinnaksi, jonka tiimellyksessä avioparin luurangoista yksikään ei jää kaappiin.

Satu Silvo on ihanan omanarvontuntoisesti näyttelevä, valovoimainen diiva, joka esittää hahmonsa sähikäismäisesti, enemmän farssimaista palettia kuin groteskia hyödyntäen. Silvossa säilyy alkoholipitoisuuden kasvaessakin eleganssi.

Antti Virmavirta vastapelurina lähtee matsiin aivan toisenlaisin, hirtehishumoristisin eväin, ikävämpiä puoliaan taitavasti väläytellen.

Vanhempi ja nuorempi pariskunta toimivat toistensa kipupisteiden paljastajina. Lampela luottaa vahvasti tähän peruskuvioon ja sen synkkyyden alta heikosti kajastavaan uuteen alkuun. Parhaiten raadollisuuden on sisäistänyt Nickiä esittävä Markus Järvenpää. Minka Kuustosen Honey on ovela tulkinta naisesta, joka salailee huomioitaan myös itseltään.

Reita Lounatvuoren rohkeasti nykypäivän kielen tylyyden tavoittava suomennos esitetään hyvällä rytmitajulla ja sykkeellä, mutta alateksti sekä sen myötä merkitykset jäävät menon ja meiningin varjoon.

Draama, ei esimerkiksi puhutteleva sisältö, on tärkeintä. Se on selkeä päämäärä ja sen saavuttamiseksi on tehty joukko oikeita valintoja. Kuka pelkää Virginia Woolfia? tarjoaa näyttelijöiden säihkettä ja teatteriapparaatin saumattomasti suihkahtelevaa pyörähtelemistä.

Ei ihme, että ensi-illassa moni arvostettu teatterintekijä ja poliitikko toisensa perään pongahti antamaan aplodit seisaaltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat